Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 15.10.2016.
16:57
Tanjug A

"Poštujemo suverenitet Srbije, ne tražimo da uđe u NATO"

"NATO poštuje suverenitet Srbije i njenu odluku da sa zapadnom vojnom alijansom sarađuje u vidu partnerstva, a ne članstva", izjavio je visoki zvaničnik NATO-a Džejms Apaturaj u intervjuu za televiziju Pink.

Tanjug
NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije: Džejms Apaturaj

- Ono što mi vidimo je partnerstvo sa Srbijom, jer vi ste vojno neutralni. Zaista nemam nikakvih naznaka za NATO članstvo iz Beograda, niti je bilo ko to iz NATO primetio. Mi to i ne tražimo - rekao je zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a.

On je podsetio da NATO ima odlične partnerske odnose sa nizom zemalja, kao što su Austrija, Švajcarska, Finska, Irska, koje su neutralne i vojno nesvrstane.

- Mi nastavljamo sve dok Srbija to želi da drži taj put i ako treba taj odnos ćemo produbiti - dodao je Apaturaj.

Zajedničke operacije

Osim dobrih partnerskih odnosa, Apaturaj kaže da Vojska Srbije i NATO nemaju zajedničke operacije.

- Mi imamo samo vežbe koje zajednički držimo kao što su, recimo, na otklanjanju posledica prirodnih katastrofa. Imamo zajedničku vežbu u Crnoj Gori trenutno, a tamo je 15 vaših pripadnika vojske, što je sjajan primer saradnje koju želimo da imamo i koje doprinose kako Srbiji, tako i NATO-u i regionu - istakao je zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO.

Apaturaj kaže da NATO vidi Srbiju kao veoma pouzdanog partnera.

- Mislim da i Srbija ima koristi od ovog partnerstva sa NATO-om iz očiglednih razloga. Jedan je trening koji zajednički obavljamo, pomogao je oružanim snagama Srbije da bolje učestvuju u operacijama UN i EU i koje takođe pomažu Srbiji na njenom putu ka Uniji - istakao je on.

Apaturaj je ukazao da NATO sa Srbijom ima i konkretne projekte, kao što su oni sa ministarstvom odbrane, u koje je uložio oko 15 miliona evra kako bi se pomoglo sigurno čuvanje i uništavanje viška oružja i municije.

- Mislim da znate šta može da se dogodi ako to ne uradite na pravi način, a imate zaista dosta oružja. Projekti kao što je ovaj pomažu boljem životu građana a, kao što znate, postoji obostrana korist bazirana na uzajmnom poštovanju i poverenju - rekao je zvanicnik NATO.

Pomoć vojsci

Na pitanje kroz koje akcije NATO pomaže vojsci Srbije, Apaturaj kaže da su primeri za to brojni.

- Kao prvo imamo mogućnost da srpska vojska sarađuje sa vojskama drugih zemalja. To nije jednostavno kao što zvuči. Počinje sa časovima engleskog jezika koje mi obezbeđujemo, a tu su i taktičke vežbe koje učite uz saradnju sa drugim vojskama. Takođe, obučavamo osoblje u Srbiji i to ne samo vojno kako da se ponašaju u sitacijama prirodnih katastrofa, a Srbija je u regionu u tome preuzela vodeću ulogu zbog čega smo veoma srećni - istakao je on.

Prema njegovim rečima, radi se sa ministarstvom odbrane da bi obezbedila bolja transparentnost kako bi se uverili da se novac troši na pravi način, što ima pozitivan uticaj na borbu protiv korupcije.

- Postoji zaista širok spektar tih poslova - napomenuo je Apaturaj.

POVEZANE VESTI

Subota 15.10.2016. 19:33
Ne razumem to vazalstvo prema NATO-u?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online