Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 17.12.2015.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Državni vrh Srbije i diplomate slavili: U Brisel uz jagode i šampanjac!

Evropska himna "Oda radosti", u izvođenju Beogradske filharmonije, jagode i šampanjac za srpske zvaničnike, diplomatski kor i predstavnike nevladinog sektora uveličali su slavlje povodom otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja sa EU u Jugoslovenskoj kinoteci.

N. Đurović
Samo nebo zna: Vučić i njegovi gosti na koktelu u Kinoteci

Svečanost je zatvorila nacionalna himna "Bože pravde" prilikom koje se domaćin Aleksandar Vučić prekrstio, dok su, moglo se primetiti, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću zasuzile oči.

Tanjug/AP
Širok Dunav: Johanes Han

(Pre)skupe evropske perspektive Srbije

Srbija je od marta 2012. godine i zvanično kandidat za pristup EU, podseća portal "Dojče virtšafts nahrihten". Dugo je početak pregovora bio blokiran zbog konflikta oko Kosova jer Beograd do danas ne prihvata njegovu nezavisnost, ali u međuvremenu bar teži normalizaciji odnosa.
Komesar za proširenje EU Johanes Han je poručio da EU "nije spremna da preuzme nove članice koje još imaju pogranične konflikte sa svojim susedima". Pregovori sa Srbijom će, po njemu, još potrajati ili, kako je rekao, "još mnogo vode će proteći Dunavom".
Međutim, pristupanje bi moglo da traje znatno kraće od toga što je Han pretpostavio jer je Srbija poslednji saveznik Rusije u Evropi, navodi nemački portal i konstatuje da bi evropske poreske obveznike "EU perspektive Srbije mogle skupo da koštaju".
- Zemlja se bori sa ekstremnom korupcijom, privreda je u jako lošem stanju. Evropski novac iz EU kohezionih fondova se već godinama odliva u Srbiju, još i pre njenog zvaničnog pristupa, zaključuje "Dojče virtšafts nahrihten".

                                                                                                          B. Božin

Uz ministre, među stranim diplomatama su bili šef delegacije EU Majkl Devenport, ambasadori SAD Majkl Kirbi i Nemačke Aksel Ditman, ali je, začuđujuće, izostao ruski ambasador Aleksandar Čepurin. Zanimljivo je da se nekoliko sati pre ove proslave Čepurin sastao sa Nikolićem, a u saopštenju iz Kabineta šefa države ni rečju nije pomenuto srpsko otvaranje poglavlja, već dobri bilateralni odnosi i njihov dalji napredak.

Sa Čepurinom ni reči o EU

Odsustvo ruskog ambasadora sa slavlja povodom napretka Srbije na putu ka EU, Aleksandar Vučić opravdao je objektivnim razlozima. Odnosno činjenicom da je srpska delegacija zbog magle po povratku iz Brisela, kasnila s dolaskom u Beograd, pa, kako je naveo, "čovek danas nije mogao". Vučić se juče prepodne video sa Čepurinom, ali je tema sastanka bila isključivo ekonomska saradnja dve zemlje.

N. Đurović
Grlomu jagode: Maja Gojković

Na prijemu je primećena i šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ali i vlasnik privatne Televizije Pink Željko Mitrović sa suprugom.

Vučić koji je goste pozdravio posle projekcije kratkog filma o Srbiji na putu ka Briselu, kazao je da je od saradnika dobio napisani govor, ali ga neće čitati jer to ne liči na njega. Krenuo je sa zahvaljivanjem.

- Želim da se zahvalim svima, ne mogu da kažem koji su, u filmu koji ste videli, jer su ga pravili ovi moji, pa sam u njemu samo ja. Valjda misle da volim da gledam sebe. Veliko hvala za sve ljude u Vladi Srbije, njih oko 3.000, koji su trpeli i razumeli šta treba da se radi, naporno su radili i borili se, a uglavnom smo ih kritikovali- kazao je Vučić. Zahvalio se i građanima Srbije što su dobro razumeli kako vlast želi da Srbija izgleda.

- Ja im kažem Evropa nije više nedosanjani san, nego nešto što možemo da dohvatimo - poručio je premijer.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online