Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 09.02.2015.
10:50
Srna, Beta A

"Najveće pretnje za Srbiju su ekstremizam, kriminal i migracije"

Trenutne procene govore da je verovatnoća organizovanog terorističkog delovanja u Srbiji mala, ali nisu isključeni pojedinačni teroristički akti, rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Fonet/Vojska Srbije
Srbija može doprineti sprečavanju eventualni terorističkih aktivnosti: Ljubiša Diković

Diković kaže da Srbija u ovom trenutku nije vojno ugrožena, a da najveće bezbednosne pretnje predstavljaju etnički i religijski ekstremizam, međunarodna mreža organizovanog kriminala i ilegalne migracije ljudi motivisane ekonomskim, političkim i bezbednosnim problemima.

Diković je naveo da je najvažniji politički, pa i bezbednosni izazov za Srbiju situacija na Kosovu i Metohiji.

Optužbe

Povodom optužbi za ratne zločine koje je na njegov račun izneo Fond za humanitarno pravo, general je odgovorio da "medijsko optuživanje i medijsko suđenje, nisu institucionalne kategorije".

- Rizik predstavlja i učešće građana balkanskih država u oružanim sukobima na Bliskom istoku - rekao je Diković za "Danas", napominjući da je pretnja terorizma u Srbiji do sada ispoljavana na Kosovu i Metohiji i jugu Srbije.

On je ocenio da Srbija svojim kapacitetima i saradnjom i koordinacijom aktivnosti sa međunarodnim partnerima može da doprinese sprečavanju eventualnih terorističkih aktivnosti.

Komentarišući potencijalno formiranje vojske Kosova, Diković je rekao da je Kfor faktor koji garantuje stabilno bezbednosno okruženje na prostoru Kosova i Metohije, i da druge institucije, koje se predstavljaju kao bezbednosne nemaju ni taj mandat, niti kapacitet.

Napominjući da Vojska Srbije ne učestvuje u NATO misijama, Diković je rekao da o tome da li Srbija treba da uđe u neki vojni ili politički savez ne odlučuje vojska, nego da srpski Ustav jasno definiše poziciju Srbije, samim tim i njene vojske.

Diković je istakao da je saradnja Vojske Srbije i Kfora korektna i profesionalna, i u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbjednosti UN 1244 i Vojnotehničkim sporazumom.

- Zajednički zadatak nam je da obezbedimo stabilno bezbednosno okruženje i uslove za normalan život građana - istakao je Diković, podsjećajući i na pojačane patrole duž adminstrativne linije u rejonima gde su registrovane kriminalne aktivnosti kao što su šverc, ilegalni prelasci i bespravna sječa šume.

Diković je naveo da je vojna saradnja zemalja zapadnog Balkana od velikog značaja za stabilnost i bezbjednost regiona, ali i za širenje odnosa međusobnog poverenja kog je bilo malo u godinama posle raspada SFRJ.

Rasprodaja vojne opreme

Na pitanje kada će Srbija koja je nedavno oglasila prodaju zastarele vojne opreme, nabaviti novu, Diković je kazao da je za ovu godinu planirano da se Vojska Srbije snabde izviđačkom, letačkom i padobranskom opremom, opremom za vazdušno osmatranje i javljanje, i "optoelektronskim sredstvima".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.02.2015. 13:07
Kakav je šaljivdžija gospodin general. Najveća pretnja za Srbiju sam Ja!
Ponedeljak 09.02.2015. 11:40
Najvece Pretnje ste vi Izd..nici!!Nato se otkad uvukao u VS vi niste slobodni vise,to je Djubre Sutanovac uradio!!
Ponedeljak 09.02.2015. 17:08
Najveca prepreka za Srbiju ste vi zlocin nad civilima na Kosovo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online