Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 30.12.2015.
06:11

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Vatikanski model prečica za priznanje

Patrijarh srpski Irinej (Gavrilović) i vladika bački Irinej (Bulović) ponovo su razgovarali sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o njegovom starom predlogu da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno Eparhiji raško-prizrenskoj, izdejstvuje status sličan onom koji ima Vatikan u Italiji.

Fonet/Z. M.
Aktuelizovana stara ideja: Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej

Ovu Nikolićevu ideju SPC je još pre tri godine odbacila, uz obrazloženje da bi tim potezom Crkva posredno priznala samoproglašenu nezavisnost albanskih separatista.

Ali u novonastaloj situaciji, kada Srbiju u postupku priključenja EU čeka otvaranje poglavlja 35 o normalizaciji odnosa Srbije i tzv. države Kosovo, vatikanski model je aktuelizovan za budući status SPC na Kosmetu.

Srpska crkva je, podsetimo, svojevremeno odbacila ideju o eksteritorijalnoj autonomiji za Eparhiju raško-prizrensku po uzoru na Hilandar u Grčkoj. Nije joj bio prihvatljiv ni takozvani jordanski model za ulazak kvazidržave Kosovo u Unesko.

- Priča o vatikanskom modelu je uzaludna. Neprimenjiva je iz najmanje dva razloga. Mada je akt kojim su regulisani odnosi Italije i Vatikana potpisan 1929. godine, Vatikan je temelj za svoju državnost počeo da obezbeđuje još u 8. veku kada su pojedini delovi tadašnje Italije, koji su bili pod vizantijskom upravom, oteti Vizantiji i stavljeni pod papsku upravu.
Sa pravne tačke gledišta, iz današnje perspektive nelogično je na teritoriji sopstvene države zahtevati za SPC vatikanski status države u državi, odnosno tražiti eksteritorijalnost za SPC na Kosovu i Metohiji. Tim pre što je i u preambuli Ustava Srbije decidirano navedeno da je KiM deo Republike Srbije - objašnjava za "Vesti" dr Zoran Čvorović, univerzitetski profesor istorije crkvenog prava.

Oprez patrijarha Pavla

Patrijarh Pavle je nakon dolaska Unmika i Kfora na Kosmet odbacio ideju da se status Eparhije raško-prizrenske rešava u formi eksteritorijalne autonomije koju ima Sveta Gora atoska na severu Grčke. On je mislio da bi se time išlo naruku albanskoj iredenti, i da bi se SPC na taj način implicitno odrekla svojih vernika i svojih svetinja na Kosmetu.

On napominje da forsiranje vatikanskog modela od predsednika države može da znači samo to "da će Srbija ipak priznati kvazidržavu Kosovo kroz razne bilateralne ugovore o dobrosusedstvu, privrednoj, ekonomskoj i svakoj drugoj vrsti saradnje".

- Ako se ideje o crkvenoj eksteritorijalnosti ponovljeno plasiraju, onda se jedino može tumačiti da vlast već implicira da je Kosovo nezavisna država koju će Beograd priznati, a pre toga će separatno, jedno po jedno, sporno pitanje biti rešavano - zaključuje Čvorović.

Jordanski model

Pre nego što je odbačen zahtev da tzv. država Kosovo postane član Unesko, uveliko se spekulisalo o razradi tzv. jordanskog modela po kome bi Kosovo ušlo u Unesko, dok bi srpski spomenici sa Uneskove liste imali specijalan status. Zauzvrat, Aneks 5 Ahtisarijevog plana, na kom insistira SPC, bio bi deo "briselskog paketa" u pregovorima sa Prištinom.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.12.2015. 13:45
Za Kosovo odluce oni koj su oslobodili i tack a ne Srbija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online