Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.05.2016.
00:11
D. Dekić - Vesti A

I Vučić sit i Dveri na broju

Izborna lista DSS-Dveri, kojoj je falio samo jedan glas, ušla je u Skupštinu Srbije posle ponovljenih izbora na 15 biračkih mesta u Srbiji. Podršku su joj dali Demokratska stranka Bojana Pajtića i Pokret Dosta je bilo Saše Radulovića.

Tanjug
Opozicija zbila redove: Lideri stranaka i koalicija zadovoljni

Premijer Aleksandar Vučić, koji je rezultate saopštio pre Republičke izborne komisije, ocenio je da su ujedinjavanjem neki "na silu ugurani" u parlament. Opozicija je uzvratila da je Vučić za razliku od njihovog javnog, imao tajni dogovor sa radikalima da u ponovljenim izborima glasaju za SNS. Podsetili su da je Vučić izbegao da pomene kako je izgubio u Novom Beogradu, ali i u Užicu.

Stanje stvari

U budućem skupštinskom sazivu sedeće 131 poslanik liste SNS, 29 SPS, po 16 iz DS-a i Dosta je bilo i po 13, SDS-LDP-LSV i DSS-Dveri. Od manjinskih partija u parlamentu će biti četiri poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, Muamer Zukorlić i SDA Sulejmana Ugljanina imaju po dva, a Partija za demokratsko delovanje i Zelena stranka po jedan mandat.

Čelnica DSS-a Sanda Rašković-Ivić je poručila Vučiću "da mu je ova pamet i iskustvo ne bi ni krao ni lagao na izborima 24. marta" i dodala da je ujedinio opoziciju oko istine i borbe za institucije i slobodu medija. Narodu je, kako je navela, pukao film, ne može više da trpi laži i prevare, pa je na izborima proradio srpski inat.

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović je kazao da se krađa ne isplati i da su ponovljeni izbori "početak svetlosti" u Srbiji. Osvrnuo se i na "tajni brak" Vučića i Šešelja (radikali na ponovljenim izborima glasali za SNS) i ocenio da je počeo Vučićev kraj, što se dešava svima kada se igraju sa voljom naroda.

Lider Dveri Boško Obradović smatra da su se građani probudili i poručili da neće Vučić odlučivati kako će izgledati parlament. Dodao je i da se iz rezultata vidi da je opozicija znatno ojačala za deset dana od izbora.

Predsednik DS-a Bojan Pajtić je ukazao da je rezultate opet pre RIK-a saopštio Vučić, ocenivši da "ne postoje ni vlada, ni pravosuđe, ni parlament, ni RIK, već volja jednog čoveka".
Uz procenu da je opozicija oštećena za 200.000 do 300.000 glasova, najavio je zahtev za formiranje anketnog odbora radi utvrđivanja tačnih razmera krađe. Negirao je da je ambasador SAD učio opoziciju kako se bori za demokratiju.

U sedištu DSS-a nije bilo lidera liste SDS-LDP koji su teoretski mogli da ostanu ispod cenzusa. Čedomir Jovanović je rekao da nije mogao da pozove pristalice da glasaju za DSS-Dveri zbog velikih razlika sa LDP i dodao da Vučić treba da shvati svoje slabosti na koje nema pravo, jer je na izborima preuzeo veliku odgovornost.

Oglasio se i lider SRS-a Vojislav Šešelj tvrdnjom da su izborni rezultati falsifikovani da se "veštački namakne cenzus" listama SDS-LDP i Dveri-DSS. Založio se za izmenu izbornog zakonodavstva, posle kojih treba hitno održati nove parlamentarne izbore.

Ministar i "stečajni lopov"

Ministar policije i potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović optužio je Sašu Radulovića za uznemiravanje glasača u Novom Beogradu pitanjem za koga će glasati i na Tviteru ispisao "stečajni lopov će izgleda dobiti i krivičnu prijavu". Radulovićeva stranka, međutim, tvrdi da su upravo naprednjaci uznemiravali građane, zvonili im na vrata i pozivali da glasaju za koaliciju SNS, što je Radulović prijavio policiji.


Mišković i "Napredna knjiga"

Vučić je ocenio da je izborna tišina "glupo pravilo", jer je nemoguće u vremenu društvenih mreža očekivati da se poštuje. Dodao je i da je ponosan što je biznismen Miroslav Mišković "izdvojio pare" za knjigu o njemu, aludirajući na "Naprednu knjigu" Dragoljuba Žarkovića, urednika "Vremena".
- U redu je, majstore, samo plati PDV - kazao je Vučić.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online