Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 10.05.2015.
16:51
B92 A

"Poseta Vučića Vašingtonu je važnija za Srbiju od posete Moskvi"

Posle nezvanične posete u julu 2012. godine, kada je SNS dogovorila svoju prvu koalicionu vladu sa socijalistima, Vučić je ponovo u Vašingtonu.

Tanjug
Premijera će na razgovor primiti potpredsednik Džo Bajden

Sada se očekuje da ga primi potpredsednik Amerike Džo Bajden, što je posebno važno u pojačanoj političkoj napetosti između SAD i Rusije.

- Zanimljivo je takođe da je Vučić gotovo istovremeno pozvan i u Moskvu i u Vašington. Poseta Vašingtonu je starija i rekao bih da je u ovom momentu za Srbiju važnija. Amerikance svakako zanima pozicija Srbije u novom geopolitičkom kontekstu zapadnog sukoba sa Rusijom - smatra Milan Mišić, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Vašingtona.

Mišić kaže da Amerikance zanima i bilans primene Briselskog sporazuma, a Vučića će pitati i o slučaju braće Bitići i napretku u otkrivanju organizatora paljenja ambasade SAD 2008. godine. Takođe, nece biti zaobiđene ni ekonomske teme.

Američke kompanije zapošljavaju trenutno 8000 ljudi u Srbiji, pri čemu izvršna direktorka Američke privredne komore u nasoj zemlji Maja Piščević kaze da postoji prostor za nove investicije. Uslov je predvidljivost poslovanja u Srbiji.

"Oni kada odlučuju da reinvestiraju, da proširuju svoje poslovanje, oni znači razmatraju ceo taj region. E, tu je važno da se Srbija nametne kao izbor broj jedan. Jer nekad je taj drugi talas, taj treći talas može da bude čak i veći od onog inicijalnog - naglašava Maja Piščević iz Američke komore u Srbiji.

Ipak, politika ni prilikom investiranja ne može da se zaobiđe. Zato je i važna najavljena poseta premijera Vašingtonu, kaže Piščevic.

- Politička stabilnost je ono što se kaže sine qua non, pretpostavka bez koje se ne ulazi u bilo kakvo razmatranje. Mi imamo informacije da postoji ozbiljno interesovanje za Srbiju, ajde da nekoliko sektora pomenem - rudarstvo, poljoprivreda, energetika i IT naravno - dodaje ona.

Premijer Vučić bi trebalo tokom posete Americi da održi predavanje na Džon Hopkins univerzitetu u Vašingtonu, a planirana je i poseta kompaniji “Friport” u Feniksu, koja u Srbiji ulaže u istraživanja rude bakra.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.05.2015. 18:10
Ponesi tu kartu Velike Srbije da dusmani crknu !!?
Nedelja 10.05.2015. 20:33
Vučić ide na raport.Ko s djavolom tikve sadi............................
Ponedeljak 11.05.2015. 00:01
"Premijer Vučić bi trebalo tokom posete Americi da održi predavanje..." хахахаааахаа
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online