Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.02.2014.
13:11
J. Arsenović - Vesti A

Ističe rok za povraćaj imovine

Svi zainteresovani za povraćaj nacionalizovane imovine imaju još samo desetak dana za podnošenje zahteva za restituciju. Preciznije, rok ističe u ponoć 3. marta. Iako su za podnošenje zahteva imali dve godine na raspolaganju, što je inače najduži rok koji je zakon ove vrste predvideo, po starom srpskom običaju mnogi su se "probudili" tek poslednjih nedelja.

Samo deo vraćen vlasnicima: Zgrada na Vračaru u Beogradu još je pod sporom

- U poslednjih mesec i po dana znatno je porastao broj podnetih zahteva tako da je neka procena da ćemo na kraju imati preko 50.000 zahteva. U svakom slučaju, želim da naglasim da produženja roka neće biti, jer mi ne možemo da blokiramo državu zbog procesa restitucije - upozorava direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.


Za čitaoce "Vesti" koji imaju zakonskog osnova za potraživanje i obeštećenje oduzete imovine u Agenciji poručuju da to mogu da urade preko ovlašćenog lica, bez obaveze dolaska u zemlju. Ne mora da se angažuje advokat, objašnjava Sekulić, dovoljno je da se ovlasti rođak, prijatelj ili već neka osoba od poverenja koja bi podnela zahtev sa pratećom dokumentacijom na šalteru pošta širom zemlje koje su ovlašćene za prijem zahteva. O spisku tih pošta, kao i o svim drugim tehničkim podacima postupka, zainteresovani se mogu informisati na sajtu Agencije za restituciju (njnjnj.restitucija.gov.rs), jednom od retkih portala državne institucije sa jasnim i preglednim informacijama za građane.

Osim što moraju da se informišu do detalja šta im je potrebno od dokumentacije, od umrlica za lica od kojih nasleđuju konfiskovanu imovinu, osnova po kom je nasleđuju, rešenja o nacionalizaciji vlasništva, podatka gde se nalazi nepokretnost koju potražuju i slično, u Mreži za restituciju savetuju da ne podnose originalna dokumenta, već overene fotokopije. Agencija je izašla u susret brojnim zainteresovanim građanima i primaće i zahteve sa nepotpunom dokumentacijom koju će u toku postupka moći i morati da kompletiraju.

Samo direktni potomci

Za nacionalizovanu, konfiskovanu, eksproprisanu imovinu potražioci mogu biti isključivo osobe u krvnom srodstvu sa bivšim vlasnikom od kojeg je imovina oduzeta. Pravo na imovinu nemaju zetovi, snaje i druge osobe koje nisu u krvnom srodstvu sa prvobitnim vlasnikom, ali povraćaj mogu da traže i unuci i čukununuci, odnosno nasledinci po prvoj liniji.
Da bi se imalo pravo na povraćaj imovine ljudi koji su proglašeni narodnim neprijateljima potrebno je prethodno podneti zahtev za njihovu rehabilitaciju. Zahtev se podnosi pred nadležnim sudom, prema mestu boravišta pretka, a ako je ono nepoznato, prema mestu gde se nalazila njegova oduzeta imovina.


Agencija jedina svetla tačka

Iako se iz nevladinih organizacija, poput Mreže za restiticiju, žale na sistemsku opstrukciju, na rad Agencije za restituciju nemaju pritužbi.
- Imajući u obzir loš Zakon o restituciji, koji ima jedino dobru stranu što je uveo načelo prioriteta vraćanja u naturi, kriminalne opstrukcije u Ministarstvu finansija, pojedinaca u Pravobranilaštvu, kao i uticajnih lobija onih koji su učestvovali u pljačkaškim privatizacijama, mi smo prezadovoljni radom Agencije i prosto iznenađeni da su uspeli tolikom broju građana da izađu u susret i da u takvim uslovima do sada vrate imovinu - ističe Mile Antić.

- Mi dve godine primamo nepotpunu dokumentaciju, ali jedino bez čega zahtev neće biti prihvaćen jeste akt o oduzimanju. Bez njega ne može - naglašava Sekulić.

