Sreda 30.12.2015.
06:11

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Vatikanski model prečica za priznanje

Fonet/Z. M.
Aktuelizovana stara ideja: Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej

Ovu Nikolićevu ideju SPC je još pre tri godine odbacila, uz obrazloženje da bi tim potezom Crkva posredno priznala samoproglašenu nezavisnost albanskih separatista.

Ali u novonastaloj situaciji, kada Srbiju u postupku priključenja EU čeka otvaranje poglavlja 35 o normalizaciji odnosa Srbije i tzv. države Kosovo, vatikanski model je aktuelizovan za budući status SPC na Kosmetu.

Srpska crkva je, podsetimo, svojevremeno odbacila ideju o eksteritorijalnoj autonomiji za Eparhiju raško-prizrensku po uzoru na Hilandar u Grčkoj. Nije joj bio prihvatljiv ni takozvani jordanski model za ulazak kvazidržave Kosovo u Unesko.

- Priča o vatikanskom modelu je uzaludna. Neprimenjiva je iz najmanje dva razloga. Mada je akt kojim su regulisani odnosi Italije i Vatikana potpisan 1929. godine, Vatikan je temelj za svoju državnost počeo da obezbeđuje još u 8. veku kada su pojedini delovi tadašnje Italije, koji su bili pod vizantijskom upravom, oteti Vizantiji i stavljeni pod papsku upravu.
Sa pravne tačke gledišta, iz današnje perspektive nelogično je na teritoriji sopstvene države zahtevati za SPC vatikanski status države u državi, odnosno tražiti eksteritorijalnost za SPC na Kosovu i Metohiji. Tim pre što je i u preambuli Ustava Srbije decidirano navedeno da je KiM deo Republike Srbije - objašnjava za "Vesti" dr Zoran Čvorović, univerzitetski profesor istorije crkvenog prava.

Oprez patrijarha Pavla

Patrijarh Pavle je nakon dolaska Unmika i Kfora na Kosmet odbacio ideju da se status Eparhije raško-prizrenske rešava u formi eksteritorijalne autonomije koju ima Sveta Gora atoska na severu Grčke. On je mislio da bi se time išlo naruku albanskoj iredenti, i da bi se SPC na taj način implicitno odrekla svojih vernika i svojih svetinja na Kosmetu.

On napominje da forsiranje vatikanskog modela od predsednika države može da znači samo to "da će Srbija ipak priznati kvazidržavu Kosovo kroz razne bilateralne ugovore o dobrosusedstvu, privrednoj, ekonomskoj i svakoj drugoj vrsti saradnje".

- Ako se ideje o crkvenoj eksteritorijalnosti ponovljeno plasiraju, onda se jedino može tumačiti da vlast već implicira da je Kosovo nezavisna država koju će Beograd priznati, a pre toga će separatno, jedno po jedno, sporno pitanje biti rešavano - zaključuje Čvorović.

Jordanski model

Pre nego što je odbačen zahtev da tzv. država Kosovo postane član Unesko, uveliko se spekulisalo o razradi tzv. jordanskog modela po kome bi Kosovo ušlo u Unesko, dok bi srpski spomenici sa Uneskove liste imali specijalan status. Zauzvrat, Aneks 5 Ahtisarijevog plana, na kom insistira SPC, bio bi deo "briselskog paketa" u pregovorima sa Prištinom.

2024 © - Vesti online