Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 27.12.2015.
20:50
b92.net A

"Milošević je osetio šta znači kad isklizne Kosovo"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je Slobodan Milošević najbolje osetio kako izgleda kada “stvari oko Kosova i Metohije iskliznu“. On je u intervjuu za B92 pojasnio i zašto je bio uzdržan u reakcijama posle otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom.

Tanjug
Iskreno za pregovore u Briselu: Tomislav Nikolić

Takođe, govorio je i o tome kakva je njegova pozicija u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Cele godine u razgovoru sa svim zvaničnicima iz Evropske unije, ali i predstavnicima država članica Evropske unije, insistirao sam da Srbija bude nagrađena za sve muke, napor, reforme i da je najmanje što može da se uradi otvaranje ta dva poglavlja. Kada je objavljena vest, traženo je da reagujem i ja sam upozorio na poglavlje 35, pošto sve vreme, od kako smo dogovorili sa EU sastanke sa predstavnicima Prištine, upozoravam da sam iz iz EU čuo sam otvoreno da će zatvaranje poglavlja biti zatvaranje pregovora i da će postojati potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma - rekao je Nikolić.

Upozorenje za sve

On je po otvaranju poglavlja rekao da nije vreme za euforiju.

- Nisam rekao da ne treba da slavimo, bio sam na slavlju koje je organizovala Vlada Srbije. Smatrao sam da treba da sve da upozorim, i pregovarače, i građane Srbije i sebe samog. Možete mnogo dobrog da uradite, a ako nešto isklizne sa Kosovom i Metohijom, a to je Slobodan Milošević najbolje osetio na sebi, onda vam je sve iskliznulo, onda vam više niko ne računa nijednu zaslugu - dodao je Nikolić.

Nikolić je istakao i da je samo izneo svoj stav, pošto je u "velikoj meri isključen iz pregovora".

- Marko Đurić je postao direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i član Vlade u pregovorima, izveštava me o tome, ali ja više ne dajem instrukcije niti odlučujem. Ja nisam bio direktno uključen u pregovore, bilo je potrebno, kada sam bio izabran i kada smo ušli u pregovore, da se pokaže kako sam i ja iskreno za pregovore u Briselu i za razgovore sa Prištinom oko sređivanja odnosa. Posle je sve ušlo u svoje tokove, Vlada vodi spoljnu politiku, Ustav je razgraničio naše nadležnosti, ja mogu da predstavljam Srbiju, ne da vodim spoljnu politiku, a dosad se politika koju vodi Vlada nije razlikovala od mojih stavova - istakao je Nikolić.

SANU, SPC i Kosovo

Posle njegove najave da bi o statusu KiM trebalo da se izjasne SPC i SANU, usledila je reakcija šefa diplomatije Ivice Dačića koji je rekao da to nije potrebno.

