Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.06.2015.
18:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Turski tok teče uz šljivovicu

Ruski Gasprom pregovara sa Srbijom o projektu gasovoda Turski tok, rekao je zamenik šefa te kompanije Aleksandar Medvedev, ali nije izneo detalje. "Šta mislite, da smo tamo samo pili šljivovicu", istakao je Medvedev na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje da li se Gasprom i Srbija dogovaraju o nastavku Turskog toka.

Reuters/G.G.
Za četiri godine presušuje: Gasovodom kroz Ukrajinu snabdeva se dobar deo Evrope

Medvedev je dodao da će, prema preliminarnim ocenama, Turski tok koštati isto kao i prvi krak Južnog toka, odnosno oko 3,3 milijarde evra. Naveo je da će komercijalni ugovor s turskom kompanijom Botas o isporukama gasa biti potpisan do kraja juna, odnosno posle formiranja nove vlade u Turskoj.

Međutim, nejasno je kako to Rusija misli da gradi Turski tok, ako Evropska unija, kao što tvrdi Moskva, nije dozvolila gradnju Južnog toka. Takođe, da bi gasovod došao do Srbije mora da prođe kroz Grčku, a već tu ponovo stižemo na teren dozvola koje mora da izda EU. Problem je i Makedonija koja je prvo izrazila interes za gradnju, ali je vlada u Skoplju ubrzo saopštila da će podršku dati samo "ako se o tome dogovore Brisel i Moskva".

- Evropa će se suočiti sa deficitom gasa od ukupno 50 milijardi kubnih metara 2025. godine - rekao je Aleksandar Medvedev.

Prema njegovim rečima, do 2025. godine deficit uvoznog gasa u Evropi dostići će 80 milijardi kubnih metara zbog pada proizvodnje prirodnog gasa.

- Sanjari iz Vašingtona teško da će moći da obezbede više od 50 milijardi kubnih metara gasa Evropi godišnje - rekao je Medvedev.

On je dodao da taj manjak gasa nije pokriven ugovorima i nema transportne rute za Evropu.

- Evropa će uskoro biti prinuđena da s Rusijom razgovara ne samo o gasovodu Turski tok, već i o dodatnim količinama gasa - uveren je Medvedev.

Međutim, Sijka Pištolova, urednica portala Enerdžiobzerver, navodi da Rusija uzalud preti.

- U Evropskoj uniji i u svetu ima toliko mnogo gasa, da u ovom trenutku Rusija nije u poziciji da preti niti Evropskoj uniji niti bilo kome drugom - kaže Pištolova.

Spremnost srpskih vlasti na alternativne varijante snadbevanja energentima ne znači da Beograd odustaje od energetskih projekata s Rusijom, izjavio je i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin. Ruski ambasador je podsetio da će 2019. prestati snadbevanje gasom iz pravca Ukrajine, da će uskoro početi izgradnja gasovoda iz Novorosijska do granice sa Turskom i naveo da Rusija čuje predloge o izgradnji vertikalnog gasnog koridora iz Turske za Bugarsku, Rumuniju, predloge o TAP i druge.

- Ključno je pitanje gde će dalje ići gasovod, a Rusija se izjasnila da bi gasovod trebalo da ide prema severu preko Makedonije, Srbije, Mađarske za Austriju - rekao je Čepurin.

Čak i da se EU ne protivi Turskom toku i da je sve idealno, Rusija insistira da finansira samo gradnju do čvorišta na tursko-grčkoj granici, a da su sve zainteresovane zemlje dužne da same grade cevi do čvorišta. Srbija nije imala novca ni za 49 odsto deonice Južnog toka, a tek je nepoznato kako bi gradila sama gasovod.

- Ko će da investira? Po kakvim uslovima? Ruska preduzeća su u principu spremna da se uključe u rešavanje problema koji se pojavljuju - rekao je Čepurin.

Čepurin je naveo da potrošnja gasa u Srbiji nije velika, odnosno da iznosi malo više od jedan odsto ukupnog obima isporuka ruskog gasa u Evropu.

Ministar energetike Aleksandar Antić kaže da Srbija u ovom trenutku razmatra sve projekte koji mogu da dovedu gas u ovaj deo Evrope, i da "Srbija više neće da se zaljubljuje ni u jedan projekat". On je rekao da Srbija razmišlja o novim projektima, poput Turskog toka i snabdevanja gasom iz Azerbejdžana.

Govoreći o Turskom toku, Antić je rekao da njegova realizacija ne zavisi od Srbije, ali da on mora da bude u skladu s energetskim paketom, i da u njegovu realizaciju budu uključeni Gasprom i Evropska unija.

- Mi ćemo s Grčkom, Makedonijom, Mađarskom i Austrijom, kroz koje bi prošao Turski tok, razgovarati o tom projektu - rekao je Antić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online