Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 29.01.2016.
18:55
Vestionline A

Karađorđevićima ne daju Beli dvor

Agencija za restituciju odbila je pre nekoliko dana zahtev porodice Karađorđević da im bude vraćen dvorski kompleks na Dedinju jer to nije predviđeno zakonom, izjavio je u petak direktor te agencije Strahinja Sekulić i dodao da se njihov predmet rešavao potpuno isto kao i za sve ostale građane.

wikimedia.org
Naslednici kralja Aleksandra ostali bez Belog dvora

Karađorđevići su, inače, tražili imovinu koja je posle smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rešenjem od 27. oktobra 1938. podeljena na tri jednaka dela. Deset naslednika kralja Petra i prinčeva Tomislava i Andreja podnelo je zahtev za restituciju krajem januara 2014. godine.

U obrazloženju Agencije za rastituciju navodi se da dvorski kompleks ne može biti predmet vraćanja niti obeštećenja budući da je njegov status uređen posebnim zakonom, kojim je izričito zabranjeno vraćanje prava svojine na njemu.

Sekulić je Tanjugu rekao da je prvi zahtev porodice Karađorđević koji se odnosio na kompleks na Dedinju odbijen pre nekoliko dana, a da postoje još neki zahtevi za vraćanje imovine, prevashodno za nekretnine koje potražuju, a o kojima će Agencija odlučivati naknadno.

Kako je kazao, za preostali deo zahteva biće doneto posebno rešenje, a parcijalno će biti rešavan deo po deo zahteva.

Karađorđevići su zahtev podneli 28. januara 2014, a kako kaže Sekulić, nisu imali niti privilegovan položaj, ali ni i diskriminacijski u odnosu na ostale.

- Njihov predmet se rešavao isto kao i za sve ostale građane - rekao je Sekulić.

POVEZANE VESTI

Petak 29.01.2016. 19:22
Прво,вратите оне силне камионе са златом што сте покрали и пребацили бродовима из Бара у Лондон. Друго,"краљу"(намерно малим словима),највећа срамота карађорђевића,научи да говориш маатерњи језик.Треће,те резиденције су културна баштина Србије.Имате пара као блата,марш одатле,купите себи кућу негде другде,или нас усрећите одласком у Лондон,и да се никада не вратите више,да нас не срамотите.
Petak 29.01.2016. 20:25
U obrazloženju Agencije za rastituciju navodi se da dvorski kompleks ne može biti predmet vraćanja niti obeštećenja budući da je njegov status uređen posebnim zakonom, kojim je izričito zabranjeno vraćanje prava svojine na njemu.......................(1)Kakve su to mucke sa posebnim zakonima za Beli Dvor. (2) Da ga nije kakav Seik bezecova. (3) Karadjordjevici nisu nesto ni zasluzni za nas narod ( osim Karadjordja i Petra prvog). jedino sto ce se pamtiti od Aleksandra , to je da nas je unesrecio sa drzavom koju je stvorio. (4) Privatna svoina mora da se vrati vlasnicima. (5) ovi gore sto ko pacici ponavljaju brozove izmisljotine neka malo procitaju i prouce istoriju i dnevnu stampu. (6) Nije li dio zlatnika pronadjen relativno nedavno i nisu li cak i nasi dusmani dobili dio. (7) Sreca je sto zlata toga trenutno nemamo inace bi ga vjerojatno Vucko zalozio kod "nasi prijatelja" amerikanaca da bi nam ga oni vratili kao Francuzima i ostalim opljackanim.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online