Ponedeljak 08.08.2016.
09:48
Vestionline, Alo.rs

Putin daje 10 miliona dolara za srpske medije!

Reuters
Novac će u srpske medije ulagati preko Slovenije, kako bi imao potpunu kontrolu: Vladimir Putin

Novac će se sliti na račune pojedinih štampanih medija, kao i na račun nove televizije koja počinje sa radom na jesen, a sve sa jednim jedinim ciljem - da šire prorusku politiku u Srbiji!

Kako tvrdi izvor "Alo!", koji je iz prve ruke upoznat sa dešavanjima u vezi sa ovim pitanjem, načelni dogovor postignut je krajem jula u Sloveniji.

- Putin je krajem prošlog meseca bio u Mariboru, kada se sastao sa nekoliko ljudi koji su zaduženi za ostvarenje njegovog projekta. Prvi čovek Rusije, naime, odlučio je da uloži 10 miliona dolara u medije u Srbiji, i to preko slovenačkih tajkuna, kako novac ne bi išao direktno u Srbiju, već bi oni imali potpunu kontrolu nad njegovim tokom. Znajući šta se sve dešavalo u Srbiji i kako, Putin ne želi da dozvoli da se eventualno desi da neko potkrada taj projekat - tvrdi sagovornik "Alo!".

Odustao od Mila

Čak i ruski informativni portal "utro.ru" navodi da se Moskva pomirila s gubitkom Crne Gore i koncentrisala snage na zadržavanje svojih pozicija u Srbiji. Taj portal ocenjuje da će u slučaju da Srbija kao ključna zapadnobalkanska zemlja "konačno kapitulira" pred pritiskom NATO Rusija biti "potpuno izbačena iz regiona".

- Ali s mnogim postjugoslovenskim republikama Rusija je povezana istorijski, slovenstvom i pravoslavnom religijom i već zato ne može sebi da dozvoli da se skloni od učešća u njihovoj sudbini - ocenjuje portal. U komentaru se ocenjuje da aktiviranje vojne i trgovinsko-ekonomske saradnje sa Srbijom predstavlja još jedan odgovor Rusije na širenje Alijanse na Crnu Goru.

- Ako razmatramo aktiviranje saradnje sa Srbijom kao odgovor na uvlačenje Crne Gore u NATO, doći ćemo do zaključka da je Moskva prihvatila ulazak Crne Gore u Alijansu kao već svršenu stvar. Rusiji nije naruku da se ozbiljno uvlači u geopolitičku borbu za Crnu Goru, kada pored sebe ima Donbas, koji krvari, a na Bliskom istoku gori Sirija - ocenjuje "utro.ru".

Kako dodaje, javna je tajna da je Federalna služba bezbednosti (obaveštajna služba koja je nasledila KGB) već dugo u sprezi sa slovenačkim tajkunima, te ne čudi što je ruski predsednik odlučio da baš njima prepusti kontrolu nad ovim projektom.

- Tako će se iz Slovenije finansirati mediji koji će širiti prorusku politiku u Srbiji. S tim ciljem na jesen počinje sa radom i jedna nova televizija, a iza koje stoji jedan poznati srpski tajkun. Njihov zadatak biće da udare na interese Zapada i EU u Srbiji i, naravno, da veličaju Rusiju. Putin takođe smatra i da je to odličan način da utiče i na mandatara Aleksandra Vučića. Pritom, Federalna služba bezbednosti očekuje da će provladini dnevni listovi, koje će sada finansirati Rusi, ubuduće zabiti nož u leđa Vučiću ako se okrene Zapadu - otkriva sagovornik "Alo!".

Inače, ovakav potez prvog čoveka Rusije i ne iznenađuje previše s obzirom na činjenicu da se u javnosti već dugo šuška o tome da ta zemlja želi bespogovornu podršku Srbije, a nauštrb odnosa sa Zapadom i EU. Tako su mediji u čitavom regionu brujali o tome da Putin namerava da pojača i vojni i politički pritisak na Srbiju, a kao potvrda takvih ocena isticane su vojne vežbe, posete na visokom političkom nivou, najavljena pomoć Rusije u naoružanju Srbije, politička saradnja... Treba imati u vidu i činjenicu da, prema nekim procenama, čak preko 70 organizacija, sa tendencijom povećanja, u Srbiji zastupa prorusku ideologiju.

2024 © - Vesti online