Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 14.01.2016.
22:20
sputniknews.com A

Ako vam bog ne pomogne, niko drugi ne može!

Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić pozvao je sve stranke proevropske orijentacije na sastanak 19. januara, na Bogojavljanje, kako bi se dogovorili o nastupu na eventualnim vanrednim izborima.

Tanjug
Neka im je bog u pomoći: Bojan Pajtić okuplja opoziciju

Pajtić za "Sputnjik" kaže da time želi da maksimalizuje potencijale opozicije i ističe da nije reč o formiranju novog DOS-a, s obzirom na to da je DOS okupljao programski raznorodne stranke.

I Vučić za izbore

Tanjug

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora u ovoj godini, ali je napomenuo da postoji samo jedan razlog da ih ne bude - eventualno usporavanje reformi. 

- Jedini razlog što ne mogu da kažem da ću to da apsolutno učinim jeste da vidimo da li bi na bilo koji način to moglo da uspori ekonomske reforme, svi ostali razlozi jesu za izbore - kaže Vučić.

- Želimo da razgovaramo o saradnji sa strankama koje sa nama dele ideju Srbije kao slobodne, demokratske, pravne i socijalno odgovorne države. Ne pada nam na pamet da se koncentrišemo samo na politiku protivljenja režimu, iako ona jeste osnova naše politike, ali ne zbog toga što imamo nešto lično protiv Aleksandra Vučića, nego zato što se duboko ne slažemo sa načinom na koji se zemlja vodi - naveo je Pajtić.

Želja demokrata, ističe njihov lider, jeste da Srbiji ponude viziju sasvim drugačije zemlje za šta su, kako kaže, potrebne promene sadržane u novom izbornom programu koji će biti donet na Glavnom odboru te partije.

- Ne želimo da dokazujemo da smo bolji od SNS jer to nije teško. Želimo da pokažemo Srbiji da smo bolji od DS u vreme kada je ona imala odgovornost za vođenje ove zemlje - poručuje Pajtić.

Grupisanje stranaka

youtube.com/Izjave Političara
Cvijetin Milivojević

Ukoliko vanrednih parlamentarnih izbora bude, politikolog Cvijetin Milivojević na njima očekuje grupisanje stranaka srodnih po političkoj ideologiji i pitanjima koja su od značaja za građane - da li EU ima alternativu ili ne, odnos prema Rusiji i odnos prema Kosovu.

Životni standard, ekonomija, socijalna pravda i slična pitanja su tek drugi segment prema kome će se stranke grupisati, jer tu ne postoje značajnija razilaženja među političkim partijama na vlasti i opoziciji.

- Jedna od tih kolona može biti Pajtićeva u koju bi ušle još neke proevropske stranke, ali ni tu ne postoji mogućnost da se objedini taj front. Ne vidim da tu mogu biti Čedomir Jovanović i Boris Tadić i izglednije je da oni idu u nekoj drugoj koloni. Sledeća kolona bi bila ona nacionalnih partija kao što su DSS, Dveri i SNP, a četvrti blok je SRS koji će ići sami ili u nekoj mlakoj koaliciji sa manje bitnim pokretima - kaže Milivojević.

On veruje da bi, ukoliko bi se pojavile tri ili četiri opozicione kolone na izborima, sve mogle da pređu cenzus.

- Ne mogu da predvidim kakav bi rezultat ostvarile s obzirom na to da ne znamo ni kada će izbora biti, ali bi u svakom slučaju u parlamentu imali ozbiljniju opoziciju nego što je imamo sada - ističe Milivojević.

Opozicija u dve kolone

Medija Centar Beograd
Dejan Vuk Stanković

I politički analitičar Dejan Vuk Stanković veruje da se na predstojećim izborima demokratama neće pridružiti njihov nekadašnji lider Boris Tadić, kao ni LDP Čedomira Jovanovića. On međutim mogućnost da građanska opozicija na izbore izađe u dve kolone - jedne na čelu sa DS, a druge koju će predvoditi Tadić i Jovanović, vidi kao potencijalnu opasnost za oponente vlasti.

- Pojaviće se i Saša Radulović i Borko Stefanović, kao dvojica političkih autsajdera koji će privući jedan deo biračkog tela koji je i inače skeptičan prema Vučiću. U uslovima fragmentarizacije visokog stepena razočarenja tog dela biračke publike, teško da oni mogu da izađu na crtu SNS–u i budu konkurentni u nekom budućem nadmetanju. To će zapravo sve biti konkurenti koji će, paralelno sa ratom sa SNS, morati da ratuju i između sebe, posebno jer imaju isti deo biračkog tela koja bi mogla da ih podrži - objašnjava Stanković.

Prema njegovom mišljenju, predstojeći izbori mogu da služe pre svega opozicionim strankama da stabilizuju svoj postojeći rejting i eventualno ga, uz dobru kampanju i motivaciju nekih biračkih slojeva, neznatno poprave. Isto tako, u slučaju niske izlaznosti, za mnoge opozicione partije ovi izbori mogu da budu i velika opasnost da ne pređu cenzus.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.01.2016. 23:28
Ako Pajtiću bog umeša prste u vaša posla...................šta kaže tvoja savest:šta će onda biti?Pajtićuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Četvrtak 14.01.2016. 23:19
DS će dokazatti da nije stranka kao što je bila dok je bila na vlasti,već mnogo mnogo gora.Pokazali ste šta znate u deponiju napred marrš!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online