Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 03.11.2015.
07:45
J. L. Petković - Vesti A

Za obeštećenje potrebna milijarda?

Zakon o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica još čeka "izlazak" pred Narodnu skupštinu Srbije. Članovi udruženja porodica koje tragaju za svojim najmilijima i dalje tvrde da nisu učestvovali u izradi tog nacrta, kao i da su spornim tekstom civilne žrtve rata i njihove porodice u potpunosti izopštene od ostvarivanja prava na reparaciju.

Potreban dogovor zvaničnika: Dragan Pjevač

- Ni Koordinacija, ni njene članice nisu uopšte obavešteni niti konsultovani o pripremi novog zakona. Za kidnapovane ljude za koje se osnovano sumnja da su im vađeni organi njihove porodice nemaju nikakva prava. Predlagač zakona tvrdi da je na njih obratio pažnju, a mi tvrdimo da toga u nacrtu zakona nema - kaže za "Vesti" Dragan Pjevač, predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa područja bivše Jugoslavije.

On ističe da su pravnici udruženja poslali svoje primedbe predlagaču zakona. Dodaje da u Hrvatskoj postoji sličan zakon i da svi oni imaju jednu zajedničku crtu, a to je ignorisanje novčanih naknada za porodice žrtava.

Na Kosovu 180 evra

U Udruženju porodica stradalih na KiM saznali smo da porodice nastradalih Srba prava ostvaruju na Kosovu, jer to ne mogu da ostvare po srpskim zakonima. Reč je o oko 200 srpskih porodica koje po osnovu kosovskog zakona o nestalima dobijaju oko 180 evra mesečno.

- Zato se taj problem mora rešavati u dogovorima između zvaničnika. Pitanje reparacije je uvek vezano za novac, a tu je reč, po mojoj gruboj proceni, o milijardu evra koje bi trebalo da budu isplaćene za duševne bolove civilnih žrtava ratova i njihovih porodica - ističe Pjevač.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.11.2015. 10:39
Predsednik Vlade Srbije je u velikim zdravstvenim problemima. Živci mu ozbiljno popuštaju, i kočnice su se raspale. Može u ponor da povuče celu Srbiju, svojim ludačkim, bolesnim i korupcionaskim potezima. Ako ga neko ubrzo ne zaustavi. Treba ga smestiti u odgovarajuću ustanovu zatvorenog tipa, sa celodnevnim nadzorom i belom košuljom, koja se kopča na leđa. Hrišćanski je pomoći bolesnom čoveku, tvrdi Dragan Krstić, predsednik Centra za ljudska prava i demografiju "Clamp" iz Niša, čiji osvrt na aktuelne prilike u Srbiji objavljujemo kao glas naroda.Dnevna doza ludila i histerije predsednika Vlade Srbije, usmerena na optuživanju novinara i urednika medija, koji rade na raskrinkavanju korupcionaskih afera njegovih kumova, familije i stranačkih, neškolovanih parazita, sa kupljenim diplomama, prevršila je svaku meru.On izjavljuje da država nema problema sa finansijama, već političkih problema. Kako to da "nema finansijskih problema", kada se besomučno zadužuje, prodaje državne obligacije, da popuni kasu? Kada je došao na vlast sredinom 2012, dug je bio 14 milijardi evra, da bi ga za više od tri godine strahovlade i tiranije podigao na 25 milijardi evra, i to galopirajuće, svakog meseca raste. Kao zloćudni tumor.
Utorak 03.11.2015. 10:40
Zašto raste? Kada je opljačkao i izreketirao penzionere, lekare, medicinske sestre, prosvetare, i udomio svu stranačku bulumentu po svim državnim, opštinskim i javnim komunalnim preduzećima, nasilje, reket, nestručnost i nekompetentnost njegove družine postali su nepodnošljivi. Oči su im gladne svega, posle dugogodišnje opozicione apstinencije. Apetiti su porasli, a ekonomija pred totalnim slomom i kolapsom. Ali, kupljenim diplomama, nisu kupili i znanje, veštine i radnu etiku.Dana, 12. oktobra, bili smo svedoci Vođine izjave o jednoj mega pljački u njegovoj izvedbi. Priznanje pred kamerama, trebali bi za Tužilaštvo biti validan dokaz. Iskaz nije dao pod prinudom, te da se kasnije vadi. Naime, nije Vlada Srbije za otvaranje italijanske firme u Jagodini dala sredstva, već je ovaj napaćeni narod je opljačkan za 8 miliona evra. Kome drugom može da otima plaćeni ekonomski ubica iz MMF-a, da bi se lihvari sa Zapada namirili? Za samo 100 radnika, subvencija po otvorenom radnom mestu u ovom slučaju iznosi fantastičnih 80.000 evra, ali će plata zaposlenih biti maksimum 200 evra. Ako vlada plaća kamate 5% godišnje na 8 miliona evra, a porez na platu je 63 % (oko 130 evra mesečno), onda će ova investicija Srbiji da se isplati posle 200 godina. Lepo za bankare, očajno za narod. Zato su tu ovi "experti", koje su doveli. Da nas žive sahrane i zatrpaju. To je put ka zatiranju Srbije, i galopirajuće posrnuće i ropstvo ka lihvarima EBRD-a, MMF-a, WB i drugih lešinara.
Utorak 03.11.2015. 10:41
Vođa nas nije častio samo jednom besmislicom i ludačkom izjavom, već će kada, proda Aerodrom i Telekom, i uzme proviziju i reket od minimum 10 %, da spuca 150 miliona evra za izgradnju fudbalskog stadiona, na radost najgore reprezentacije u Evropi! Čisto ispumpavanje para, samo na mnogo većem nivou. Jače nego nego ispumpavanje vode iz Tamnave, a koja je bila pokazna vežba, kako oprati budžetski novac.Telekomov godisnji profit je jedno igralište. Međutim, daj da zako-ljemo vola, zbog par kila mesa, koje ćemo da pokrademo, nameštajući tendere za gradnju svojim kumovima i stranačkim tajkunima. Kako to da shvati Vođa, čovek bez ijednog dana radnog staža u realnom sektoru?Neće on samo igralište da pravi, već je u nameri i da obnavlja škole i bolnice! Isti izvođači će biti, kao i kod stadiona. Već poznati, i sa naduvanim cenama bar dva puta više.Vođa od Beograda pravi Diznilend. Hoće da ga potopi Despotovim gradom i Beograd na vodi, kad pored reka, potkopa zemlju i uruši lagume i podzemne tunele, a prostor zatrpa betonom i čelikom. Niže delove će prekriti voda. Ličiće na Veneciju. Samo još gondole, i imaćemo potpuni ugođaj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online