Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.06.2016.
03:00
R. L. - Vesti A

S katolicima dijalog bez kompromisa

Svepravoslavni sabor na Kritu završen je usvajanjem Deklaracije u kojoj se ističe da Pravoslavna crkva predstavlja nastavak jedne, svete i apostolske Crkve božanskog i ljudskog zajedništva.

Tanjug
Šta piše u završnom dokumentu Svepravoslavnog sabora na Kritu (Foto: Ilustracija)

Ukazuje se na potrebu pravoslavnog misionarstva i značaj dijaloga s rimokatolicima i protestantima, ali i ističe do to "ne znači kompromis o pitanjima vere".

U 12 tačaka završnog dokumenta izneti su i stavovi o organizaciji pravoslavlja, katoličanstvu i verskom fundamentalizmu, kao i o ekologiji i odnosu prema nauci i ekonomiji.

Konstatuje se da je proizvoljna i nepravilna identifikacija Crkve sa konzervatizmom nespojiva u eri savremene civilizacije, jer "napredak ljudske vrste nije povezan samo sa rastom životnog standarda ili napretkom privrede na štetu duhovnih vrednosti".

Deklaracija bez Rusa

Konstantovano je da je na Kritu ostvareno "jedinstvo pravoslavnih crkava koje je potrebno ojačati da bi donelo nove plodove". Međutim, na skupu je učestvovalo 10 od 14 kanonskih autokefalnih pravoslavnih crkava. Svepravoslavnom saboru nisu se odazvale Antiohijska, Gruzijska, Bugarska i najmnogoljudnija Ruska patrijaršija. Te crkve smatraju da završni dokument nema obavezujući karakter, jer su u pravoslavnom hrišćanstvu punovažne odluke samo uz učešće svih.

U vezi pravoslavnog rasejanja navodi se da "princip autokefalnosti ne može biti iznad principa sabornosti i jedinstva Crkve".

- Smatramo da stvaranje saborne skupštine u pravoslavnoj dijaspori na čelu sa vaseljenskim (carigradskim) episkopom, a koja treba da se sastoji od svih priznatih kanonskih episkopa iz pomesnih crkava, predstavlja pozitivan korak ka njihovom kanonskom organizovanju. Pravoslavne autokefalne crkve nisu u konfederaciji crkava, već čine jednu Svetu opštu apostolsku crkvu - navodi se u Deklaraciji.

Poručeno je da pravoslavna crkva "pod brakom podrazumeva zajednicu muškarca i žene, a porodicu koja proizlazi iz braka jedinom garancijom odgajanja dece".

Sa skupa je upozoreno i na "eksploziju fundamentalizma u okviru raznih veroispovesti kao izraz bolesne religioznosti". Upućen je i poziv svetskoj zajednici za zaštitu pomesnih pravoslavnih i drugih hrišćana, koji "imaju neotuđivo pravo da ostanu u svojoj domovini kao ravnopravni građani". Poglavari pravoslavnih crkava ukazuju da "verski život treba da leči rane, a ne da razgoreva požare ratnih sukoba".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online