Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 19.01.2016.
05:00
R. LONČAR - J. ARSENOVIĆ A

Predstavnici SPC i države u tajnoj poseti Vatikanu: Kod pape samo kao poštari?

Visoku delegaciju SPC primio je u subotu papa Franja, a posetu koja je obavljena u formi privatne audijencije, juče je potvrdio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. On je negirao navode nekih medija da je bilo govora o dolasku poglavara Rimokatoličke crkve u Srbiju.

Fonet
Šta hoće sveta stolica: Vladika bački Irinej i patrijarh Irinej (levo)

Mitropolit tvrdi da je srpska delegacija papi uručila odgovor patrijarha Irineja na papino pismo od prošle godine, a u vezi sa proglašavanjem svetim Alojzija Stepinca, čemu se protive srpska crkva i država.

Da se motivi iznenadne posete ne nalaze samo u pokušaju sprečavanja kanonizacije Stepinca i u dogovoru oko eventualnog dolaska pape, smatra istoričar crkvenog prava profesor Zoran Čvorović.

- Zanimljivo da do susreta dolazi uoči nove runde briselskih pregovora Beograda i Prištine kada treba da se otvori pitanje statusa SPC na Kosmetu. Malteški vitezovi, a i oni su rimokatolički red, već dugo zagovaraju tezu da se po vatikanskom modelu Eparhiji raško-prizrenskoj obezbedi eksteritorijalnost u odnosu na kvazidržavu Kosovo. I ne treba isključiti mogućnost da se iz Vatikana vrši pojačan pritisak da se prihvati ovaj model, bez obzira na to što bi na taj način SPC indirektno priznala kosovsku državnost - komentariše za "Vesti" Čvorović.

Silom svetac

Papa je, navodno, srpskoj delegaciji predočio da se kanonizacija Stepinca neće obaviti dok se ne ispita celokupna njegova uloga, iako nijedna pravoslavna crkva formalno ne može imati uticaj na kanonizaciju rimokatoličkog sveca.
- Protivljenje SPC Vatikan vešto koristi da kroz učešće srpskih vladika u komisiji za dijalog sa biskupskom konferencijom Hrvatske o Stepinčevoj kanonizaciji naša crkva aminuje Stepinčev svetački oreol - smatra Čvorović.

Osim pomenutog mitropolita, delegaciju SPC činili su vladika bački Irinej, ali i ambasador Srbije u Unesko Darko Tanasković. On je od 2002. do 2008 bio ambasador SRJ pri Svetoj stolici i pri Malteškom viteškom redu, pa se otud može objasniti njegovo učešće.

Prošle godine, kada je iz kabineta predsednika Srbije potvrđeno da je Tomislav Nikolić u ime države uručio poziv papi Franji, otvoreno je počelo da se govori i o tome da je dolazak rimokatoličkog poglavara uslov za članstvo Srbije u EU. Ne kao formalan, ali jedan od onih koji se podrazumevaju.

Za kosovske katolike nadležna Tirana

- To što Vatikan nije priznao Kosovo, gde živi oko 60.000 rimokatolika, nije od suštinskog značaja, jer papu nisu sledile sve one većinski katoličke zemlje sveta koje su priznale tzv. državu Kosovo. Osim toga, i Franjin prethodnik, papa Vojtila, izdvojio je kosovske katolike iz Biskupske konferencije u Beogradu i pripojio ih Biskupskoj konferenciji u Tirani. Pitanje je da li takav potez aludira na veliku Albaniju? - komentariše profesor Zoran Čvorović.

- Niko mi konkretno nikada nije rekao da je dolazak pape uslov, ali to je nešto što se podrazumeva. Mi moramo da obezbedimo katoličkim vernicima u Srbiji pravo da ih poseti poglavar njihove crkve. Naravno, zbog istorije i genocida u NDH ovo pitanje je veoma teško za nas i to je stvar o kojoj tek treba da se razgovara - potvrdio je lani u septembru šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Svetovne vlasti u Beogradu su ne samo spremne već i priželjkuju da ugoste visokog gosta iz Vatikana. Ustupak koji je papa napravio izlazeći u susret molbi SPC da se pre konačne odluke sprovedu šire konsultacije o kanonizaciji Stepinca, vlasti u Beogradu bi mogle iskoristiti za uveravanje domaće javnosti da dolazak pape donosi više koristi nego štete.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.01.2016. 08:17
"I ne treba isključiti mogućnost da se iz Vatikana vrši pojačan pritisak da se prihvati ovaj model, bez obzira na to što bi na taj način SPC indirektno priznala kosovsku državnost ..." ? Zanmljivije od ovoga je što će crkva (kao i država uostalom) svašta još naći za shodno da učini - "BEZ OBZIRA" ? Do konačnog cilja - priznavanja "kosove" i unijaćenja... srbi će, naravno, sve to junački oćutati...
Utorak 19.01.2016. 10:54
Од како је Свети Сава скинуо папину круну са главе свог брата и венчао га на православно краљевство, стратешка нит која је у зависности од околности само мењала своју форму, била је (и остала) – борба против српског православног народа до истребљења. Од бројних Крсташких ратова који су се више водили против Православља него ислама, преко књиге Croatia redivivaПавла Ритера Витезовића штампане у Бечу 1701. године (по његовој шизофреној идеји, на овим просторима живе само Хрвати, а Србија и Бугарска се називају црвеном Хрватском), његовог духовног потомка Људевита Гаја, па Анте Старчевића и праваша, до Павелића, Броза и Туђмана - Ватикан је баштинио и свесрдно подржавао концепцију великохрватске рас,истичке србоцидне идеје. Дакле, ксенофобна, рас,истичко-патолошка идеја велике римокатоличке етнички чисте Хрватске - захваљујући пре свега Ватикану - надживљавала је све државе које су пропадале и рас,истичко “Хрватско државно и историјско право” као феникс је уз логистичку подршку Ватикана, оживљавало са истом силином у новим државама, независно од политичког и друштвеног система. Србоцид се спремао и спроводио како у римокатоличкој Аустро-Угарској монархији и клеро-нац,истичкој НДХ, тако и у комунистичкој Југославији.4 На “Првом хрватском католичком конгресу” одржаном 1900. године у Загребу, практично су донете смернице клерикалног деловања за читав XX век, постављени су темељи за клерона,цистичку НДХ у којој је остварена тако интимна симбиоза уст,аша и римокатоличког духовенства, да је апсолутно потребно приликом сваког помињања ове монструм државе користити термин који је најбоље карактерише – клеронац,истичка НДХ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online