Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 08.08.2016.
09:48
Vestionline, Alo.rs A

Putin daje 10 miliona dolara za srpske medije!

Predsednik Rusije Vladimir Putin pokreće u Srbiji medijsku kampanju protiv Evropske unije i Zapada, tešku 10 miliona dolara, saznaje "Alo!”.

Reuters
Novac će u srpske medije ulagati preko Slovenije, kako bi imao potpunu kontrolu: Vladimir Putin

Novac će se sliti na račune pojedinih štampanih medija, kao i na račun nove televizije koja počinje sa radom na jesen, a sve sa jednim jedinim ciljem - da šire prorusku politiku u Srbiji!

Kako tvrdi izvor "Alo!", koji je iz prve ruke upoznat sa dešavanjima u vezi sa ovim pitanjem, načelni dogovor postignut je krajem jula u Sloveniji.

- Putin je krajem prošlog meseca bio u Mariboru, kada se sastao sa nekoliko ljudi koji su zaduženi za ostvarenje njegovog projekta. Prvi čovek Rusije, naime, odlučio je da uloži 10 miliona dolara u medije u Srbiji, i to preko slovenačkih tajkuna, kako novac ne bi išao direktno u Srbiju, već bi oni imali potpunu kontrolu nad njegovim tokom. Znajući šta se sve dešavalo u Srbiji i kako, Putin ne želi da dozvoli da se eventualno desi da neko potkrada taj projekat - tvrdi sagovornik "Alo!".

Odustao od Mila

Čak i ruski informativni portal "utro.ru" navodi da se Moskva pomirila s gubitkom Crne Gore i koncentrisala snage na zadržavanje svojih pozicija u Srbiji. Taj portal ocenjuje da će u slučaju da Srbija kao ključna zapadnobalkanska zemlja "konačno kapitulira" pred pritiskom NATO Rusija biti "potpuno izbačena iz regiona".

- Ali s mnogim postjugoslovenskim republikama Rusija je povezana istorijski, slovenstvom i pravoslavnom religijom i već zato ne može sebi da dozvoli da se skloni od učešća u njihovoj sudbini - ocenjuje portal. U komentaru se ocenjuje da aktiviranje vojne i trgovinsko-ekonomske saradnje sa Srbijom predstavlja još jedan odgovor Rusije na širenje Alijanse na Crnu Goru.

- Ako razmatramo aktiviranje saradnje sa Srbijom kao odgovor na uvlačenje Crne Gore u NATO, doći ćemo do zaključka da je Moskva prihvatila ulazak Crne Gore u Alijansu kao već svršenu stvar. Rusiji nije naruku da se ozbiljno uvlači u geopolitičku borbu za Crnu Goru, kada pored sebe ima Donbas, koji krvari, a na Bliskom istoku gori Sirija - ocenjuje "utro.ru".

Kako dodaje, javna je tajna da je Federalna služba bezbednosti (obaveštajna služba koja je nasledila KGB) već dugo u sprezi sa slovenačkim tajkunima, te ne čudi što je ruski predsednik odlučio da baš njima prepusti kontrolu nad ovim projektom.

- Tako će se iz Slovenije finansirati mediji koji će širiti prorusku politiku u Srbiji. S tim ciljem na jesen počinje sa radom i jedna nova televizija, a iza koje stoji jedan poznati srpski tajkun. Njihov zadatak biće da udare na interese Zapada i EU u Srbiji i, naravno, da veličaju Rusiju. Putin takođe smatra i da je to odličan način da utiče i na mandatara Aleksandra Vučića. Pritom, Federalna služba bezbednosti očekuje da će provladini dnevni listovi, koje će sada finansirati Rusi, ubuduće zabiti nož u leđa Vučiću ako se okrene Zapadu - otkriva sagovornik "Alo!".

Inače, ovakav potez prvog čoveka Rusije i ne iznenađuje previše s obzirom na činjenicu da se u javnosti već dugo šuška o tome da ta zemlja želi bespogovornu podršku Srbije, a nauštrb odnosa sa Zapadom i EU. Tako su mediji u čitavom regionu brujali o tome da Putin namerava da pojača i vojni i politički pritisak na Srbiju, a kao potvrda takvih ocena isticane su vojne vežbe, posete na visokom političkom nivou, najavljena pomoć Rusije u naoružanju Srbije, politička saradnja... Treba imati u vidu i činjenicu da, prema nekim procenama, čak preko 70 organizacija, sa tendencijom povećanja, u Srbiji zastupa prorusku ideologiju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.08.2016. 10:01
Zna Vladimir sa kim ima posla.
Ponedeljak 08.08.2016. 11:11
Глупости, не појачава Путин притисак на Србију - него САД и ЕУ преко њихових трабаната (Вестионлине, Блиц, Н1, Паткица са Савамале и других) - Путин и Русија само помажу Србији да се наведени НЕУТРАЛИШУ, као што је и Русија радила са њиховим медијским п(л)аћеницима на почетку његове владавине.
Ponedeljak 08.08.2016. 12:10
hvala Bogu gospodu,pa posle ovoliko izdjnickih novina i televizija da se pojave bratske novine i TV,hvala ti Boze
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online