Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.01.2016.
22:42

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Bez iskrenosti nema sabornosti

Svepravoslavni sabor održaće se od 16. do 27. juna 2016. na grčkom ostrvu Krit, dogovoreno je na upravo završenom sastanku poglavara kanonskih pomesnih Pravoslavnih crkava. Pod predsedništvom carigradskog patrijarha Vartolomeja sastanak je od 22. do 28. januara održan u Šambeziju kod Ženeve.

Fonet
Ruski patrijarh Kiril

Srpsku pravoslavnu crkvu predstavljali su patrijarh Irinej (Gavrilović), mitropolit Amfilohije (Radović), episkop bački Irinej (Bulović) i prezviter Vladimir Vranić.Na susretu, posvećenom pripremi panpravoslavnog skupa, dominirali su vaseljenski patrijarh Vartolomej i ruski Kiril.

Na Svepravoslavnom saboru, prema rečima carigradskog patrijarha Vartolomeja, raspravljaće se između ostalog, o pravoslavnoj dijaspori, te autokefalnosti i autonomiji pomesnih pravoslavnih crkava i načinu njihovog proglašenja. Biće reči o hijerarhijskom poretku crkava, te značaju posta i eventualnoj reviziji propisa o postu.

Na dnevnom redu naći će se i tema o odnosima pravoslavnih crkava sa ostatkom hrišćanskog sveta i uloga pravoslavlja u ekumenskom pokretu. Analiziraće se, takođe, doprinos pomesnih pravoslavnih crkava na širenju hrišćanskih ideala mira, slobode, bratstva i ljubavi među narodima, kao i u vezi s ukidanjem rasne i svake druge diskriminacije.

Konstatujući da je Svepravoslavni sabor i pre svog održavanja "od strane nekih revnitelja Pravoslavlja" nazvan "razbojničkim", patrijarh Vartolomej je pozvao učesnike sastanka u Šambeziju da razmisle kakvu će snagu imati odluke Sabora i kakve će biti kanonske posledice za one klirike i mirjane koji te odluke ne prihvate. Podsetio je da su pravoslavni posmatrači prisustvovali na Drugom vatikanskom koncilu i da zato predlaže da se zvanični rimokatolički posmatrači pozovu na Svepravoslavni sabor.

Da bi Svepravoslavni sabor bio uspešan, smatra ruski patrijarh Kiril, "pripreme se moraju voditi kao otvorena diskusija i tako omogućiti svakom zainteresovanom članu Crkve da iskaže svoju poziciju". Naglasio je da "projekte saborskih dokumenata treba što pre objaviti jer to ne samo da neće smetati održavanju Sabora, nego će doprineti učvršćivanju svepravoslavnog jedinstva i svetu pokazati istinski saborni karakter naše Crkve"

Napomenuo je da će dokumenti, koji su upravo usaglašeni u Šambeziju, biti ubrzo objavljeni:
- Ne sme biti embarga na te dokumente, kako bi ljudi mogli da se sa njima upoznaju, jer su mnogi kritički pogledi na predstojeći Sabor formirani upravo iz razloga informacionog vakuuma - precizirao je ruski patrijarh.

Među materijalima koji će se uskoro pojaviti, prema Kirilovim rečima, su dokumenta o misiji pravoslavlja u savremenom svetu, kao i oni koji se tiču braka, porodice i prepreka za brak.

Odgovarajući na novinarska pitanja šta očekuje od predstojećeg sabora, kazao je:
- Još veću konsolidaciju pravoslavnog sveta. U svetlu onoga što se dešava u svetu, a pre svega po pitanju progona koji je pogodio hrišćansku zajednicu, svi moramo sarađivati bliže u cilju rešavanja problema sa kojim se suočavamo.
 

Bez usaglašavanja kalendara

Patrijarh Kiril je napomenuo da je u Šambeziju postignut dogovor da pravoslavci ne usaglašavaju kalendar bez obzira što neke crkve to traže. Rečju, oni koji se drže starog julijanskog kalendara ostaju pri tome. Ukazao je da "tema tačnijeg opredeljivanja datuma Uskrsa uopšte nije aktuelna za Pravoslavnu crkvu, a može samo uneti smutnju među vernike". Ovo je ujedno i odgovor na nedavni predlog pape Franje da svi hrišćani uvek istog datuma slave Uskrs, te da je Vatikan spreman da datum izračunavanja Hristovog vaskrsenja uskladi sa pravoslavcima.

Dobri uslovi za smeštaj

Ruska pravoslavna crkva je tražila da Sabor ne bude održan u Istanbulu, sedištu Carigradske patrijaršije.
- Predlagali smo da domaćin bude Sveta gora na Atosu, ostrvo Rodos, ili neko treće mesto, a carigradski patrijarh je predložio Krit koji je pod njegovom jurisdikcijom. Tamo postoje dobri uslovi za smeštaj, kao i sala koja može da primi 400 osoba i gde se održavaju međunarodne teološke konferencije - izjavio je novinarima ruski patrijarh Kiril.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online