Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 17.11.2016.
13:41
Vestionline, b92.net A

Đulijani u problemu zbog Vučića: Pomagao "srpskim nacionalistima"

Rudi Đulijani se pominje kao najozbiljniji kandidat za funkciju američkog državnog sekretara. Nekada je ovaj republikanac upućivao ozbiljne kritike Hilari Klinton zbog njenih veza po svetu, ali sada bi mogao i sam da se suči sa istim kritikama, piše američka agencija Asošijeted pres.

Reuters
Da li bi prijateljstvo sa Vučićem moglo da ga košta funkcije: Rudolf Đulijani

Naime, kako piše ova agencija, Đulijani je za Trampa jedan od ljudi od poverenja, a prati ga glas da je savetovao strane političare, radio za lobiste i bezbednosne kompanije koje imaju "komplikovane odnose sa američkom vladom". A tu na scenu stupa i Srbija, pošto se kao jedan od primera Đulijanovih "problematičnih poslova" navodi i saradnja sa Srpskom naprednom strankom i njegova poseta Beogradu 2012. godine.

A kako je Đulijani često kritikovao HIlari Klinton zbog njenih veza sa stranim vladama i kompanijama preko donacija njenoj Fondaciji, sada se i sam suočava sa istom problematikom, piše AP.

- To što je Hilari radila sa Klinton fondacijom i sve usluge koje je Stejt department pružao za stotine miliona dolara, za mene predstavljaju jasno kršenje zakona o sukobu interesa - rekao je pre nekoliko meseci Đulijani za CNN.

Saveznici Slobodana Miloševića

Međutim, dok je Klintonova bila na funkciji, ona je bila ta koja je "izrazila zabrinutost" zbog Đulijanijevog putovanja u Beograd i susreta sa, kako navodi AP, "liderima srpske političke partije koji su nekada bili saveznici Slobodana Miloševića".

- Ovo je nečuveno - napisala je Klintonova u mejlu svojoj šefici kabineta Šeril Mils, koji se može pročitati na sajtu Vikiliks.

Poruka je datirana na 20. april 2012. godine i odgovor je na mejl Milsove u kome se uz naslov "Bivši gradonačelnik Njujorka pomaže srpskim nacionalistima", nalazi kratak izveštaj AP o tadašnjoj izbornoj kampanji u Beogradu i Đulijanijevoj poseti.

U tom tekstu piše da je Đulijani rekao da bi "mogao da postane savetnik srpskim nacionalistima koji su nekada bili saveznici pokojnom autokrati Slobodanu Miloševiću, ukoliko pobede na gradskim izborima u srpskom glavnom gradu".

- Đulijani je u petak rekao da će on i njegova konsultantska firma savetovati zvaničnike Srpske napredne stranke, ukoliko pobede 6. maja na izborima u Beogradu. Ta stranka će na izborima biti protivnik vladajućoj proevropskoj koaliciji... Đulijanijeva poseta je razljutila aktuelnog gradonačelnika Dragana Đilasa, koji je kritikovao bivšeg gradonačelnika Njujorka zbog podrške NATO bombardovanju Srbije i Beograda 1999. godine - navodi se u tom tekstu.

Sada agencija podseća da je, kada se saznalo o Đulijanijevoj poseti, američka Ambasada u Beogradu izdala saopštenje u kojem je navela da ne zauzima strane u srpskim izborima.

"Vođa partije s kojom se Đulijani sastao, Aleksandar Vučić, sada je predsednik Vlade Srbije", navodi AP.

Skidao Irance s liste terorista

Đulijaniju bi moglo da se zameri i što je više godina proveo u firmama koje su predstavljale vlade i multinacionalne kompanije, a interesi nekih od njih su različiti od interesa SAD.

On je tako držao govore, zahtevajući od Stejt departmenta da sa američke liste terorističkih organizacija skloni jednu iransku opozicionu grupu. Stejt department je skinuo organizaciju sa tog spiska 2012, u vreme kada je Hilari Klinton bila državna sekretarka.

Đulijani je u intervjuu za Njujork tajms u utorak rekao da nije nikada lobirao ni za čije interese, strane ili bilo koje druge.

A za prijatelje - 100.000 dolara po govoru

On je branio rad svoje konsultantske firme u Kataru, monarhiji u Persijskom zalivu, i novac koji je dobio za podršku iranskoj disidentskoj grupi "Mudžahedin e Kalk" (MEK) koju su SAD bile stavile na spisak stranih terorističkih organizacija. Đulijani je rekao da je njegova veza sa tom grupom vrlo otvorena.

- Imam prijatelje širom sveta. To nije ništa novo za mene, kada postanete gradonačelnik, postanete zainteresovani i za spoljnu politiku. Kada sam otišao sa funkcije, moj posao je uglavnom bio oko pravne pomoći i sigurnosti širom sveta - rekao je Đulijani.

Đulijani je konsultantsku firmu "Đulijani partneri" osnovao 2002. godine, a od kraja 2005. do početka 2007. je održao više od 100 plaćenih govora, većinom za po 100.000 dolara, piše AP.

POVEZANE VESTI

Subota 19.11.2016. 19:41
Djulijani je za pare, isto kao i ostali Vucicevi "besplatni savetnici" Bler, ..., dolazio da bi koliko dao neku legitimnost srpskim politickim verolomnicima i ratnim huskscima koji su gradjane Srbije namestili kao mete NATO bombarderima i navodjenim raketama, a sve u cilju da Milosevica pirazenog zbace sa vlasti i sednu u fotelje umesto njega i njegovih socijalista.
Subota 19.11.2016. 19:42
Politicari su samo prijatelji novca,djulijani nije izuzetak...... !!!
Subota 19.11.2016. 19:43
To je Amerika.Tamo se sve naplacuje.To je njihov moto zivota.Mi Srbi u sali umemo da kazemo **nema dzabe ni u babe** Sada Klintonovoj smeta sto je Djulijani radio kao konsultant svuda po svetu po zavrsetku gradonacelnicke karijere u Njujorku. A i ona sam je drzala plcene govore po Americi.Ko gubi ima prava da se ljuti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online