Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 27.08.2015.
00:19
A. Vučićević - Vesti A

Imovinu traži 2.000 Nemaca

U Srbiji je do 1945. godine prema procenama Agencije za restituciju Srbije bilo oko pola miliona Nemaca, takozvanih folksdojčera. Odlukom AVNOJ-a iz novembra 1944. njima je oduzeta sva imovina. Poslednjih godina podneto je tek oko 2.000 zahteva za restituciju imovine "srpskih Nemaca".

M. Karović
Nekad bilo: Folksdojčeri su se naselili u Srbiji u 18. veku

- Ukoliko uzmemo u obzir da je najveći broj njih napustio Srbiju posle te odluke, 2.000 zahteva je realna cifra. Među Nemcima koji su proglašeni narodnim neprijateljima bilo je i onih koji nisu bili deo okupacionih snaga, ali je i njima oduzeta imovina. Veliki broj njih je stradao u našim logorima, veliki broj se iselio, tako da je u Srbiji ostalo svega oko 4.000 njihovih naslednika. Određeni broj obeštećen je na osnovu međunarodnih ugovora, pa oni sada nemaju pravo na restituciju - objasnio je za "Vesti" Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Folksdojčeri potražuju povrat oko 7.000 hektara zemljišta. Kako navodi Sekulić, da bi zahtevi bili prihvaćeni, potrebno je da postoji i određeni reciprocitet od Nemačke.

- Agencija za restituciju trudi se da radi savesno, detaljno, i da budemo što efikasniji. To je i u cilju naslednika koji potražuju imovinu, ali i države Srbije. Oni se tretiraju ovde sa punim poštovanjem, i imaju jednaka prava kao i naši građani kada su ovakve situacije u pitanju. Protekcije nema - rekao je Sekulić.

On ističe da je i Evropska unija pohvalila odnos države Srbije prema strancima, a pogotovo Nemcima. Postoji desetak slučajeva gde je zahtev odbijen ili povučen.

- Svaki vlasnik mora pojedinačno biti rehabilitovan, a postojali su slučajevi gde rehabilitacija ili nije moguća pa smo povukli zahtev, ili je sud odbio rehabilitaciju - rekao je za RTS advokat Nikola Božić.

Folksdojčeri su se naselili u Srbiji u 18. veku, a bavili su se uglavnom zanatstvom i poljoprivredom. U proizvodnji piva nije im bilo ravnih.

A. Čukić
Mile Antić

Izmišljotine o broju

Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju, smatra da ne postoji ni 2.000 prijava.

- Mnogo je u tu više zlonamernih pljačkaša, koji caruju Vojvodinom, prodaju izmišljotine o pola miliona Nemaca. Možda da, ali u Kraljevini Jugoslaviji. Zaboravljaju da su neki Nemci doseljeni i početkom rata, naročito u Banat i potom završili karijeru na Istočnom frontu. Ako se gleda ukupna slika, nije vlast samo Agencija za restituciju. Bez izuzetka, kad god se pomene priča o podunavskim Švabama, i to kao problem, sakriva se neka velika ili manja pljačka. Mislim da je do sada jedan zahtev usvojen, što nas čini državom u kojoj nema diskriminacije - kaže Antić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.08.2015. 01:59
E moj Staljine, kud ostavi shvabe u zivotu. Opt ce nam doci glave.
Četvrtak 27.08.2015. 01:50
Ako u najludjim nocnim morama ovaj poltronski sljam kroz obmanu propagandu prljave pare i izborne malverzacije uspije da zacara i obrati Srbski Balkan od pravog puta NePridruzivanju Paklenog usstasko-naccistickog eU-bloka......Onda bi clanstvo podrazumevalo kompletan nestanak svega sta do sada znamo o Srbima ko Dominantnoj Rassi na ovoj teritoriji......Znaci posle smrdljivih arapa koji sve pokradose...i raznoraznijih marketa koji su vlasnistva potomaca ndh-a....sad ce jos da se suocimo sa nemackim bitangama, koji su 40-te aktivno pomagali hitlerovcima da ubbbbijaju Srbe da bi im uzeli zemljista!!!!!!! Seperatisti se radjaju uz pomoc djavolskog zapada svaki dan sve vise i vise, ovamo podsticu seperatiste a u svojim zemljama suzbijaju sve i svasta i teraju u zatvore zbog neplacene kazne za pogresno parkiranje....... A ovamo ocekuju da im poklonimo zemlju Nasih SveSrbskih Predaka koji su Nevidjene Muke pretrpili zarad ove Zemlje koju neznaju sada ovi poltroni sidaski Braniti.........No zarad nekog uzaludnog sna hoce unovciti i pretvoriti u logore !!!!!!
Četvrtak 27.08.2015. 21:03
Hoće li to Nemci od nas tražiti i ratnu odštetu kad mi već nismo od njih tražili.E jadna Srbijo-pobiše ti mladost a sad bi ponovo da se šepure po tebi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online