Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 18.06.2015.
14:57
sputniknews A

Kao sankcije, ali Rusija gradi dva nova gasovoda do Nemačke

Ruska kompanija "Gasprom" zajedno sa "E.ON", "Šel" i "O-Em-Ve" izgradiće gasovod od Rusije do Nemačke preko Baltičkog mora. Kapacitet gasovoda će iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa. Ali, bitno je da Angela Merkel i dalje tvrdi da sankcije Rusiju moraju da ostanu na snazi i da zapad nejaku Srbiju pritiska da i ona mora da ih uvede.

Reuters/L.B.
Povećana globalna tražnja uzrokovala potrebu za izgradnjom gasovoda

Bilo kako bilo, Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora "Gasproma“, Klaus Šefer, član Upravnog odbora "E.ON SE“, Ben van Beurden, direktor "Rojal dač šel“ i Manfred Lajtner, član Izvršnog odbora "O-Em-Ve“, potpisali su u četvrtak na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburu Memorandum o razumevanju o saradnji između strana u projektu izgradnje.

- Memorandum pokazuje nameru strana da realizuju projekat izgradnje dve trase naftovoda od obale Rusije preko Baltičkog mora do obale Nemačke. Kapacitet gasovoda biće 55 milijardi kubnih metara godišnje - navodi se u saopštenju „Gasproma“.

S obzirom na pad domaće proizvodnje u evropskim zemljama i povećanje globalne tražnje za gasom, strane ističu neophodnost razvoja nove infrastrukture za sigurno snabdevanje evropskih kupaca ovim ekološki čistim gorivom, navodi se u saopštenju i dodaje da će strane potpisnice Memoranduma nastaviti radnje na osnivanju zajedničke kompanije za realizaciju projekta u bliskoj budućnosti.

- Strane planiraju da u projekat uključe pozitivne strane koje su dobijene ekspertizom i radom ’Severnog toka‘ od 2012. godine, uključujući i rezultate sprovedene studije izvodljivosti - stoji u saopštenju.

Miler je rekao da je od puštanja u rad gasovoda „Severni tok“ „Gasprom“ istraživao mogućnosti potencijalnog produženja gasnog puta.

- Sada ćemo nastaviti sa realizacijom ovog projekta sa našim partnerima. Razvoj dodatne infrastrukture za gas najkraćim putem koji povezuje gasna polja na severu Rusije sa evropskim tržištima doprineće poboljšanju bezbednosti i pouzdanosti isporuka gasa - izjavio je Miler.

Šefer je rekao da se ovim projektom planira nastavak uspešne saradnje sa "Gaspromom“.

- Iskustvo stečeno sa ’Severnim tokom‘ pokazalo je da je transport gasa kroz Baltičko more pouzdano rešenje za potrebe EU - precizirao je Šefer.

Lajtner je zakljčio da je to je ključni korak ka unapređenju sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.06.2015. 15:53
Glavno da su Nijemci obezbijeđeni, a za ostale tokove ista zemla se protivi ! Rusima je u interesu da prodaju što više gasa, različitim tokovima, različitim zemljama, ali to nekome smeta, zato je i miniran južni tok ! Zašto se sada amerikanci ne upetljaju da spriječe ovaj ugovor ?
Četvrtak 18.06.2015. 16:34
E pa to ne spada u domen sankcija.Sankcije se primenjuju samo kad su u pitanju tamo neki jadnici na Balkanu i okolini.
Četvrtak 18.06.2015. 15:15
Rusija je bez ispaljenog metka porobila najjacu EU zemlju. Tesko da mogu svabe bez Ruskog gasa. ahahahahahahah Idemo braco Rusi!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online