Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 20.06.2015.
01:17
D. Dekić - Vesti A

I bez ruskog gasa i bez EU?

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić obrušio se na Evropsku uniju obelodanivši kako je od ruskih kolega saznao da je Brisel umesto izgradnje Južnog toka, ponudio Moskvi istočni, koji zaobilazi Srbiju.

Razgovori (ne)ugodni: Ivica Dačić sa Aleksejom milerom

Težinu Dačićevim optužbama Brisela daje funkcija predsedavajućeg Oebsom, a tonovi iznova suprotstavljeni premijeru Vučiću nameću dilemu da li je "naseo" na spinovanu priču ili najmoćnijem čoveku u Srbiji šalje poruku da ima jaka leđa u Moskvi.

Dačić je posle razgovora sa čelnikom Gasproma Aleksejem Milerom preneo saznanja da su zvaničnici EU nudili Rusiji "Istočni prsten" kroz Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku i Slovačku, istakavši da toliko licemerje od funkcionera u Briselu koji su učinili sve da propadne Južni tok nije mogao ni da zamisli.

- Kada ruski gas treba da ide za Srbiju, to je politički problem, a kada treba za zapadnu i severnu Evropu, onda je ekonomija koja nema veze s politikom - rekao je Dačić ističući da, ako je to tačno, zaslužuje ozbiljne razgovore s Evropskom komisijom o njenom odnosu prema Srbiji.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić Dačićev nastup vidi kao priliku Rusiji da bude glasnija. Dodaje da u ovom kontekstu treba gledati i najave rezolucije o Srebrenici i pominjanja da će Beograd moliti Moskvu da stavi veto na nju. Sve to, kako smatra Dačić, može ozbiljno da naruši zvaničnu srpsku poziciju neutralnosti.

Ipak Turski tok?

Dačić je rekao da je Srbija i dalje zainteresovana za snabdevanje ruskim gasom. Izneo je saznanja da krajem jula kreće postavljanje cevi u Crno more za Turski tok, kao i da će Miler s Atinom potpisati Memorandum o formiranju zajedničkog preduzeća o distribuciji gasa.
- Ipak, postoje obrisi da bi budući gasovod mogao da ide preko Turske, Grčke, Makedonije i Srbije prema Mađarskoj i Austriji - rekao je Dačić.
 

- Ako imamo u vidu i najavu Mađarske o bedemu na granici ka Srbiji, a ne verujem ni da je slučajno hapšenje Haradinaja i Orića, ti pritisci Zapada mogli da budu u funkciji efikasnosti pregovora o Kosovu. Njima, međutim, Zapad otvara srpska vrata Rusiji - ocenio je Jakšić za "Vesti". On je izrazio nadu da su ova događanja "prolazna letnja oluja" koja će se smiriti ako pregovori Beograda i Prištine budu uspešni.

- Pretpostavka da je Dačić zastupnik ruskih interesa je realna. Onaj ko se na ruski gas kladi, a protiv EU, ostaje i bez gasa i sa negativnim poenima kod EU, pa bi Srbija s takvim ponašanjem mogla da ispadne grbava - kazao je Jakšić.

POVEZANE VESTI

Subota 20.06.2015. 17:07
Obelodanio Dačić-ali prijatelji(EU) su i dalje prijatelji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online