Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 16.02.2016.
13:52
Vestionline A

"Vatikan neće žuriti sa kanonizacijom Stepnca"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić siguran je da Vatikan neće žuriti sa odlukom o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca. Kako je istakao, o tome je razgovarao i sa papom Franjom prilikom posete Vatikanu u oktobru prošle godine.

Tanjug/AP
Nikolić na sastanku sa poglavarom Rimokatoličke crkve

Nikolić kaže da je kanonizacija Stepinca problem u odnosima Katoličke i Srpske pravoslavne crkve, te da je i rekao papi Franji tokom tadašnjeg boravka u Vatikanu.

- Nažalost, kada je Vatikan proglasio sve katolike u bivšoj Jugoslaviji za Hrvate, osim Slovenaca, tada je došlo do toga da kada se sukobe Hrvati i Srbi, sukobe se i dve crkve. Uticalo je to i na odnos prema crkvi. A o Stepincu sam rekao sve što znam. Dragoceno je bilo to što je papa rekao da će da formira komisiju - naveo je predsednik i dodao da je zahvalio papi na tome što o pitanju koje je isključivo u njihovoj nadležnosti žele da razgovaraju i sa SPC.

Kako keže, papa mu je na to odgovorio da ne želi sveca koga neka crkva ne bi priznala.

- Ne, ne, ne. Ako bi SPC bila protiv kanonizacije Stepinca, a ja mislim da bi bila, onda bi to bio prvi svetac u hrišćanstvu koga jedna crkva ne bi priznala. Meni to ne treba - rekao je papa Nikoliću.

Činjenicu da Vatikan neće žuriti sa kanonizacijom Stepinca, Nikolić tumači kao znak da su "oni svesni grešaka".

Predsednik Srbije je u intervjuu Prvoj TV rekao da se, nažalost, sudeći prema pisanju medija, sav njegov trud u vezi sa tim sveo na to da mi čekamo da se izjasni patrijarh moskovski o tome da li će se sresti naš patrijarh i papa. Ispalo je, smatra Nikolić, da mi zavisimo od moskovskog patrijarha, a ne zavismo jer srpska crkva je autokefalna.

- Ako se patrijarh moskovski i cele Rusije sreće sa papom zašto se naši poglavari ne bi sretali sa njim? - zapitao je predsednik Srbije.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.02.2016. 15:26
“Blaženi” tzv. Rimokatoličke crkve, ratni zločinac, nadbiskup genocida Alojzije Stepinac, nadbiskup hrvatski, nije bio samo crkveni vođa nego i vojni vikar us,taške vojske, to jest, najveći vojni sveštenik us,taša i domobrana. To u prevodu znači da je Zagrebački nadbiskup kao vojni vikar vojske NDH, u ime pape upravljao crkvenim životom vojnih jedinica NDH, to jest vojska NDH je De jure predstavljala posebnu biskupiju “kroz koju djeluje sveta katolička i apostolska Kristova crkva” kako kaže kanon 368 tzv. Rimokatoličke crkve. “Blaženi” Stepinac je odobrio Ceceljin molitvenik “Hrvatski vojnik” za us,tašku vojsku. U junu 1941. godine (u vreme kad je kla,nje Srba uveliko u toku), Stepinac postrojava pred Pavelićem celokupno biskupstvo ispred crkve svetog Marka u Zagrebu. “Blaženi” je služio i svečanu misu zadušnicu Juri Francetiću, vođi Crne Legije. Zista, kakva crkva, takvi i sveci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online