Četvrtak 09.06.2016.
12:57
Vestionline

"Rat na Kosovu je označio početak novog svetskog poretka"

Tanjug
Rat na Kosovu označio novo delovanje Alijanse

On je to rekao u velikom intervjuu za "Dojče vele", povodom objavljivanja knjige "Rat za Kosovo", za koji ističe da je bio početak novog svetskog poretka.

- Kosovo je bilo na početku kao rat u kojem je NATO sebe ovlastio da deluje van granica članica Alijanse. Kosovo je na početku novih ratova, slede druge intervencije u inostranstvu, Makedonija, rat u Avganistanu, Irak - gde nisu učestvovali sve članice NATO, onda 2011. godine Libija i u međuvremenu i istočno proširenje NATO koje se razvija od devedesetih do danas i vodi do rivalskog odnosa sa Rusijom. Neki kažu da je to ponovo oživelo Hladni rat. Ali na početku svega je Kosovski rat - navodi Grič. 

U knjizi je naveo da je intervencijom iz 1999. godine NATO od "odbrambenog" prerastao u "intervencionistički" savez. 

- Vrlo konkretno u tome što je napad na Jugoslaviju počeo bez rezolucije Saveta bezbednosti i tako de jure bio napadački rat zabranjen međunarodnim pravom. To se vidi i po tome što je NATO u aprilu 1999, povodom svog pedesetogodišnjeg postojanja, proširio sopstveni ugovor. U odlučujućim delovima je prešao sa defanzivnih na ofanzivne zadatke, sa odbrane na intervencije - dodaje Grič. 

Uveren je i da je već bilo prekasno kada je došlo do pregovora u Rambujeu i da su postojali planovi napada i čvrsta odluka da se u njih krene. 

Ističe da su postavljeni uslovi koje Slobodan Milošević nije mogao da prihvati, ali je prihvatio štošta nakon 78 dana bombardovanja, osim jednog. 

- Nije prihvatio da NATO trupe okupiraju Srbiju i Kosovo. Dakle u Sporazumu iz Rambujea, u 8. članu dodatnog dokumenta poznatog kao Aneks B, stajalo je da NATO u celoj Jugoslaviji sme slobodno da se kreće. Čak da bi Jugoslavija, to jest Srbija, morala da plati za smeštaj i boravak trupa NATO, a te trupe naravno, kao i širom sveta, ne bi potpadale pod jurisdikciju zemlje u kojoj se nalaze već samo pod sopstvena pravila. Taj pasus Milošević na kraju nije morao da prihvati - kaže Grič za "Dojče vele".

2024 © - Vesti online