Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 02.06.2015.
16:35
Tanjug A

"Vučićeva poseta pokazatelj koliko Amerika poštuje Srbiju"

Poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića SAD je veoma značajna jer pokazuje respekt te zemlje prema Srbiji i njenom političkom rukovodstvu, izjavio je danas Direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović.

Tanjug
Poseta prilika da se razjasni pozicija Srbije u vezi međunarodnih pitanja

Pavlović je ocenio i da ta poseta omogućava da se u direktnim kontaktima razjasne određena sporna pitanja.

On jedodao i da je poseta predsednika srpske vlade Americi prilika da se razjasni pozicija Srbije spram aktuelnih političkih događaja u regionu i svetu.

- Ne možemo znati u kom će to pravcu ići, ali istorijsko iskustvo pokazuje da je Amerika Titovu Jugoslaviju posmatrala kroz prizmu odnosa sa Sovjetskim Savezom. Verujem da je taj okvir posmatranja Srbije kroz prizmu odnosa sa Rusijom i njenom politikom okvir i za razgovore našeg premijera sa predstavnicima američke administracije", rekao je Pavlović.

On je podsetio da je, u skladu s tim koliko su se Tito i Jugoslavija približavali Moskvi, SAD parirala određenim akcijama i ocenio da će predmet razgovora biti i ruska politika na Balkanu, kao i politika Srbije prema Ruskoj Federaciji.

Iako više nema velike Jugoslavije, niti američke politike da od Jugoslavije napravi primer kako socijalizam može da izgleda izvan "sovjetske orbite", hladni rat nije završen, podvukao je Pavlović i dodao da, prenoseći informacije iz diplomatskih krugova, Rusija nastoji da krizu i oružane sukobe što više odmakne od svojih granica.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji Pavlović kaže da Amerika smatra da je ta stvar završena, ali da će to biti još jedna od tema o kojoj će biti reči tokom posete.

- To je prilika da naša strana, u direktnim kontaktima, otvori srpsko pitanje na prostoru bivše Jugoslavije, po istom principu, ako želite da rešavate albansko pitanje, koje realno postoji, onda morate uzeti u obzir i srpsko pitanje - zaključio je Pavlović.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.06.2015. 17:03
Da poštuje-sedi dole i glancaj mi cipele.Ne pišite više o Vučiću i njegovom podaničkom putovanju i puzenju po americi.
Utorak 02.06.2015. 18:09
ајмо - отворен конкурс за најљигавију ду*пеувлакачку изјаву....
Utorak 02.06.2015. 17:23
sa ili bez uranijuma ? vucicu , uzgred posjeti lekara i promeni cip
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online