Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 19.06.2015.
09:29
Tanjug A

Kako je EU htela da zaobiđe Srbiju: Tajni "Istočni prsten" sa Rusima

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je od ruskih kolega danas saznao da su zvaničnici EU nudili Rusiji da se izgradi gasovod koji bi se zvao "Istočni prsten", a išao bi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke, dok bi Srbija bila zaobiđena.

Tanjug/AP
Dačić: Nisam mogao da verujem da su funkcioneri EU toliko licemerni

On je, posle razgovora sa predsednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom, naglasio da toliko licemerje od funkcionera u Briselu nije mogao ni da zamisli, jer su oni bili glavni koji su učinili sve da propadne projekat Južni tok.

- Generalno, kada ruski gas treba da ide za Srbiju, to je onda politički problem, a kada treba da ide za zapadnu i severnu Evropu, onda je to ekonomija koja nema veze sa politikom - predočio je Dačić.

- Ako je tačno ovo što sam danas čuo, to zaslužuje veoma ozbiljne razgovore sa Evropskom komisijom, o njihovom odnosu prema Srbiji, prema interesima Srbije i građanima Srbije - naglasio je Dačić.

Dačić je naveo da je u razgovoru sa Milerom još jednom potvrđena opredeljenost Srbije za nastavak saradnje sa ruskim energetskim gigantom i podsetio da je čitava Srbija bila razočarana zbog propasti projekta izgradnje gasovoda Južni tok, koji je za našu zemlju bio od životnog interesa.

Imajući u vidu da će krajem 2019. biti prekinut transport ruskog gasa preko Ukrajine ka Evropi i da to znači i prekid snabdevanja za Srbiju, Dačić je preneo da je danas saznao dva veoma značajne stvari, od kojih je jedna o "Istočnom prstenu".

Napominjući da je Srbija i dalje zainteresovana za mogućnost snabdevanja ruskim gasom, Dačić je iz razgovora sa Milerom i njegovim saradnicima preneo da će krajem jula biti započeto postavljanje cevi u Crno more prema Turskoj za budući gasovod "Turski tok".

- Miler mi je rekao da će sutra sa grčkom vladom potpisati Memorandum o formiranju zajedničkog preduzeća o distribuciji gasa, što govori o tome da ipak postoje neki realni obrisi o tome da bi taj budući gasovod mogao da ide preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i dalje prema Mađarskoj i Austriji - preneo je šef delegacije Vlade Srbije.

Dačić je rekao da bi to mogao da bude nastavak projekata koji je Srbija započela sa Ruskom Federacijom u prethodnom periodu, u kome su formirana zajednička preduzeća i da je od svih država, naša zemlja tu najdalje odmakla.

Delegacija Vlade Srbije, u kojoj su bili prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministri finansija i privrede, Dušan Vujović i Željko Sertić, razgovarala je i sa ruskim ninistrom energetike Aleksandrom Novakom, koji je kopredsedavajući Mešovitog komiteta za saradnju Srbije i Ruske Federacije, napominjući da je on (Dačić) drugi kopredsedavajući u ime srpske strane.

Forum u Sankt Peterburgu, koji se održava od 18. do 20. juna, pod devizom "Vreme je za akciju: zajedničkim snagama ka stabilnosti i rastu", okupio je više od 1.600 kompanija, od kojih su 840 inostrane.

- Razgovarali smo o sednici Mešovitog komiteta. Konstatovali smo da je prošle godine obim spoljnotrgovinske razmene bio najpovoljniji za Srbiju u proteklih pet, šest godina, jer je dostigao skoro 3,5 milijarde dolara, ali je mnogo važnije da je došlo do povećanja srpskog izvoza u Rusku Federaciju - naveo je Dačić.

Prvi potpredsednik vlade je preneo da je u razgovoru sa Novakom bilo reči o daljoj liberalizaciji spoljno-trgovinskog režima, odnosno, o mogućnosti da već od avgusta, kako je sam Novak rekao, dobiju pozitivne odluke zemalja - članica Evroazijske ekonomske unije (Rusija, Belorusija i Kazahstan) o određenim kvotama za izvoz automobila u Rusiju i o siru proizvedenom u Srbiji, kako bi se taj izvoz mogao realizovati u drugoj polovini godine.

- Sa ministrom Novakom razgovarali smo i o potrebi da se reši pitanje odobravanja radnih dozvola za građane Srbije koji rade u Ruskoj Federaciji, imajući u vidu da su oni često žrtve kriminalnih radnji poslodavaca koji ih dovode bez legalnih dokumenata i dozvola i uvlače naše radnike u prekršaj - kazao je potpredsednik Vlade Srbije.

- Tu će biti ozbiljnih razgovora naših ministarstava, pre svega Ministarstva za rad sa ruskim kolegama - najavio je Dačić.

Sutra predstoje razgovori o aranžmanima za snabdevanje gasom za srpske preduzeća, kao i političkim temama sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim. Očekuje se da će se učesnicima Međunarodnog ekonomskog foruma obratiti i ruski predsednik Vladimir Putin.

POVEZANE VESTI

Petak 19.06.2015. 09:31
Сада је скоро па званично. Амбасадор САД у Београду, Мајкл Кирби, почео је да ради посао Владе Србије.Влада Мађарске најавила је данас да ће због илегалних миграната подићи ограду на граници између Србије и Мађарске.Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби рекао је, после састанка са Зораном Михајловић, да ће сутра отпутовати у Суботицу, град на граници Србије и Мађарске, где ће разговарати са надлежним органима са српске стране границе о проблему миграната.„Знам да је питање миграната јако битно и зато ћу отићи да лично видим шта се дешава и разговарам са људима“, казао је Кирби.Иако је Кирби изјавио да је то пут који је раније заказ, није јасно због чега један амбасадор најављује да ће самовољно обављати посао чланова Владе Србије.Зар није требало неко из Владе Србије да отпутује до границе са Мађарском, а не амбасадор САД? Зашто Вучић и Кирби једноставно не признају да је Кирби уствари незванични члан Владе Србије задужен за све и свашта?
Petak 19.06.2015. 09:33
Осведочени пријатељи пицоустог гмаза нам свакодневно доказују своје "добре намере" само народ то не региструје!
Petak 19.06.2015. 09:57
Ми обични људи који живе у земљи Србији смо то што си тек сада сазнао знали пре годину дана. Знали смо оног тренутка када су почели да нападају ЈУЖНИ ТОК . Ти ниси способан да водиш дипломатију месне заједнице а камоли Србије. Драмосер није способан да буде председник одељенске заједнице у првом разреду основне школе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online