Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.07.2015.
04:00
M. Roknić - Vesti A

Otkazao Dubrovnik zbog "Oluje"

Glavna vest sa Kroacija foruma koji se održava u Dubrovniku bila je nedolazak srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, koji je na iznenađenje domaćina neočekivano otkazao svoje učešće na tom skupu, na kojem je trebao biti i jedan od moderatora.

Tanjug
Glavna vest u Hrvatskoj: Ivica Dačić

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić obavestila je novinare da Dačić nije naveo razlog svog čina.

Politički i medijski analitičari odmah su se prisetili Dačićeve izjave od prethodnog dana kada je rekao da će Srbija pažljivo pratiti koje će države poslati predstavnike svojih vojski na vojnu paradu 5. avgusta koju Hrvatska organizuje povodom godišnjice "Oluje".

Dačić je bio izričit kada je rekao da će njihovo učešće na proslavi akcije kojom su proterani Srbi iz Hrvatske Beograd smatrati antisrpskim stavom.

Na proslavi u Helsinkiju

Dačić je, inače, juče boravio u glavnom gradu Finske. On se tamo, u funkciji predsedavajućeg Oebsa, obratio ministrima nakon proslave 40. godišnjice Završnog akta iz Helsinkija.

Vesna Pusić "pretpostavlja" da je na osnovu toga njen kolega odlučio da ne dođe u Dubrovnik.
Srpski šef diplomatije, govoreći o vojnoj paradi povodom "Oluje" još je rekao da se "prošlost ne sme zaboraviti, ali da iz nje treba izvući pouke". Najavio je za 27. avgust u Beču sastanak zemalja zapadnog Balkana i EU.

U tom kontekstu Dačić se zapitao: Kako možemo tamo biti dobri, a ovde ne možemo. Hrvatska i Srbija su večna tema. Nemačka i Francuska su deset godina posle Drugog svetskog rata napravili EU, a mi ćemo između sebe još 20 godina utvrđivati ko je manje ili više kriv. Dodao je i da Srbija i Hrvatska gube vreme razmenjujući uzajamne optužbe.

- Prođe nam život umeđusobnom optuživanju - rekao je Dačić i naglasio da se "kamenom mogu bacati jedni na druge ili graditi most".

Još deceniju do ulaska u EU

Ne treba Beograd ništa bitno menjati u odnosima sa Zagrebom. On mora raditi na što bržem ulasku u EU, a u najoptimističnoj varijanti, to će trajati još najmanje desetak godina. A ovi povremeni incidenti i skandali koje međusobno priređuju Zagreb i Beograd su folklorne naravi, cirkusi koji politički nisu bitni. Odnosi u realnosti, ekonomski, politički, čak i policijski funkcionišu sasvim dobro - smatra Puhovski.

Komentarišući za "Vesti" nedolazak Dačića u Dubrovnik univerzitetski profesor iz Zagreba Žarko Puhovski tvrdi da je to "kukavički".

- On se ne usudi ništa reći Amerikancima, Englezima ili ne znam ko će već doći na tu paradu, pa je onda komotnije to reći Hrvatskoj. No, to nije naročito pametno jer je zapravo Hrvatska u ovom trenutku najvažnija država za Srbiju, koja jedino preko Hrvatske može ući u EU, kao što je Hrvatska to uradila preko Slovenije. Dakle, Dačićev potez pokazuje kombinaciju kukavičluka i nepametnog ponašanja - smatra Puhovski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online