Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.06.2016.
04:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Pometnja među pravoslavcima

Svepravoslavni sabor, koji treba da se održi od 17. do 26. juna, na grčkom ostrvu Kritu, radiće u krnjem sastavu.

A. Čukić
Ići ili ne ići u Grčku: Patrijarh Irinej i vladike SPC

Dolazak su već otkazale Bugarska, Antiohijska i Gruzijska crkva, a Moskovska patrijaršija je saopštila da u takvoj situaciji ni Rusi ne mogu učestvovati.

Srpska crkva je prvo zatražila odlaganje skupa, da bi zatim patrijarh Irinej carigradskom patrijarhu Vartolomeju potvrdio dolazak srpske delegacije. Primedbe na sabor imaju i Rumunska crkva, monaška Sveta gora, autonomna Ukrajinska crkva, te Moldavska i Bukovinska mitropolija.

Sve vrvi od američkih špijuna

Konstantin Malofejev, predsedavajući Nadzornog odbora međunarodnog istraživačkog centra Katehon, prvi je obelodanio da su se na Krit već iskrcali pripadnici američkih obaveštajnih službi.
- Izveden je ogroman desant američkih specijalnih službi - FBI i CIA, pošto će se tamo sabrati mnogi pravoslavni patrijarsi, i kako ih niko tamo ne bi napao, nekome su potrebni američki specijalci. Dobija se čudna slika. Ko ih je pozvao i ko je izdao naređenje da se izvrši taj "desant"? Zar je moguće da su rukovodioci specijalnih službi SAD toliko zavoleli pravoslavlje da su rešili da se pobrinu za bezbednost članova Sabora? Zar učesnike skupa Gospod Bog ne bi bolje zaštitio od bilo kojih agenata? Nije teško pretpostaviti da će sala za zasedanje, mesta odmora i boravka članova Sabora, biti opremljeni najsavremenijim prislušnim i špijunskim uređajima - rekao je Malofejev.

Sporno je mnogo toga u vezi sa ovim saborom, uključujući njegovu organizaciju i način rada. Trvenja postoje i u vezi pravoslavne dijaspore, inače značajnog izvora prihoda koju Carigrad hoće da izuzme iz matičnih crkava i stavi pod svoje okrilje.

- Ova vavilonska pometnja među pravoslavcima jasno govori da su neke crkve prozrele da Carigradska patrijaršija nije odustala od svojih istočno-papističkih pretenzija. Da protivno kanonima i duhu drevnih vaseljenskih sabora organizuje skup na Kritu kako bi pokušala da svoje odluke nametne drugima. Ali, namera patrijarha Vartolomeja je propala, pošto predstojeći skup neće imati karakter svepravoslavnog i njegove odluke biće ništavne u pravoslavnom svetu - tvrdi za "Vesti" dr Zoran Čvorović, istoričar crkvenog prava.

U vezi predomišljanja Srpske crkve on kaže da to najbolje govori o njoj samoj.

- Nakon što je Moskovska patrijaršija Carigradu pre otkazivanja uputila upozorenje, i SPC je zatražila odlaganje susreta na Kritu, ali je očigledno da je Beograd preuranjeno istrčao sa drugim pismom Carigradu da delegacija SPC dolazi na skup. Ili je ovakvim potezom vrh SPC hteo da pokaže da je pod velikim uticajem patrijarha Vartolomeja, iako su on i Carigradska patrijaršija ispostava Vašingtona u pravoslavlju - objašnjava Čvorović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online