Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 26.03.2015.
09:30

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Papa u Jasenovcu zbog Stepinca?

Da bi kardinal Alojzije Stepinac bio proglašen za sveca, papa Franja je spreman i da klekne u Jasenovcu, pokaje se i izvini za sve zločine počinjene nad Srbima u tom zloglasnom ustaškom logoru. Ovaj papin potez, kalkulišu srpski i hrvatski mediji, mogao bi da bude i propusnica za potonji dolazak pape u Srbiju.

wikimedia.org
Od Vatikana ni žaljenja, ni izvinjenja: Ustaški logor Jasenovac

Poznat je stav vrha SPC, koji je ustanovio još patrijarh German Đorić, da put svakog pape do Beograda vodi preko Jasenovca i istinskog pokajanja na stratištu srpskih žrtava.

Dr Zoran Čvorović, istoričar crkvenog prava, smatra da bi "eventualna poseta pape Franje Jasenovcu predstavljala licemernu farsu za prevaru lakovernih na pravoslavnom istoku".

Protestna nota

SPC je prošle godine papi uputila protestnu notu zbog Stepinčeve kanonizacije. Istim povodom sa patrijarhom Irinejom u Beogradu se sastao i vatikanski kardinal Kurt Koh. U dvočasovnom razgovoru, kako je šturo saopštila Patrijaršija, "razmatrane su mnoge važne teme koje su trenutno otvorene u međusobnim odnosima Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve, sa naročitom analizom istorijske perspektive zbivanja na tlu bivše Jugoslavije u periodu Drugog svetskog rata".

- Papin dolazak u Jasenovac ne bi imao svrhe ako se Vatikan pre toga ne bi odrekao svog hiljadugodišnjeg pogrešnog učenja koje je rimokatolike udaljilo od jedinstvene hrišćanske Svete saborne apostolske crkve i koje je, kroz istoriju, proizvelo i takve monstrume kakav je bio i Stepinac. Bez toga bi papino poklonjenje u Jasenovcu pripadalo rimokatoličkoj tradiciji kupovine oproštajnica, čemu je Vatikan vešt već vekovima i na osnovu čega je pretvoren u moćnu bankarsku državu - kaže Čvorović.

On smatra da bi Vatikan papinim dolaskom u Jasenovac "od naivnih Srba za male pare kupio krv njihovih svetih predaka".

- Ta transakcija bi bila jedna od vrednosnih hartija kojom bi se Srbi legitimisali pred vašingtonsko-briselskim nadzornicima da su, dajući papi oproštajnicu, spremni za novo evrounijaćenje - smatra Čvorović.

Verski analitičar Živica Tucić veruje da bi papa došao u Jasenovac i pomolio se za sve žrtve, Srbe, Jevreje, Rome, ali i komuniste, bez obzira na to koje su nacije i veroispovesti.

- Papa sam odlučuje da li će otići u Jasenovac, iako bi ga verovatno hrvatski episkopat odvraćao uz obrazloženje da još nije precizirana istorijska dimenzija Jasenovca i da postoje velika sporenja oko broja žrtava. Čak i da papa ode u Jasenovac, pitanje je da li bi to nekim krugovima u Srbiji bilo dovoljno da papa potom dođe u Srbiju - kaže za "Vesti" Tucić.

Podsećanja radi, Franjin prethodnik, papa Benedikt Šesnaesti nije hteo da čuje za posetu Jasenovcu dok se ne utvrdi puna istina o stradanjima u tom ustaškom logoru.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar svojevremeno je rekao da "nije realno očekivati od Svetog oca da obiđe Jasenovac dok god dve strane koriste to stratište za međusobna prepucavanja, umesto da se bore i izbore za neporecivu istinu".

Kanonizaciju Stepinca Hrvati očekuju u junu ove godine. Taj čin treba da predvodi papa Franja, ali iz Vatikana još nema najave kada će on doći u Zagreb odakle mu zvanično još nije uručen poziv. Papa Franja će 6. juna papa posetiti Sarajevo. Nije poznato da li će tada otići i u Donju Gradinu koja pripada kompleksu logora Jasenovac.

