Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 03.06.2015.
21:12 >> 22:23h
Tanjug A

"Srbija može da računa na podršku SAD"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu u Beloj kući sa savetnicom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, a posle sastanka je poručio da Srbija može da računa na podršku Sjedinjenih Država.

Tanjug/Vlada Srbije
Srpski premijer ispred Bele kuće u Vašingtonu: Aleksandar Vučić

- Dobar i koristan sastanak sa Suzan Rajs o budućnosti Srbije, njenom evropskom putu. Srbija može da računa na podršku SAD - napisao je Vučić na svom Tviter nalogu posle sastanka.

Kako je istakao premijer, sa savetnicom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs razgovarao je i o srpskoj  ekonomiji. On je rekao da Srbija, što se ekonomije tiče, ima svuda, pre svega na Zapadu, veliko poštovanje zbog načina na koji je uspela da spusti fiskalni deficit.

- Ako budemo uspeli da se izborimo da u vreme sprovođena mera fiskalne konsolidacije obezbedimo i pozitivni ekonomski rast, a mislim da smo na dobrom putu, to će biti pravo malo čudo za našu zemlju jer će nam u naredne dve, tri godine obezbediti veliki rast - rekao je premijer novinarima posle susreta sa Rajsovom.

Vučić je naveo da je fiskalni deficit Srbije na dan 2. ili 3. jun 1,6 odsto, što je na nivou prvih šest zemalja Evropske unije.

- Mi smo do sada uspeli veoma velikom disciplinom da pod i te kako dobrom kontrolom čuvamo srpsku kasu, srpske javne finansije i verujem da ćemo imati snage da sa tim nastavimo i u budućnosti - rekao je Vučić.

On je još dodao da je zajedno sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem na sastanku sa Rajsovom predstavio sve što je Srbija postigla na političkom i ekonomskom planu.

- Mislim da su naši domaćini zadovoljni političkom stabilnošću u celom regionu, na koju je Srbija imala dosta uticaja, a veoma poštuju i ekonomske reforme koje se Srbija povela i zato sam zadovoljan što smo imali priliku da te rezultate još jednom iznesemo - zaključio je Vučić.

Srbija - faktor stabilnosti u regionu

Premijer je istakao i da je savetnici američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs preneo da je očuvanje mira i pune stabilnost u regionu prioriterni zadatak Srbije i naglasio da je to "ono što SAD i te kako podražavaju".

Očuvanje RS

Vučić je precizirao da je izneo "nedvosmilen stav Srbije"  a to je poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i očuvanje Republike Srpske kao entiteta u okviru BiH.

- Mislim da to je jedini put kojim možemo da sačuvamo punu stabilnost i u Srpskoj i u BiH. I to je dobro za sve na zapadnom Balkanu i takvu politiku će Srbija nastaviti da vodi.

Vučić je u obraćanju novinarima nakon razgovora sa Rajsovom istakao da se razgovaralo i odnosima koje Srbija ima u regionu, sa Albanijom, BiH, Hrvatskom, Republikom Srpskom i naveo da je govorio i o posetama Sarajevu i Tirani i njihovim rezultatima.

- Istakao sam čvrstu opredeljenost Srbije da utiče na očuvanje mira i stabilnosti u regionu potpuno uveren da je to jedini put napred za sve zemlje zapadnog Balkana - rekao je premijer Srbije.

Kako je rekao, u narednih godinu dana biće velikih izazova za sve zemlje Zapadnog Balkana i zbog teške ekonomske situacije i brojnih političkih problema sa kojima će svi u regionu da se suočavaju.

Biće, kao je rekao, mnogo važnih datuma iz savremene istorije koji se obeležavaju "bilo da tugujemo, bilo da se neki raduju" i kao primer naveo akciju Oluja što Srbi, kako je naveo, ne mogu da prihvate kao radostan događaj.

- Ali u svemu tome moramo da sačuvamo mir i punu stabilnost i to je prioritetni zadatak Srbije i to je ono što SAD i te kako podržavaju - ocenio je Vučić.

Na pitanje da li se razgovaralo i o Makedoniji Vučić je rekao da je i to bila tema, i da je istakao da je veoma zadovoljan i ponosan "na činjenicu da Srbija ni na koji način nije uticala na stvaranje ili produbljivanje krize u Makedoniji".  Premijer Srbije je dodao da Srbija Makedoniju smatra prijateljskim susedom i da će uvek imati takav odnos te da ni na koji način ne želi da se meša u unutrašnje stvari Makedonije.

- Mislim da je to jedan fer, korektan i veoma pošten pristup - zaključio je Vučić.

Diversifikovati izvore snabdevanja gasom

- Ja sam ponovio ono što uvek kažem a to je da je Srbiji potrebno da diversifikuje snabdevanje gasom iz različitih izvora. Govorio sam o poseti Azerbejdžanu, odnosima sa Rusijom i mogućnosti da u budućnosti dopremamo gas sa Krka - rekao je Vučić novinarima posle sastanka u Beloj kući.

Prema njegovim rečima o tome je bilo dosta reči i sa američkim ekspertima za gas.

- Moj posao kao premijera Srbije je da obezbedim dovoljno gasa 2019 i 2020. godine, a to radim i ovde - rekao je premijer.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.06.2015. 23:28
Srbija može da računa na podršku SAD....,a u čemu majke ti ? Mislim da u daljoj ni bližoj prošlosti u Srbiji niko živ nije izgovorio toliko nabuloza i šupljih priči ko ovaj dotični na vlasti ! jednostavno da čovjek ne povjeruje da takav lik bez srama ni ponosa uopšte postoji ! Ali na našu žalost...je realan i tu je među nama da nas sve zavije u crno !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online