Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 29.01.2015.
16:05
b92.net, Beta A

Fond za humanitarno pravo: Diković umešan u ratne zločine

Fond za humanitarno pravo saopštio je da poseduje dokumente koji ukazuju na to da je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković direktno odgovoran za ratne zločine. Kako je saopšteno na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen dosije Rudnica, Diković je odgovoran za zločine u selima Rezala i Staro Čikatovo kao i za skrivanje tela u masovnoj grobnici u Raškoj.

Fonet
Ljubiša Diković je već jednom bio optužen za ratne zločine

Dosije, između ostalog, pruža uvid u podatke i dokaze o četiri zločina pripadnika VJ i MUP-a počinjena u aprilu i maju 1999. godine na Kosovu, u kojima su ubijeni civili - kosovski Albanci čija su tela ekshumirana iz masovne grobnice u Rudnici 2014. godine, kao i u postupak “asanacije bojišta“ u okviru kojeg su tela žrtava odneta sa mesta zločina, a potom skrivana 15 godina.

U Fondu navode da je dokument nastao na osnovu autentičnih vojnih i policijskih dokumenata, izjava preživelih zločina, članova porodica žrtava, forenzičkih izveštaja, svedočenja oficira VJ i zvaničnika MUP-a pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i druge relevantne građe.

Izvršna direktorka Fond za humanitarno pravo Sandra Orlović pozvala je Tužilaštvo za ratne zločine da što pre pokrene istragu o ratnim zločinima na Kosovu koji se dovode u vezu masovnom grobnicom kod Raške u kojoj su pronađena tela 52 ubijena civila.

Otkriti ko su žrtve i počinioci

Sandra Orlović je dodala da je veoma važno da se otkrije ko su ljudi koji su ubijeni, ko je za te zločine odgovoran, ko je i na koji način prevozio i sakrivao tela u masovne grobnice u Srbiji i taj čin okarakterisala kao "produženi zločin prema žrtvama i njihovim porodicama".

Lokacija Rudnica

Iskopavanja na lokaciji Rudnica počela su 23. aprila 2014. godine, na osnovu naredbe Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Do oktobra prošle godine Euleksu su predati posmrtni ostaci ukupno 52 osobe čime je, kako je tada saopštila Komisija Vlade Srbije za nestale, okončan proces predaje svih pronadjenih, ekshumiranih i identifikovanih posmrtnih ostakaka sa lokacije Rudnica čiji je identitet utvrdjen metodom analize DNK.

Kako je navela, Fond je došao do podataka koji jasno ukazuju da su u zločine počinjene na Kosovu u selima Rezala, Staro Čikatovo, Donja Zabela i Gladno Selo umešani pripadnici 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije na čijem je čelu bio sadašnji načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Ona je navela da i svedočenja preživelih i pisani i javno dostupni dokumenati ukazuju na to da su delovi 37. brigade bili prisutni u četiri sela tokom izvršenja zločina u aprilu i maju 1999. godine.

Sandra Orlović je navela da se iz dokumenata vidi i da su u prevozu i sakrivanju tela nakon zločina učestvovale zvanične institucije i vojni i policijski organi Srbije.

Predstavnica Fonda Milica Kostić kazala je da su se zločini u ta četiri sela na Kosovu odvijali po ustaljenom "principu Vojske Jugoslavije", odnosno da je vojska ulazila u sela rano ujutru, žene i decu proterivala u Albaniju, a muškarce ubijala.

Predstavnica Tužilaštva za ratne zločine Jasna Janković kazala je da tužilaštvo radi na identifikaciji tela pronađenih u masovnoj grobnici i da je to početak predistražnog postupka. Ona je dodala da je cilj tužilaštva da se otkriju odgovorni za ove zločine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je u maju 2010. godine otkrilo "potencijalnu masovnu grobnicu" na lokaciji Rudnica kod Raške u kojoj se, prema izjavama svedoka, nalazi 250 tela kosovskih Albanaca ubijenih između 1998. do 1999. godine.

Beta/A. Z. B./DS
Sumnje se da le sna lokalitetu Rudnica nalazi 250 tela kosovskih Albanaca

Već optuživali Dikovića

Fond za humanitarno pravo je sa istom tvrdnjom izašao u javnost januara 2012. godine. Tada je direktorka Fonda bila Nataša Kandić.

Fond je tada naveo da je načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Ljubišu Dikovića odgovoran za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, tokom 1998. i 1999. godine, kada je bio komandant 37. motorizovane brigade tadašnje Vojske Jugoslavije, jedinice koja je dejstvovala na području Drenice.

Na sajtu Fonda je objavljen dokument "Dosije Diković Ljubiše" u kojem se navodi da prvi čovek Vojske Srbije"„nema čistu ratnu prošlost".

- Iako je imao obavezu da spreči zločine, Diković to nije učinio, a postoje i dokazi koji svedoče o bezobzirnoj pljački albanske imovine, u kojoj je i sam učestvovao - rekla je tvrdi Nataša Kandić.

Tužilaštvo za ratne zločine tada je saopštilo da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju u krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića za ratne zločine.

I tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac naveo je da su te optužbe neosnovane.

Šutanovac je tada rekao da je dosije Fonda u pojedinim segmentima ne samo neprimeren nego i "monstruozan" i očekuje da načelnik generalštaba zatraži sudsku zaštitu.

Načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković podneo tužbu protiv direktorke FHP Nataše Kandić zbog optužbi da je odgovoran za ratne zločine na Kosovu.

Nije poznato kako je i da li je taj proces završen.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.01.2015. 18:02
Ovo su nebuloze bez ikakvih argumentovanih dokaza.. Živio načelnik Generalštaba Ljubiša Diković !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online