Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 09.03.2016.
12:59
Vestionline A

"Pokušao sam da organizujem papinu posetu Srbiji"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavo je da je pokušavao da patrijarha srpskog Irineja i vladike SPC ubedi da se organizuje poseta rimskog pape Srbiji iz, kako je rekao, dva razloga. Prvi je kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca, a drugi nepriznavanje Vatikana jednostrano proglašene nezavisnosti KiM.

Tanjug
Predsednik Srbije trenutno boravi u Moskvi: Tomislav Nikolić

Nikolić, koji će  u Moskvi primiti nagradu Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, kaže da je onda iz medija saznao da je saznao da je ipak odlučujuće sačekati stav patrijarha moskovskog i cele Rusije, iako se vaseljenski patrijarh već sreo sa rimskim papom, iako je i u Grčkoj papa boravio, iako je bio i u Republici Srpskoj.

- Ja sam onda rekao da o tome traba sami da odlučujemo ali da je veoma bitno mišljenje moskovskog patrijarha i da s njim treba razgovarati pre toga. Shvatio sam da je SPC bila iznenađena vešću o susretu patrijarha i pape i da je tu zakasnila, mogla je da prednjači u tom uspostavljanju boljih odnosa koji su nam neophodni zato što kad se misli na podrume, zaista je u mnogim zemljama, pogotovu u onim u kojim islam prednjači po broju vernika, i hrišćani u velikoj meri pravoslavni, u opasnosti su da izgube život gde god budu javno ispoljavali svoju veru - naveo je predsednik.

To podseća, kaže Nikolić, na način na koji su se Rimljani obračunavali s hrišćanstvom i da se to vratilo posle toliko godina.

- Dakle, taj susret je izvanredan potez, tim pre što je papa, potpuno otvoreno i jasno, i mada to nije niko očekivao, rekao da je Vladimir Putin danas zaštitnik hrišćanstva. Tako nešto reći, i da to ne predstavlja osnov za ublažavanje nesporazuma i gledanja na veru, to samo može čovek koji ne živi na zemljinoj kugli - naveo je Nikolić.

Upitan da li susret patrijarha Kirila sa rimskim papom vidi kao konačan početak pomirenja ili kao dobar znak, predsednik Nikolić kaže da ne može da utiče na to kako će odnosi u hrišćanstvu dalje da se razvijaju pošto ja ne propovedam veru, već samo živim u njoj, ali bavim se poslom koji u neku ruku, na neki način, zavisi od toga kakvi su odnosi u hrišćanstvu.

- Ne znam da li su morali toliko da se razdvoje, da podele narod, da hrišćanstvo mora da trpi udare hiljadu godina, čega nema u drugim religijama, ili su to mogli ranije da prevaziđu - ne znam, ali trenutno posmatram stvari ovako, veoma subjektivno, kao predsednik Srbije koja zavisi od stava Vatikana kad je reč o takozvanoj nezavisnosti Kosova i Metohije - rekao je Nikolić.

U društvu patrijarha Pavla i Kusturice

Govoreći o nagradi koju će primiti od ruskog patrijarha, Nikolić u intervjuu za beogradsku redakciju Sputnjika kaže da je ta nagrada kao nekakva kruna onoga što je, kako kaže, radio na uspostavljanju veza između pravoslavnih zemalja, posebno Rusije i bivše Jugoslavije, pa Rusije i Srbije.

- Svrstavam se uz ljude iz Srbije koji su dosta doprineli jedinstvu u pravoslavlju, uz pokojnog patrijarha Pavla, Emira Kusturicu, i drago mi je da sam u tom društvu koje je ranije dobilo nagradu. Ove godine sam u društvu predsednika Dume i bugarskog patrijarha. Osećam se posebno počastvovanim, a čini mi se da je to nagrada za srpski narod koji je sav u ljubavi prema pravoslavlju, prema pravoslavnim državama, pravoslavnim narodima, posebno ruskom. I koji to ne krije nikada - naveo je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.03.2016. 13:07
Papa nek sedi kod svoje kuće,a ti Nikoliću takodje je bolje da sediš kod svoje:jer bruka je da katolička noga prlja zemlju Srbiju,a bruka je i da bas Ti oličavaš svetom.
Sreda 09.03.2016. 14:56
Sta mi to kao dobijamo papinom posjetom??? Nikolic je ili neznalica ili govori ono sto mu instruktori sa zapada a mozda i iz samog vatikana pisu. Kada ovako nesto moze da izjavi znaci da nema dodirni tacaka sa Hriscanstvom i da nista nije naucio iz istorije. To je sve vatikanska igra , toplo hladno. Predhodnici ovog pape su unistavali pravoslavne narode a pogotovo Srbe. Ko je prvi zakmeca javno pred kamerama i krokodilske suze ronio da se prizna hrvacka?. Ko je ocrnjiva Srbski narod i ni glasa nije podigao protiv bombardovanja, genocida i progona kraisnika? Naravno pape. Ne priznati kosovo drzavu a ne osuditi zl//ocine i progone Srba iz iste teroristicke drzava moze samo licemjerni vatikan. Da postoi vise papa kao nekada , jedni bi napadali Srbe direktno dok bi drugi trazili "pomirenje" a potpuno isto bi mislili. Ovaj danas bi trazio da ga se u kucu pusti, njegov nasljednik bi trazio da se pounijatimo a treci bi zapovjeda da se pokatolicimo. Citajte baco knjige. Procitajte Magnum Krimen. Procitajte ili poslusajta na ju tjubu sta je govorio Kijuk...... Saznajte isttinu da bise od zla znali zastititi. Vostani Serbie...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online