Papa Franja pripada jezuitskom redu, te njegovo eventualno poklonjenje u Jasenovcu rimokatolici tumače kao ustupak SPC i ispunjenje uslova za buduću posetu Srbiji. Vatikan je svestan da će u SPC biti negativnih reakcija zbog proglašenja Stepinca za sveca i smatraju da bi to moglo da se "omekša" papinim odlaskom u Jasenovac.

Tanjug/AP
Spreman da klekne: Papa Franja

Podmuklo za dobrobit Katoličke crkve!

Papa Franja pripada rimokatoličkom jezuitskom redu Družba Isusova koji je osnovao Ignacio Lojola u Parizu 1540. Prema svedočenju bivšeg jezuite Alberta Romera Rivijere u knjizi "Vatikanske ubice", jezuiti polažu zakletvu u kojoj se navodi da su naučeni "da igraju prikriveno" i da "ne veruju nikome", da među Jevrejima budu "najveći Jevreji", među protestantima "još veći protestanti", a po potrebi da se identifikuju i sa reformistima, hugenotima, kalvinistima...

"Naučen si da podmuklo seješ seme mržnje i ljubomore među narodima, regionima i državama koje žive u miru, i podstičeš ih na krvava dela, gurajući ih u ratove jedne protiv drugih, i da kreiraš revolucije i građanske ratove u zemljama koje su nezavisne i prosperitetne, izigravajući da neguješ umetnost, nauku i uživanje u blagodetima mira. Da učestvuješ na strani boraca i da igraš u tajnosti sa svojom braćom jezuitima, koji mogu biti na istom poslu na suprotnoj strani u ratu, ali da se otvoreno suprotstavljaš onome za koga bi mogao biti povezan. Samo Crkva na kraju mora da izvuče dobit iz uslova koji će biti sastavni deo konačnog mirovnog sporazuma i koji će opravdati sva sredstva", podseća na sadržaj zakletve Rivijera i nastavlja da navodi njen sadržaj:

"Naučen si sada svojim dužnostima špijuna, da prikupljaš sve statističke podatke, činjenice i informacije od svakog izvora; da se dodvoravaš kao poverljiva osoba u poznatim krugovima protestanata i jeretika svakog nivoa i svake ličnosti, kao i bankara, trgovca, advokata, među učenicima škola i studentima, u parlamentima i zakonodavstvu, u državnom pravosuđu i da budeš sav prtljag svim ljudima za dobro pape, čije smo sluge do svoje smrti", citira jezuitsku zakletvu Rivijera.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.03.2015. 12:14
Дакле прво ће му опростити што нас је клао, онда ће га прогласити за свеца а потом ће доћи у Србију да испита терен за нове свеце. Има доста кандидата међу данашњим српским царевима, деспотима и осталим гробарима којима би и сам Степинац позавидео. Они ће му пољуббити руку, па ће тако Србија постати нови Јасеновац. Наравно, ви ћете ми опростити ако грешим, али рекао бих да на коју год је Папа српску земљу крочио, одатле су Срби брзо нестајали.
Četvrtak 26.03.2015. 12:25
Na teritoriju danasnje hrvatske 31ve godine zivjelo je preko 800 000 srba. Eparhija Gornjo Karlovacka brojala je sama preko 500000. Zagrebacka 50000 i dalmatinska 200000 koju Vladimir Zernjajic nije uvrstio u sviju statistiku kad je pripojena u republiku hrvatsku. Tu nisu ubrojani teritoriji Srbskog Vojvodstva koi su oteti Srbiji i pripojeni hrvatskoj nakon rata. Valjda kao zasluga za sluzenje Vermahtu. Po prirodnom prirastu do 1953 godine umjesto 540 000 taj je broj trbao da se krece oko 1 200 000 - 1 300 000. Razlika je broj Srbski zrtavau drugom ratu samo na teritoriju danasnje hrvatske.................?........Dolazak pape u Jasenovac ili nedolazak nece promjenuti nista od cinjenice da su po nalogu njegovi prethodnika izvrseni zlocini genocida(do tada nevidjenim metodama i necovjestvom) sa direktnim ucescem preko 1000 katolicki svestenika pod zapovjednistvom "blazenog"? alojzija stepinca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online