- Dačić mene nije shvatio, možda je previše zauzet politikom. Cele godine imamo problem oko imovine SPC na KiM. Znao sam i prvi upozorio da će glasanje u Unesku odlučiti o statusu SPC na KiM, njenoj imovini i njenom opstanku. Zato sam smatrao da SPC, o tome ću razgovarati sa patrijarhom, da treba da pogazi princip koji je prethodno uspostavila, a to je da ne pregovara sa Prištinom. SPC mora da iznese svoj stav - naveo je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.12.2015. 20:58
Pronose se glasovi da nam se primakao rastanak sa Njegovom ekselencijom Majklom Kirbijem, amabasadorom Sjedinjenih Američkih Dražava u Srbiji. Ako je suditi po mnogo puta ponovljenoj tvrdnji Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Republike Srbije, onda nas napušta prijatelj. Predsednik Vučić je, sa Kirbijem i bez njega iza leđa, prilikom raznih otvaranja, zatvaranja i uopšte bezbrojnih obraćanja novinarima i čestog polemisanja s njima, prvenstveno s njima, isticao kako je gospodin Kirbi i prijatelj Srbije. Srpski premijer ima pravo da govori ono što mu diplomatska kultura i protokol nalažu, a i što lično oseća, misli i zna. On ima pravo da ima i u brojnom diplomatskom koru prijatelje. Kao i svakom čoveku – neki su mu bliži, prisniji… On za ono što priča odgovara i svojoj stranci, ali će odgovarati i svojim biračima. Ali, uza sve ono što je činio i govorio za vreme svog boravka u Beogradu, gospodin Kirbi se ni po čemu nije dokazao kao prijatelj Srbije. (Za Vučića, dakle, ne znam i to me se ne tiče. To je njihova stvar.) A trudio se jeste: pomagao je u poplavama, krečio je škole, neizostavno učestvovao u radu brojnih zasedanja i savetovanja oko primene ovoga ili onoga. Svejedno da li su bile u pitanju nevladine organizacije (posebno one), civilno društvo, vladavina prava, zaštita ljudskih, manjinskih i seksualnih prava itd. I ono što je važno: nikad se (ili malo kad) govorilo da je on prijatelj i srpskog naroda. To ne. Nego: prijatelj je Srbije. A i on je svestan da najveći deo naroda Srbije ne može da prihvati prijateljstvo ambasadora koji predstavlja politiku kakva je politika njegove zemlje. On je toliko bio prijatelj i takav prijatelj Srbije da se nikad nije izvinio za bombardovanje Srbije, nikad za žrtve tog bestijalnog sedamdesetosmodnevnog ubijanja, nikad za uništavanje, razaranje… Nikad gospodin Kirbi (i ne samo on) nije otišao ni na jedno mesto na kome su ubijani građani Srbije. Ili da je otišao do spomenika maloj Milici Rakić, maloj Sanji Milenković, putnicima u vozu u Grdeličkoj klisuri, radnicima Radio-televizije Srbije, …
Nedelja 27.12.2015. 20:59
Gospodin Kirbi je bio toliko prijatelj Srbije da nikad nije rekao da će zemlja, čiji je on predstavnik u ovoj zemlji, platiti štetu koju je, između ostalih, i njegova zemlja nanela ovoj zemlji, da će njegova zemlja raskrčiti one generalštabne ruševine u Beogradu, ostatke mostova po rekama ove zemlje, podići srušene bolnice, fabrike… Ali je taj prijatelj Srbije, po oceni premijera Vučića, neprestano delio lekcije o tome šta da se radi u Srbiji, mešao se u sve i svašta što bilo kome i s minimumom diplomatske kulture ne bi ni palo na pamet da čini. I iz petnih žila zalagao se ambasador Kirbi da Srbija, ova okupirana Srbija, učini sve što može, ne može, što mora i ne mora kako bi takozvana republika Kosovo, njen istorijiski, kulturni, verski, geografski i suvereni deo, njena kolevka, postala članica svih mogućih evropskih i svetskih organizacija: od politike do badmintona. I da tom njegovom od Srbije otetom Kosovu Srbija pomogne da postane član Ujedinjenih nacija! Ni manje ni više. Dugi niz godina pratim, u skladu sa svojim mogućnostima, američku politiku i ono što ta politika donosi svetu. I odnosi iz njega. I nikad mi nije palo na pamet da ne cenim ono američko što je bilo i što jeste vredno. Ali, rano sam shvatio da Amerika nema prijatelje. Oni joj nikad nisu ni bili potrebni. Ona se isključivo rukovodila i rukovodi svojim interesima. Prijateljstva u dušama onih koji vladaju Amerikom odavno nema. Ako ga je ikad i bilo. Stoga ne žalim za Majklom Kirbijem. Prijateljem takozvane države Kosova i članom kluba Prijatelji Sandžaka. Kao što nikad nisam žalio ni za jednim američkim ambasadorom. Kad se samo setim kraja osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Kad se samo setim njihovih uloga u razbijanju Jugoslavije, u pripremi i izvođenju „Oluje“ (ambasador Galbrajt na hrvatskom tenku izgoni Srbe), u pripremi i tokom „Milosrdnog anđela“, u „prevođenju“ albanskih terorista u nekakve oslobodioce… Pa sada… rečeno je – šta. Neka je srećan put gospodinu Kirbiju. Navodnom prijatelju Srbije. Ako je za verovati premijeru Vučiću. Jer pronose se glasovi da će gospodin Majkl Kirbi otići.A ko će doći? Možda neko ko će se baviti svojim, ambasadorskim poslom. Za koga se neće morati isticati kako je prijatelj Srbije… A narod vidi… Narod sve vidi. Ali mu često, veoma često ni to ne pomaže.
Nedelja 27.12.2015. 21:29
Ovaj grobar pokusava da nesto lose da predoseti ili mi se cini? Sta li ti radis tu, osim sto marionetises? Citas tudje tekstove i stavljas svoj potpis na prodaju Srbije! Izmedju ovog i holivudskog glumca nema ama das nikakve razlike! To je ono sto ja mogu da zakljucim!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online