Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Četvrtak 09.06.2016.
12:57
Vestionline A

"Rat na Kosovu je označio početak novog svetskog poretka"

Kosovo i bombardovanje Jugoslavije bili su prekretnica za NATO i od tada se zapadne vojne intervencije širom sveta više i ne propituju, kaže istoričar Kurt Grič.

Tanjug
Rat na Kosovu označio novo delovanje Alijanse

On je to rekao u velikom intervjuu za "Dojče vele", povodom objavljivanja knjige "Rat za Kosovo", za koji ističe da je bio početak novog svetskog poretka.

- Kosovo je bilo na početku kao rat u kojem je NATO sebe ovlastio da deluje van granica članica Alijanse. Kosovo je na početku novih ratova, slede druge intervencije u inostranstvu, Makedonija, rat u Avganistanu, Irak - gde nisu učestvovali sve članice NATO, onda 2011. godine Libija i u međuvremenu i istočno proširenje NATO koje se razvija od devedesetih do danas i vodi do rivalskog odnosa sa Rusijom. Neki kažu da je to ponovo oživelo Hladni rat. Ali na početku svega je Kosovski rat - navodi Grič. 

U knjizi je naveo da je intervencijom iz 1999. godine NATO od "odbrambenog" prerastao u "intervencionistički" savez. 

- Vrlo konkretno u tome što je napad na Jugoslaviju počeo bez rezolucije Saveta bezbednosti i tako de jure bio napadački rat zabranjen međunarodnim pravom. To se vidi i po tome što je NATO u aprilu 1999, povodom svog pedesetogodišnjeg postojanja, proširio sopstveni ugovor. U odlučujućim delovima je prešao sa defanzivnih na ofanzivne zadatke, sa odbrane na intervencije - dodaje Grič. 

Uveren je i da je već bilo prekasno kada je došlo do pregovora u Rambujeu i da su postojali planovi napada i čvrsta odluka da se u njih krene. 

Ističe da su postavljeni uslovi koje Slobodan Milošević nije mogao da prihvati, ali je prihvatio štošta nakon 78 dana bombardovanja, osim jednog. 

- Nije prihvatio da NATO trupe okupiraju Srbiju i Kosovo. Dakle u Sporazumu iz Rambujea, u 8. članu dodatnog dokumenta poznatog kao Aneks B, stajalo je da NATO u celoj Jugoslaviji sme slobodno da se kreće. Čak da bi Jugoslavija, to jest Srbija, morala da plati za smeštaj i boravak trupa NATO, a te trupe naravno, kao i širom sveta, ne bi potpadale pod jurisdikciju zemlje u kojoj se nalaze već samo pod sopstvena pravila. Taj pasus Milošević na kraju nije morao da prihvati - kaže Grič za "Dojče vele".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.06.2016. 13:00
Slobodan Milosevic nije prihvatio Annex B,zato je NATO bombardovao Jugoslaviju,a zato je blesav narod godinu dana kasnije prihvatio Annex B,sto su slusali TUTORA Djindjica.
Četvrtak 09.06.2016. 17:03
Taj pasus Milošević na kraju nije morao da prihvati - kaže Grič za "Dojče vele". ......... Za to su danas zaduzeni nasljednici te pogubne politike. Vucic i Dacic a i tomo se nesto ne opire.
Četvrtak 09.06.2016. 17:05
Kljucno je pitanje zasto je ta kapitulacija potpisana kada je borbena sposobnost Srbske armije bila gotovo neokrnjena. Pogotovo je nejasno zasto se uopste krenulo u tu bitku ako se nije imalo politicke volje za obranu zemlje. 35 000 nato vojnika nije bila ozbiljna pretnja za Srbsku vojsku u momentu potpisivanja tog sporazuma a utjesna prica "Srbski" politicara da je dogovoren povratak 1000 Srbski granicara nekad u buducnosti je i naj vecim vojnim neznalicama nerealna. Anglo saksonci su ostvarili svoje ciljeve zahvaljujuci onim koi su u tom momentu vodili , nazovi , Srbsku . politiku. Razrusili nam infra strukturu mjereno milijardama. Zat//rovali nas uranijumom. Oteli Kosovo i Metohiju. Prognali Srbe i otvorili granice za priliv novi stanovnika iz albanije. Izbjegli zrtve u slucaju pjesadiskog napada za koi nisu bili sposobni. Izbjegli daljnje troskove svoi clanica koje su se vec pocele buniti radi preveliki troskova kao i sve prisutnije kritike radi neopravdane agresije od strane mnogi drzava u svijetu. Nanjeli nam psiholoski poraz u ratu koi prakticno i nije bio izgubljen. ................Zasto se uopste zapocelo sa ratom? Kao da obavjestajne sluzbe nisu znale da ce mo biti napadnuti. To su znali i civili a ni anglo saksonci to nisu krili. Milosevic i njegova klika su ocito igrali na kartu( prije pocetka bombardovanja) da navodno " casno izgube" da bi ostali na vlasti. Za narod i interese drzave njih ocito nije bilo briga. Ako se ulazi u najavljeni rat onda se valjda ulazi sa namjerom da se pobjedi i odbrani. Samo nasi " strucnjaci" su usli sa namjerom da ratuju do pola. Oni heroi i mucenici na kosarama su mogli dobiti popunu i podrsku ostatka vojske ali su po mom dubokom ubjedjenju neke strukture octo prepustile njihove zivote na milost i nemilost neprijatelja. Samo odbijanje da se proglasi opsta mobilizacija i da se uputi nemali broj dobrovoljaca na sve linije odbrane govori dovoljno o namjeri politicke pa i volne vrhuske. Zabrana da se upotrebi sve raspoloziva protu avionska srestva kao i da se ne gadjaju Avijano kao i stacionirana vojska u makedoniji i albaniji je samo jedan dokaz vise u "glumljenju rata" Ona dva uspjesna naleta nasi avijaticara u albaniju i bosnu su po sveme sudeci bili vise samoinicijativni nego odobreni iz vrha drzave. Sta reci nego nedaj nam Boze vise takvi naruceni poraza kao oni iz 90 ti godina..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online