Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Subota 15.02.2014.
14:19
Vesti A

"Prekinuti odnose s Vatikanom"

Države pravne naslednice SFRJ, a posebno Republika Srbija, moraju da ulože oštar diplomatski protest Vatikanu zbog namere da kardinala Alojzija Stepinca proglasi svecem - i to po cenu prekida diplomatskih odnosa, smatra Alen Budaj, saradnik jerusalimskog Centra "Simon Vizental".

Fašistu će proglasiti za sveca: Alojzije Stepinac
 

"Nadam se da će i Srpska pravoslavna crkva reagovati, jer ova odluka Vatikana

potkopava i ekumenske odnose dve crkve", rekao je Budaj i istakao da bi i Izrael trebalo hitno i najoštrije da reaguje, kao i mnoge jevrejske institucije na području bivše SFRJ.


"Proglašenje svetim osobe koja je učestvovala u kreiranju i provođenju politike

"Zasluge"

"Ne želim da slušam o velikim zaslugama Stepinca za 'spasavanje' Jevreja, jer je istovremeno donosio u službenoj katoličkoj štampi Pavelićeve rasne odredbe po kojima su Jevreji odvođeni u logore, ne želim da slušam kako se zalagao za spas pojedinih Srba jer je bio u Odboru trojice za pokrštavanje i ne želim da slušam kako je bio mučenik i svetac jer je ostavio vlastite katoličke sveštenike da ih ustaše izmrcvare u Jasenovcu samo zato jer su bili pod sumnjom da su protivnici režima", navodi Budaj.

fašističke ustaške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nije dobilo i neće dobiti priznanje pravednika među narodima Jad Vašema nikada", kaže Budaj, koji je i direktor jevrejske nevladine organizacije Margelov institut iz Zagreba.


Budaj napominje da se ne treba uopšte čuditi što novi papa Franja proglašava Stepinca svecem, jer je taj put zacrtala Katolička crkva u Hrvatskoj odmah posle presude Stepincu.


Zbog saradnje sa okupatorom i ustašama Stepinac je osuđen na 16 godina zatvorske kazne, ali je 1951. pušten u kućni pritvor u rodno selo Krašić, gde je kao znak podrške Vatikana 1952. dobio zvanje kardinala i gde je umro 10. februara 1960. od retke bolesti policitemije.


"On je već na suđenju za Zapad i katolike momentalno postao nevini mučenik jugoslovenskog komunističkog režima, proglašen kardinalom za života, posle smrti blaženim, a evo uskoro i svecem Rimokatoličke crkve", podseća Budaj.
On naglašava da će to biti jedini svetac koji se za svoje zasluge jednom fašističkom

Stepinčev dnevnik kipti od mržnje

zločinačkom režimu okitio visokim odlikovanjem ustaškog poglavnika i to kao zagrebački nadbiskup, a o tome su izvestile "Narodne novine" kao službeno glasilo NDH.


"S druge strane, dok je kanonik zagrebačkog Kaptola monsinjor Svetozar Ritig još 1929. godine u Paveliću vidio zlo koje se sprema, Stepinac je Pavelića oberučke dočekao i služio mu. Ritig nema ulicu u Zagrebu, jer bio je antifašista, ali Stepinac ima sve počasti kao klerofašista", ističe Budaj i ponavlja da ne treba previše biti začuđen zbog kanonizacije Stepinca, jer Vatikan je 1929. Lateranskim ugovorima priznat kao država od fašiste Benita Musolinija.

Nije se pokajao

Budaj podseća da se Stepinac nikad nije pokajao zbog toga što su Srbi pokatoličavani nasilno i što su Jevreji privođeni na krštavanje - iako je znao da ih to neće spasti logora.
"Nije se uopšte pokajao što su njegove katoličke 'krštene duše' palile jevrejske i srpske hramove, pljačkale kao divlje horde, silovale i ubijale kao nekada krstaške vojske po Svetoj zemlji", kaže Budaj i navodi da je Stepinac sve to znao, ali je uprkos tome blagoslovio NDH i služio joj, čak i posle njenog sloma, skrivajući na Kaptolu ustaške zločince, oteto jevrejsko zlato i ustašku državnu arhivu.
Od osnivanja NDH pružao je podršku ustaškom režimu, a 1945. borio se za očuvanje tog režima.

POVEZANE VESTI

Subota 15.02.2014. 14:24
A ko da ulozi protest,Vucic izdajnik,Dacic djon obraz,i Toma neskolovani koji kada je zaseo na lazima na mesto predsednika,kao sto je i sam rekao,njegov san je zavrsen za sve ostalo bas ga briga.
Subota 15.02.2014. 14:55
Логично је да лажна црква има лажне свеце, коме протести?
Subota 15.02.2014. 15:36
Ove nedjelje se radilo iz istorije "Aprilski rat" i djeci sam donosio slike iz Jasenovca, Gradiške i Jastrebarskog, plus priču o starom Vukašinu i slike Stepinca na pokatoličavanju Srba s vrhuškom NDH. Sve sam im to kopirao. Odvojio sam dva časa po 15 minuta, ali pomenuo i Holokaust i ko je sve finansirao Hitlera, i da ne padaju na priče antisemitske zbog Rokfelera, pomenuo vezu Vatikana i NDH, zločine hrvatske vojske u Makdeburgu u Tridesetogodišnjem ratu nad protestantima kao identični onima u NDH kasnije. Ništa nisam širio sem istine, i rekao im da moraju da znaju zbog sebe gdje nam je narod pravoslavni najviše stradao i od koga u Drugom svjetskom ratu, jer se zločini mogu ponoviti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online