Ponedeljak 11.07.2016.
05:06

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Dveri neće izdati rasejanje

A. Čukić
Ivan Kostić, novi predsednik Odbora za dijasporu Srbije

- Ako znamo da trećina srpske populacije živi izvan granica Srbije, a da godišnje u kontinuitetu oko 50.000 mladih iz Srbije odlazi u inostranstvo, te da nam je dijaspora ogroman a neiskorišćen intelektualni resurs i veliki investicioni potencijal, Odbor na čijem sam čelu neće preferirati stranačka nadgornjavanja. Ovo će biti Odbor gde bi i svi mogli da nađemo zajednički interes kako bismo ostvarili bolje rezultate i saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Konkretno da se povrati poverenje rasejanja u Srbiju i podigne nivo institucionalne saradnje, jer je trenutno na najnižem nivou unazad četvrt veka - istakao je naš gost.

Iskustvo

- Dveri su obišle 60 zajednica Srba u dijaspori, a već 17 godina sarađujemo sa našom omladinom u rasejanju, odlično poznajemo situaciju i naše iskustvo će pomoći u što boljem radu ovog odbora - ističe Kostić.

Kako mislite da to uradite i ko vam sad može verovati, s obzirom na to da su i prethodni sazivi parlamentarnog Odbora, ali i državnih institucija, obećavali isto?
- Činjenica je da je dijaspora u poslednjih 70 godina iskorišćavana i istovremeno marginalizovana, uprkos formiranju institucija koje su bile zadužene da unaprede saradnju. Počev od prvobitne Matice iseljenika, pa preko Ministarstva za Srbe izvan Srbije, te Ministarstva za dijasporu, kao i potonje vladine kancelarije za rasejanje do sadašnje Uprave za dijasporu pri Ministarstvu spoljnih poslova.

"Tradicija" je duga?
- Setimo se vremena SFRJ kada je nacionalna srpska dijaspora tretirana maltene kao državni neprijatelj broj jedan, zatim pljačke preko zajmova za privredni preporod i stare devizne štednje u postbrozovsko vreme, te raznih tzv. vojvoda koji su poslednje decenije 20. veka iz otadžbine krstarili dijasporom, sakupljali novac i obećavali rasejanju kule i gradove, pa onda korupcijskih afera nakon petoktobarskih promena 2000.

Vi ćete raditi drugačije?
- Za razliku od prethodnika, Dveri nemaju sličnu hipoteku prošlosti, a i dijaspora je za proteklih 15 godina u nama prepoznala doslednog, poštenog i iskrenog saradnika. A ono što ćemo u Odboru uraditi jeste da intenziviramo saradnju sa Srbima u regionu i dijasporu, bez želje da kroz rad posebno ističemo našu poslaničku grupu.

Kako unaprediti odnos sa rasejanjem, ako imamo u vidu i to da premijer Aleksandar Vučić 2014. godine u svom obimnom ekspozeu o planovima Vlade Srbije nije ni pomenuo dijasporu?
- I ono malo što se na državnom nivou institucionalno radilo na negovanju saradnje počev od 2004. počelo je da se sistematski urušava od 2012. A Vučić pre dve godine ne samo da ni jednom rečju nije pomenuo dijasporu, on se nije osvrnuo ni na problem bele kuge u Srbiji koja godišnje odumiranjem gubi više od 35.000 stanovnika. Nadam se da se to sad neće ponoviti i ako u novom izlaganju bude ignorisao ove teme, budite sigurni da će poslanici Dveri oštro reagovati.

Saplitanje

- Smatram da vladajućoj pseudoeliti u Srbiji nije u interesu da na njihova mesta dođu bolji i kvalitetniji ljudi, kako iz Srbije tako i iz dijaspore. Otuda ignorisanje ili saplitanje dijaspore na svakom koraku u Srbiji, počev od komplikovane procedure za dobijanje državljanstva.

 

 

2024 © - Vesti online