Petak 19.06.2015.
09:29
Tanjug

Kako je EU htela da zaobiđe Srbiju: Tajni "Istočni prsten" sa Rusima

Tanjug/AP
Dačić: Nisam mogao da verujem da su funkcioneri EU toliko licemerni

On je, posle razgovora sa predsednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom, naglasio da toliko licemerje od funkcionera u Briselu nije mogao ni da zamisli, jer su oni bili glavni koji su učinili sve da propadne projekat Južni tok.

- Generalno, kada ruski gas treba da ide za Srbiju, to je onda politički problem, a kada treba da ide za zapadnu i severnu Evropu, onda je to ekonomija koja nema veze sa politikom - predočio je Dačić.

- Ako je tačno ovo što sam danas čuo, to zaslužuje veoma ozbiljne razgovore sa Evropskom komisijom, o njihovom odnosu prema Srbiji, prema interesima Srbije i građanima Srbije - naglasio je Dačić.

Dačić je naveo da je u razgovoru sa Milerom još jednom potvrđena opredeljenost Srbije za nastavak saradnje sa ruskim energetskim gigantom i podsetio da je čitava Srbija bila razočarana zbog propasti projekta izgradnje gasovoda Južni tok, koji je za našu zemlju bio od životnog interesa.

Imajući u vidu da će krajem 2019. biti prekinut transport ruskog gasa preko Ukrajine ka Evropi i da to znači i prekid snabdevanja za Srbiju, Dačić je preneo da je danas saznao dva veoma značajne stvari, od kojih je jedna o "Istočnom prstenu".

Napominjući da je Srbija i dalje zainteresovana za mogućnost snabdevanja ruskim gasom, Dačić je iz razgovora sa Milerom i njegovim saradnicima preneo da će krajem jula biti započeto postavljanje cevi u Crno more prema Turskoj za budući gasovod "Turski tok".

- Miler mi je rekao da će sutra sa grčkom vladom potpisati Memorandum o formiranju zajedničkog preduzeća o distribuciji gasa, što govori o tome da ipak postoje neki realni obrisi o tome da bi taj budući gasovod mogao da ide preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i dalje prema Mađarskoj i Austriji - preneo je šef delegacije Vlade Srbije.

Dačić je rekao da bi to mogao da bude nastavak projekata koji je Srbija započela sa Ruskom Federacijom u prethodnom periodu, u kome su formirana zajednička preduzeća i da je od svih država, naša zemlja tu najdalje odmakla.

Delegacija Vlade Srbije, u kojoj su bili prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministri finansija i privrede, Dušan Vujović i Željko Sertić, razgovarala je i sa ruskim ninistrom energetike Aleksandrom Novakom, koji je kopredsedavajući Mešovitog komiteta za saradnju Srbije i Ruske Federacije, napominjući da je on (Dačić) drugi kopredsedavajući u ime srpske strane.

Forum u Sankt Peterburgu, koji se održava od 18. do 20. juna, pod devizom "Vreme je za akciju: zajedničkim snagama ka stabilnosti i rastu", okupio je više od 1.600 kompanija, od kojih su 840 inostrane.

- Razgovarali smo o sednici Mešovitog komiteta. Konstatovali smo da je prošle godine obim spoljnotrgovinske razmene bio najpovoljniji za Srbiju u proteklih pet, šest godina, jer je dostigao skoro 3,5 milijarde dolara, ali je mnogo važnije da je došlo do povećanja srpskog izvoza u Rusku Federaciju - naveo je Dačić.

Prvi potpredsednik vlade je preneo da je u razgovoru sa Novakom bilo reči o daljoj liberalizaciji spoljno-trgovinskog režima, odnosno, o mogućnosti da već od avgusta, kako je sam Novak rekao, dobiju pozitivne odluke zemalja - članica Evroazijske ekonomske unije (Rusija, Belorusija i Kazahstan) o određenim kvotama za izvoz automobila u Rusiju i o siru proizvedenom u Srbiji, kako bi se taj izvoz mogao realizovati u drugoj polovini godine.

- Sa ministrom Novakom razgovarali smo i o potrebi da se reši pitanje odobravanja radnih dozvola za građane Srbije koji rade u Ruskoj Federaciji, imajući u vidu da su oni često žrtve kriminalnih radnji poslodavaca koji ih dovode bez legalnih dokumenata i dozvola i uvlače naše radnike u prekršaj - kazao je potpredsednik Vlade Srbije.

- Tu će biti ozbiljnih razgovora naših ministarstava, pre svega Ministarstva za rad sa ruskim kolegama - najavio je Dačić.

Sutra predstoje razgovori o aranžmanima za snabdevanje gasom za srpske preduzeća, kao i političkim temama sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim. Očekuje se da će se učesnicima Međunarodnog ekonomskog foruma obratiti i ruski predsednik Vladimir Putin.

2024 © - Vesti online