Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
100
Utorak 16.02.2016.
18:00
Đ. Barović - Vesti A

Srbija jednom nogom stupila u NATO

Skupština Srbije ratifikovala je krajem prošle nedelje Sporazum o saradnji sa NATO-om koji između ostalog predviđa slobodu kretanja i diplomatski imunitet svim pripadnicima NATO-a u Srbiji, ali i razmenu poverljivih informacija i opreme sa Vojskom Srbije.

Reuters
Vlast zaboravila bombardovanje: Žitelj Niša kraj porušene kuće

Sporazumom, osoblje NATO-a će ubuduće biti oslobođeno plaćanja poreza, carina, PDV, moći će da bez ikakvih poreskih opterećenja uvozi opremu i ugovara nabavku robe, usluga i građevinske radove.

Takođe, ovim sporazumom se uspostavlja još čvršća saradnja Srbije i NATO-a, odnosno Alijansine Organizacije za podršku i nabavku (NSPO) i Agencije za podršku i nabavku (NSPA).
Za sagovornike "Vesti" ratifikacija ovog sporazuma je i posredno odustajanje Srbije od vojne neutralnosti.

Prst u oko građanima

A. Čukić

Za Živadina Jovanovića, ovim sporazumom Srbija se, kako tvrdi, obavezala i da će učestvovati u promociji NATO-a, što je, po njemu, non sens svoje vrste.
- U zemlji u kojoj je 80 posto građana protiv ulaska u NATO, ozvaničili ste da novcem tih istih poreskih obveznika promovišete "vrednosti" ove Alijanse. To nema nigde - kategoričan je bivši šef jugoslovenske diplomatije.t

General u penziji Radovan Radinović ističe da se Srbija formalno nije odrekla neutralnosti, ali praktično je jednom nogom stupila u NATO.

- Formalno i dalje zadržavamo neutralnost, ne moramo da učestvujemo u NATO vojnim akcijama, ali praktično je svima jasno šta to znači. Dobra stvar u svemu jeste što ratifikacija ovog sporazuma ipak neće pogoršati odnose sa Rusijom. Doduše, sve dok ne dozvolimo da se na našoj teritoriji izgradi i nova NATO baza, uz onu koja postoji na Kosovu - ističe Radinović.

I nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović razmišlja na isti način, ali je daleko oštriji u komentarisanju ratifikacije ovog sporazuma, podsećajući da je Skupština to učinila nepunih mesec dana pre nego što će Srbija obeležiti 17 godina od kada je na nju izvršena agresija.

- Nije moralno da nekome ko je rušio tvoju zemlju, ubijao tvoj narod, koristio oružje sa osiromašenim uranijumom, sada daješ povlašćeni status. Srbija je na ovaj način odstupila od svoje vojne neutralnosti, odnosno narušila njenu suštinu i dozvolila da je NATO ščepa u svoj čelični zagrljaj iz koga se nikada neće izvući - tvrdi Jovanović i dodaje da je ključno pitanje zbog čega se zvanični Beograd odlučio na takav korak.

- Koji je to neposredni, a koji dugoročni benefit koji Srbija dobija davanjem povlašćenog tretmana samo jednoj velikoj svetskoj sili, posebno kada se zna da i neke od zemalja osnivača NATO-a nisu sebi priuštile davanje ovakvih ekstra privilegija - ističe Jovanović i zaključuje da bi se vojna neutralnost sačuvala samo u slučaju kada bi se slična prava i privilegije dali i ruskoj vojsci.

- Međutim, u medijima su sve glasniji oni koji upozoravaju na navodnu opasnosti od rusifikacije Srbije. To nije slučajno, već deo NATO propagande - zaključuje Jovanović.

Nekadašnji šef kabineta načelnika GŠ, pukovnik Goran Jevtović, ističe da se Srbija ovim sporazumom odrekla i "poslednjeg elementa borbene gotovosti" - logistike, ali i da je NATO na ovaj način "zaokružio" svoju "agendu" u Srbiji.

M. Karović
Svi znaju o čemu se radi: Radovan Radinović

"Onaj mini-štab u zgradi Ministarstva odbrane pod nazivom NATO vojna kancelarija za vezu, odakle se iza kulisa rukovodi kompletnim sistemom i dnevno kontroliše svaka srpska vojnička pora, ovim će zakonom tj. sporazumom biti kompletiran. Dobiće i zvanični logistički deo. NATO će time zaokružiti svoju stratešku dubinu za pohod na Istok - kako Bliski i Srednji, tako i onaj na Dnjepru i Uralu", ističe Goran Jevtović.

Mekejn bez uticaja

U Srbiji je ovih dana boravio i američki senator Džon Mekejn koji tvrdi da će se posle predsedničkih izbora u SAD promeniti i spoljna politika ove zemlje prema Srbiji. Naši sagovornici ipak tvrde da ovog senatora ne treba shvatiti preozbiljno.
- Njemu ne treba pridavati ikakav značaj zato što on nije "američki igrač" od operativnog uticaja. Politiku velikih sila nikada nisu vodili oni koji su na javnoj sceni - ističe Radovan Radinović.
S druge strane, Živadin Jovanović kaže da je Mekejn jedan od "jastrebova" američke spoljne politike iz hladnoratovskog perioda.
- On u svemu vidi neku rusku opasnost, a to sve liči na ono "držite lopova". Dok se "vatra" usmerava ka Moskvi i Putinu, dotle Amerika nastavlja da sprovodi svoje interese, uključujući i one na Balkanu - tvrdi Jovanović.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online