Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.07.2016.
05:06

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Dveri neće izdati rasejanje

Poslanik i funkcioner Srpskog pokreta Dveri Ivan Kostić novoizabrani predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu očekuje konstruktivan i efikasan rad ovog tela u Skupštini Srbije i to bez međustranačkih zađevica i podela, jer rasejanje, kako ističe, mora uvek biti jedan od najvažnijih državnih prioriteta. Nakon postavljenja i po završetku konstitutivne sednice Kostić se odazvao našem pozivu i odmah došao u beogradsko dopisništvo "Vesti".

A. Čukić
Ivan Kostić, novi predsednik Odbora za dijasporu Srbije

- Ako znamo da trećina srpske populacije živi izvan granica Srbije, a da godišnje u kontinuitetu oko 50.000 mladih iz Srbije odlazi u inostranstvo, te da nam je dijaspora ogroman a neiskorišćen intelektualni resurs i veliki investicioni potencijal, Odbor na čijem sam čelu neće preferirati stranačka nadgornjavanja. Ovo će biti Odbor gde bi i svi mogli da nađemo zajednički interes kako bismo ostvarili bolje rezultate i saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Konkretno da se povrati poverenje rasejanja u Srbiju i podigne nivo institucionalne saradnje, jer je trenutno na najnižem nivou unazad četvrt veka - istakao je naš gost.

Iskustvo

- Dveri su obišle 60 zajednica Srba u dijaspori, a već 17 godina sarađujemo sa našom omladinom u rasejanju, odlično poznajemo situaciju i naše iskustvo će pomoći u što boljem radu ovog odbora - ističe Kostić.

Kako mislite da to uradite i ko vam sad može verovati, s obzirom na to da su i prethodni sazivi parlamentarnog Odbora, ali i državnih institucija, obećavali isto?
- Činjenica je da je dijaspora u poslednjih 70 godina iskorišćavana i istovremeno marginalizovana, uprkos formiranju institucija koje su bile zadužene da unaprede saradnju. Počev od prvobitne Matice iseljenika, pa preko Ministarstva za Srbe izvan Srbije, te Ministarstva za dijasporu, kao i potonje vladine kancelarije za rasejanje do sadašnje Uprave za dijasporu pri Ministarstvu spoljnih poslova.

"Tradicija" je duga?
- Setimo se vremena SFRJ kada je nacionalna srpska dijaspora tretirana maltene kao državni neprijatelj broj jedan, zatim pljačke preko zajmova za privredni preporod i stare devizne štednje u postbrozovsko vreme, te raznih tzv. vojvoda koji su poslednje decenije 20. veka iz otadžbine krstarili dijasporom, sakupljali novac i obećavali rasejanju kule i gradove, pa onda korupcijskih afera nakon petoktobarskih promena 2000.

Vi ćete raditi drugačije?
- Za razliku od prethodnika, Dveri nemaju sličnu hipoteku prošlosti, a i dijaspora je za proteklih 15 godina u nama prepoznala doslednog, poštenog i iskrenog saradnika. A ono što ćemo u Odboru uraditi jeste da intenziviramo saradnju sa Srbima u regionu i dijasporu, bez želje da kroz rad posebno ističemo našu poslaničku grupu.

Kako unaprediti odnos sa rasejanjem, ako imamo u vidu i to da premijer Aleksandar Vučić 2014. godine u svom obimnom ekspozeu o planovima Vlade Srbije nije ni pomenuo dijasporu?
- I ono malo što se na državnom nivou institucionalno radilo na negovanju saradnje počev od 2004. počelo je da se sistematski urušava od 2012. A Vučić pre dve godine ne samo da ni jednom rečju nije pomenuo dijasporu, on se nije osvrnuo ni na problem bele kuge u Srbiji koja godišnje odumiranjem gubi više od 35.000 stanovnika. Nadam se da se to sad neće ponoviti i ako u novom izlaganju bude ignorisao ove teme, budite sigurni da će poslanici Dveri oštro reagovati.

Saplitanje

- Smatram da vladajućoj pseudoeliti u Srbiji nije u interesu da na njihova mesta dođu bolji i kvalitetniji ljudi, kako iz Srbije tako i iz dijaspore. Otuda ignorisanje ili saplitanje dijaspore na svakom koraku u Srbiji, počev od komplikovane procedure za dobijanje državljanstva.

 

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.07.2016. 10:03
Na poslednje pitanje u tekstu uopste nije dat odgovor (!?) Dveri se nadaju da se greske "nece" ponoviti i da ce u suprotnom Dveri "ostro" reagovati (!?) Ovo nije konkretan odgovor na pitanje "Kako unaprediti odnos sa rasejanjem?" Kao sto je i sekula (iznad) primetio, na poverenje u Srbiji i van, se nista pozitivno do danas nije obistinilo - pa cak ni mogucnost da se Dijaspori pruzi realna sansa da glasaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online