Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 16.07.2015.
18:30
Tanjug A

Dačić: Godišnjica "Oluje" dan velike žalosti za Srbiju

"Godišnjica Oluje je dan velike žalosti za Srbiju jer je u toj akciji hrvatske vojske ubijeno više hiljada Srba, a stotine njih proterano", rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i zahvalio zemljama koje su odustale od učešća na vojnoj paradi u Zagrebu ne želeći da unose nestabilnost u regionu.

Tanjug
Dačić: Kao što poštujemo tuđe žrtve moramo da poštujemo i svoje

- Taj dan, sa aspekta srpskog pitanja, nema šta da se slavi, a naročito je neprikladno da strane vojske učestvuju u tome. To je antisrpski stav - rekao je Dačić u "Kažiprstu" na televiziji B82.

On je upitao kako bi bilo da je u Banjaluci upriličena vojna parada 11. jula povodom Srebrenice.

- Srbija poštuje tuđe žrtve, ali poštuje i svoje. To što ih nismo isticali, poštujući simetriju tokom rata, to ide na dušu srpskog rukovodstva - rekao je Dačić.

On se zahvalio zemljama koje su odustale od učešća u paradi u Zagrebu kao što su, kako je pomenuo, Italija, Mađarska, SAD, Velika Britanija, Nemačka, Rumunija jer ne žele da unose dodatnu nestabilnost u region.

- Mi sa Hrvatskom želimo najbolje moguće odnose, ali kao što poštujemo tuđe žrtve moramo da poštujemo i svoje -rekao je Dačić.

Govoreći o poseti tročlanog predsedništva BiH, Dačić je rekao da ona još nije u potpunosti dogovorena.

- Nesporna je želja Srbije da nastavi sa politikom mira, pomirenja i regionalne stabilnosti. Međutim, to sigurno ne može umanjiti težinu incidenta koji se desio - rekao je Dačić.

Podsetivši da je Ministarstvo spoljnih poslova uputilo demarš BiH, zbog napada na premijera srbije Aleksandra Vučića 11. jula Potočcarima, gde osim što traži javno izjašnjenje članova rukovodstva BiH, zahteva i temeljnu istragu i utvrđivanje odgovornosti organizatora i vinovnika tog dela, Dačić je rekao da je neverovatno da još niko nije uhapšen zbog toga.

- Napad na predsednika Vlade Srbije, jedan je od najtežih incidenta koji se može dogoditi u međunarodnim odnosima između dve zemlje - rekao je Dačić i dodao da Srbija očekuje zvaničan izveštaj o rezultat istrage.

- Treba preći sa reči na dela, a Srbija kao ozbiljna država ne može tek tako da pređe preko tog incidenta - rekao je Dačić napominjući da Srbija traži odgovore na pitanja ko je kriv i zašto se to desilo.

- Premijer Srbije je bio na njihovoj teritoriji i oni su bili dužni da garantuju njegovu bezbednost - rekao je Dačić.

Govoreći o najavama referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dačić je rekao da je i u tom slučaju Srbija zainteresovana za punu stabilnost u BiH.

- To znači da poštujemo sva tri naroda, oba entiteta. To je pitanje za Republiku Srpsku, mi poštujemo Dejtonski sporazum, integritet BiH, ali i poštujemo nadležnosti RS. Nikakve stvari se ne mogu nametati i mora se o svemu otvoreno razgovarati - rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija želi da deluje stabilizirajuće i da je apsolutno protiv revizije Dejtonskog sporazuma, suprotno volji bilo kog naroda.

Povodom odnosa Grčke prema nezavisnosti Kosova, šef srpske diplomatije je rekao da ne veruje da će Atina promeniti stav.

- I Slovačka, i Rumunija, i Grčka su imale neke poteze malog otvaranja prema Prištini prethodnih godina, ali nisu promenili stav prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti. Mi ćemo razgovarati sa njima, jer priznanje ne bi bilo u skladu sa međunarodnim pravom, sa našim prijateljstvom, a naročito ne sa situacijom koja postoji na Kipru - rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.07.2015. 18:33
A ti Krmak vec dugo u krvatskom Du/pe/tu!!
Četvrtak 16.07.2015. 21:36
Јули 2015. године остаће упамћен по томе што је Русија поново стала на страну српског народа и заштитила га од зла које му је припремио Запад. По налогу руског председника Владимира Путина уложен је вето у Савету безбедности УН на резолуцију о Сребреници предложену од стране Лондона. Ко има очи видео је да се приликом гласања само једна рука – рука спаса за Србе подигла изнад глава бесних представника Енглеске и Сједињених држава. Виталиј Чуркин је самоуверено и са благим осмехом бранио Србију и Републику Српску, говорећи све оно што изроди на власти у Београду не смеју. Видело се и тог тренутка да српски народ има само једног заштитника на свету – Русију. Републичка влада у чијој надлежности је вођење спољне политике није хтела да јасно иступи против енглеске резолуције. Напротив, како су пренела нека средства јавног информисања чак четири министра су подржала предлог Лондона. Својим нечињењем исто је урадио и Александар Вучић.
Četvrtak 16.07.2015. 21:38
Енглеска педофилска елита чији министри, посланици, новинари, шефови обавештајних служби, официри и други представници владајуће касте, већ деценијама некажњено силују дечаке, предложили су Савету безбедности резолуцију која је цео српски народ проглашавала за геноцидан. Њоме је припреман терен за уништење Републике Српске, а славна и часна Војска Републике Српске оптужена, без доказа за гнусни злочин “легализован” у херметичком друштву лондонских педофила – силовање дечака. Да ли смо свесни шта је Русија урадила за нас?Званични Београд је то лепо вратио Москви са два значајна потеза. Вучић је пожурио у Сребреницу да се извини и поклони сенима џелата који су од 1992. до 1995. године проводили геноцид над српским народом.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online