Petak 03.02.2017.
00:21
Dojče vele

Opasno upozorenje: Raspad može početi na Balkanu

youtube.com/WonderWhy
Rastu tenzije na poluostrvu: Balkan se ne smiruje

- Rado bih se kladio da će na ovaj komentar bar jedan čitalac reagovati tekstom koji sadrži sledeći citat: Balkan ne vredi zdravih kostiju jednog jedinog grenadira iz Pomeranije. Kancelar Oto fon Bizmark je to rekao na Berlinskoj konferenciji o Balkanu 1878. Davno beše - ali je ta rečenica za Nemce i danas normalna. Lako je izgovaraju. Jer, lako im je da Bizmarkovim autoritetom prikriju svoju mentalnu inertnost. Balkan - nemojte sad o tome! Pa imamo već Trampa, Bregzit, izbeglice i populiste. To je već dosta! - piše u svojoj kolumni za portal nedeljnika Cajt novinar Ulrih Ladurner.

Evropa da se bavi Balkanom

- E, pa, nije dosta. Balkanu je mesto na dnevnom redu Evropske unije, i to u samom vrhu. To možda zvuči čudno s obzirom na činjenicu da je jedan jarostan, neuračunljiv, muškarac trenutno najmoćniji čovek na svetu, i da, kako izgleda, ima nameru da razmontira Evropsku uniju. Ali, ako se svet Evrope raspadne, onda će se to desiti tamo gde je najkrhkiji, i gde na njega spolja deluju moćne sile. A to je slučaj sa Balkanom.

Autor objašnjava koje balkanske zemlje, među njima i Srbija, "čekaju u redu za EU". Ali, posle mnogo godina čekanja noge su im se umorile. Cilj se udaljava, a među njima se širi nemir. Mnogi počinju da se pitaju ima li negde drugde boljih mogućnosti nego u EU. Ponuda - ne nedostaje. Vladimir Putin ih iz Moskve privlači svom snagom, isti to čini i Redžep Tajip Erdogan iz Turske, a ekstremistički islamisti zemalja Persijskog zaliva, koji bi rado da otškrinu vrata Evrope, upumpavaju novac u region.

Unija je sila reda na Balkanskom polustrvu

Mišljenje da Evropska unija ne može da izgubi Balkan jer ona nema alternativu, spada u "životne laži EU", piše dalje Ladurner:

- Možda su te alternative užasne, ali one su tu, i sve su atraktivnije.

Autor potom pominje primer sa vozom koji je Beograd poslao u Kosovsku Mitrovicu i koji je zaustavljen u poslednjem trenutku, "inače bi došlo do nasilja".

- I ko bi to trebalo da sprečava? Nekoliko hiljada vojnika multinacionalne misije KFOR? To je teško zamisliti. Niko ne veruje da bi se oni odlučno umešali u sukob. Oni se boje konflikta. Isto važi i za tiho otcepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, za opasan zastoj u Makedoniji, a i za Crnu Goru i tamošnju neprozirnu borbu između proruskih Srba i prozapadnih Crnogoraca.

- Ne Amerika, ne Rusija, ne Turska - Evropska unija je sila reda na Balkanu. Htela to ona ili ne. EU mora da ispuni tu ulogu, inače je niko u regionu neće shvatati ozbiljno. Inače će se otvoriti vrata za Putina, Erdogana, zemlje Persijskog zaliva i evo sada i za Trampa.

Poruka Rusima, Turcima i Amerikancima

Autor smatra da EU (balkanskim zemljama) ne može da obećava brz pristup, jer bi to bilo nerealno, pa i opasno, jer se EU nalazi u krizi i proširenje bi je preopteretilo.

- Ali, EU mora ljudima jasno da kaže: vi pripadate nama, i mi činimo sve što možemo da biste vi imali bolji, sigurniji i bogatiji, život. A na adresu Putina, Trampa, Erdogana i zemalja Persijskog zaliva, mora se uputiti poruka: Ne odustajemo od ovog regiona. Jer, on je centralni deo Evrope.

2023 © - Vesti online