Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 20.12.2015.
09:11
rs-lat.sputniknews.com A

Nikolić: Poglavlje o Kosovu prepuno zamki

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da su uslovi za pregovaračko Poglavlje 35, koji se tiču odnosa sa samoproglašenim Kosovom, prepuni zamki i da će predstavljati veliki izazov, zbog čega je potrebno da se pregovarački tim odmah suoči sa tim.

Tanjug
Tomislav Nikolić očekuje stav SPC po pitanju odnosa sa Kosovom

Nikolić smatra da su uslovi za pregovaračko Poglavlje 35 izuzetno oštri, nepovoljni po Srbiju i, prema njegovom mišljenju, prepuni zamki, krivina ili zahteva koji nisu ogoljeno iskazani, ali koji bi mogli da budu veoma opasni po Srbiju.

Stav SPC i SANU

Govoreći o drugim institucijama od kojih očekuje da se obrate javnosti po tom pitanju, Nikolić je naveo SPC i SANU. 

- Dakle, crkva mora da se umeša, da i ona kaže šta hoće - rekao je Nikolić.

- Ako je već osnov Poglavlja 35 pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine o dobrosusedskim odnosima, onda mislim da bi naša delegacije trebalo odmah da krene u izradu tog sporazuma - rekao je Nikolić u intervjuu listu "Politika".

Predsednik je naveo da se sa velikim iskušenjima odmah treba suočiti i dodao da posle otvaranja poglavlja o Kosovu očekuje da se o tome oglase i Srpska pravoslavna crkva (SPC) i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).

On je dodao da će se preciznije znati sadržina tog poglavlja kada počne o njemu da se razgovara i dodao da "ne valja" ako se ne zna sadržina ili ako neko pokušava da je sakrije od Srbije.

- Pažljivo sam slušao nemačkog ambasadora (Aksela Ditmana). Na pitanje da li ima novih zahteva u vezi sa Poglavljem 35 on je odgovorio onako kako su naučili svi evropski zvaničnici - da se Poglavlje 35 zatvara pravno obavezujućim sporazumom sa Prištinom o dobrosusedskim odnosima i tu nema nikakvih novih zahteva. Dobro, ali kakav je to zahtev? Da li EU pušta da se Priština i mi sami dogovorimo? Mi to nikada nećemo - rekao je Nikolić.

Nikolić je ponovio da između njega i premijera Aleksandra Vučića ne postoji sukob već da na tome potenciraju ljudi koji žele da pobede Vučića, pa u tu svrhu pokušavaju da pocepaju Srpsku naprednu stranku pokušavajući njega da ubace kao oponenta.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.12.2015. 09:44
референдум , или одустаните одмах , доста смо трпели условљавање .
Nedelja 20.12.2015. 09:45
"Bravo predsedniče" . Da nam ti ne otvori oči mi bi mislili da su nam u EU najveći prijatelji . ZAŠTO "dragi predsedniče" vi uopšte "pregovarate o Kosovu" kada to NAROD Srbije to uopšte ne traži od vas ? Koga vi predstavljate narod Srbije , EU zlikovce ili šiipttare sa Kosova ? Ogroma većina naroda je PROTIV članstva u EU a vi predsedniče i picousti majmun gurate ovaj narod u u ruke dželata Srbije . Jedino moguće i pravo rešenje za Srbiju je MOMENTALNI prekid svih "pregovora" sa EU zlikovcima i potpuno zamrzavanje svih "pregovora" sa šiipttarima sa Kosova . URADITE to i časno mesto u istoriji vam je obezbeđeno .
Nedelja 20.12.2015. 12:09
"Faktor" Srbije - progovorio. :D)))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online