Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 20.11.2016.
22:05
informer.rs A

Vučić uskoro sa Trampom i Putinom?!

Premijer Aleksandar Vučić srešće se u naredna dva meseca i sa novim predsednikom SAD Donaldom Trampom i sa predsednikom Rusije Vladimirom Vladimirovičem Putinom, piše "Informer". Kako je tom listu potvrđeno u njegovom kabinetu, Vučić je ove nedelje telefonom razgovarao sa najbližim saradnicima novog predsednika SAD i dogovorio susret sa Trampom.

Reuters
Da li svetski lideri zaista odmah žele da se bave Srbijom: Vladimir Putin i Donald Tramp

- Ako sve bude po planu, naš premijer i novoizabrani predsednik Amerike sastaće se pre kraja januara, odnosno pre Trampove inauguracije, koja je zakazana za 20. januar... - navodi odlično obavešteni sagovornici lista.

Susret Trampa i Vučića bio bi prvi susret američkog i srpskog lidera u poslednjih 15 godina.

- Sastanak predsednika Trampa i premijera Vučića neće imati zvaničan karakter pošto će biti upriličen pre Trampove inauguracije. Ipak, biće to sjajna, istorijska prilika da se unaprede odnosi Srbije i SAD - navodi sagovornik, koji nije hteo da otkriva bilo kakve druge detalje.

Na pitanje s kim je od Trampovih saradnika Vučić razgovarao, on odgovara:

- Ne mogu to da vam kažem, ali ću vam reći da je u pitanju jedan od najbližih i najpoverljivijih Trampovih ljudi. Reći ću vam i da je premijer Vučić prvi lider iz regiona koji je uspostavio kontakt sa ljudima novog predsednika SAD. To je sjajna vest za Srbiju!

Kako piše "Informer", u narednim nedeljama, najverovatnije u drugoj polovini decembra, premijer Vučić će se sastati i sa predsednikom Rusije Vladimirom Vladimirovičem Putinom.

- Na tom sastanku biće, pre svega, reči o nabavci oružja za Vojsku Srbije. Isporuka "migova 29" je već gotova i dogovorena stvar, a sada treba da se utvrde detalji dogovora u vezi sa isporukom druge vojne tehnike, od kojih je najvažniji PVO raketni sistem "buk" - precizira sagovornik.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu pred Srbijom se otvara sjajna perspektiva u odnosima i sa Rusijom i sa SAD:

- U situaciji kada Amerika i Rusija više nisu neprijatelji na ivici sukoba, već saveznici, pred Srbijom se otvaraju silne mogućnosti. Sad samo od nas zavisi, od nas i od naše pameti...

Zvanično, niko nije hteo da komentarišeova saznanja. Na drugoj strani, Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku ističe da je veoma bitno za Srbiju da ima odlične odnose sa SAD i da se približi Trampovoj administraciji.

- Dobro je da postoje bilateralni susreti na vrhu i sa Amerikom, kao što smo do sada imali sa Rusijom ili Kinom. I tačno je da što odnosi Amerike i Rusije budu bolji, to će se manje Beogradu zamerati bliske veze sa Moskvom - podvlači Đukanović.

Veza Đulijani

Diplomata Zoran Milivojević kaže da će kontakti naše vlade sa Trampovim saradnicima verovatno ići preko Vučićevog prijatelja Rudolfa Đulijanija.

- Đinđić je poslednji srpski premijer koji se sastao sa američkim predsednikom, 2001. sa Džordžom Bušom. Tada je to bilo jako važno i sada bi bilo od izuzetnog značaja da se Vučić sastane s Trampom. Srbija bi od tih bilateralnih sastanaka na visokom nivou sa Amerikom mogla mnogo da dobije. Prvo, Tramp je najavio neke zaokrete u spoljnoj politici, što bi moglo da nam pomogne da unapredimo odnose sa Amerikom, a i poboljšamo pozicije u regionu - objašnjava Milivojević i dodaje da bi Srbija tu imala i ekonomski interes, jer SAD imaju velikog uticaja na međunarodne finansijske institucije.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.11.2016. 21:13
Ovo bi bilo sjajno, treba odmah raditi na uspostavljanju kontakata sa novom administracijom u SAD.
Utorak 22.11.2016. 21:14
Nadam se pozitivnom ishodu povodom ovih sastanaka. Biće to veliki plus za Srbiju i njenu budućnost uopšte.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online