Sve više zahteva: Strahinja Sekulić

Takođe, oni koji su ranije, prema Zakonu o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine iz 2005. godine, podneli prijavu sa pretećom dokumentacijom Republičkoj direkciji za imovinu, ne tretiraju se kao zahtev za vraćanje imovine, već to moraju da urade po novoj proceduri, isključivo na šalterima pošta i na obrascu koji mogu da preuzmu u poštama ili sa sajta Agencije za restituciju.


- Nažalost, naš manir da sve radimo u poslednjem trenutku i ovde je došao do izražaja, ali mislim da to što se zahtevi intenzivno podnose u poslednje vreme nije dominantno posledica ove naše navike. U velikom broju slučajeva građani nisu mogli da to učine ranije, jer je postojala strašna opstrukcija, pre svega u katastarskim službama i u Republičkom geodetskom zavodu. Bilo je masovnih primera da se građanima govori da nemaju dokumentaciju, da bi se ispostavilo da je imaju, a onda im je po nekoliko meseci ne daju. Rokovi teku, a oni bez te dokumentacije ne mogu da nastave dalje prikupljanje neophodnih papira. Znate, to već poprima elemente organizovanog kriminala - kaže Mile Antić.


Rok za zahteve ističe ističe, a kada bi se vraćanju imovine i mogli nadati zainteresovani građani? Procena je, kaže direktor Sekulić, da bi u 80 odsto slučajeva postupak vraćanja mogao da bude rešen za četiri do šest godina, dok će se sporni slučajevi rešavati duže.

 

Najviše u centru Beograda

Do sada (zaključno sa 17. februarom) vraćeno je vlasnicima ili naslednicima stanova, zgrada ili poslovnih prostora ukupne površine veće od 120.500 kvadrata! Najviše su se radovali potražioci imovine u centru Beograda, u opštini Stari grad, gde je vraćen 471, kao i na Vračaru gde je vraćen 261 objekat.


Saveti Mreže za restituciju

Važno je znati da se testament ne prihvata kao osnov nasleđivanja ukoliko nije urađena ostavinska rasprava. Samo rešenje o ostavini nadležnog suda je validan dokument za Agenciju za restituciju.
U Mreži za restituciju savetuju i da, ukoliko su oduzete stambene zgrade i poslovni prostor, u zahtevu za povraćaj obavezno navesti sve stanove i lokale. (Primer: Oduzeta stambeno poslovna zgrada, pa ispod toga staviti 1. stan br. taj i taj, na kom spratu se nalazi, sobnost i površina stana, 2. sledeći stan... i tako redom.)

I strancima pravo na oteto!

Prema Zakonu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju iz 2011, strani državljani imaju pravo na povraćaj imovine, ali pod određenim uslovima. Razlikuje se od države do države u zavisnosti od toga da li je bivša Jugoslavija sklopila bilateralne sporazume sa konkretnim državama. Recimo, u slučaju sa SAD, gde postoji sporazum o obeštećenju iz 1964, po tom osnovu se američki državljani računaju kao da su obeštećeni. Bez obzira na to, kako objašnjava Strahinja Sekulić, da li su tu mogućnost u stvarnosti iskoristili ili ne. Oni se, dakle, sada ne mogu javiti srpskoj državi, pozivajući se na Zakon o restituciji, sa zahtevom da im se vrati ili nadoknadi imovina.


Takođe važi i slučaj reciprociteta, pa tako, recimo hrvatska država ne omogućava srpskim državljanima pravo na vraćanje imovine u naturi, pa tako ni Srbija to pravo ne daje hrvatskim državljanima.


Postoji i reciprocitet kada država donese zakon o restituciji kojim strane državljane isključuje ili ograničava u mogućnosti da dođu do svoje oduzete imovine. Takav je slučaj sa Makedonijom, pa je i srpski zakonodavac isti princip uveo i za makednske državljane koji bi eventualno bili zainteresovani za imovinu na teritoriji Republike Srbije.


U slučaju nemačkih državljana, recimo, kaže Mile Antić, nije bilo nikakvih ograničenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online