Utorak 03.11.2015.
07:45
J. L. Petković - Vesti

Za obeštećenje potrebna milijarda?

Potreban dogovor zvaničnika: Dragan Pjevač

- Ni Koordinacija, ni njene članice nisu uopšte obavešteni niti konsultovani o pripremi novog zakona. Za kidnapovane ljude za koje se osnovano sumnja da su im vađeni organi njihove porodice nemaju nikakva prava. Predlagač zakona tvrdi da je na njih obratio pažnju, a mi tvrdimo da toga u nacrtu zakona nema - kaže za "Vesti" Dragan Pjevač, predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa područja bivše Jugoslavije.

On ističe da su pravnici udruženja poslali svoje primedbe predlagaču zakona. Dodaje da u Hrvatskoj postoji sličan zakon i da svi oni imaju jednu zajedničku crtu, a to je ignorisanje novčanih naknada za porodice žrtava.

Na Kosovu 180 evra

U Udruženju porodica stradalih na KiM saznali smo da porodice nastradalih Srba prava ostvaruju na Kosovu, jer to ne mogu da ostvare po srpskim zakonima. Reč je o oko 200 srpskih porodica koje po osnovu kosovskog zakona o nestalima dobijaju oko 180 evra mesečno.

- Zato se taj problem mora rešavati u dogovorima između zvaničnika. Pitanje reparacije je uvek vezano za novac, a tu je reč, po mojoj gruboj proceni, o milijardu evra koje bi trebalo da budu isplaćene za duševne bolove civilnih žrtava ratova i njihovih porodica - ističe Pjevač.

2024 © - Vesti online