Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.08.2016.
04:12
D. Dekić - Vesti A

I Vučić lobira za Hilari

Učešće premijera Srbije Aleksandra Vučića na godišnjoj konferenciji "Klinton fondacije" u Njujorku od 19. do 21. septembra, suprotstavilo stavove stručne javnost, i dok jedni ističu da ide na noge krivcima za bombardovanje SR Jugoslavije, drugi su za održavanje veze sa verovatno budućom američkom predsednicom Hilari Klinton.

Tanjug
Po blagoslov u Njujork: Aleksandar Vučić

To nije društvo za prvog čoveka srpske vlade, kaže za "Vesti" analitičar Cvijetin Milivojević, dodajući da ne razume šta sadašnji premijer traži na skupu bivših premijera, danas moćnih lobista koji su mašine za zgrtanje para.

Uvek protivan

- Aleksandar Vučić očito ima potrebu da preumljuje ljude, iako je većina u Srbiji protiv NATO-a, on kaže da će razgovarati. Isto radi i kada je reč o stavu prema Evropskoj uniji i problemu Kosova - tumači Milivojević kako je isto i sa konferencijom "Klinton fondacije", gde Vučić prisustvom podržava Hilari Klinton, mada je većina građana Srbije protiv nje.

Simbol bombardovanja

- Klintonovi su simbol opasnih vojnih intervencija od Balkana, pa nadalje i kao takvi nisu njegovo društvo. Uostalom, većina građana Srbije i srpske dijaspore podržava republikanskog kandidata Donalda Trampa zbog drugačijeg odnosa prema Srbiji, dok Vučić odlaskom na tu konferenciju podržava Hilari Klinton. Da li on to ide da prenosi pozdrave srpskih građana i birača za bombardovanje 1999. godine - zapitao je Milivojević.

Drugačijeg mišljenja je spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić, koji smatra da je Vučićev potez racionalan, bez obzira na činjenicu da je Bil Klinton, suprug kandidatkinje za predsednicu SAD, bombardovao SRJ.

- Spisak govornika na tom skupu "Partnerstvo za globalni napredak" ukazuje da je to relevantno mesto na kojem bi svako voleo da bude, jer je reč o skupu značajnijem od Molitvenog doručka kojim se naši političari hvale. Iz konteksta je izvučeno njegovo viđanje sa Ćamilom Durakovićem, načelnikom Srebrenice, a reč je o širem krugu ljudi. Klintonova grabi ka pobedi i mora se sarađivati ukoliko trijumfuje, iako je njen muž bombardovao našu zemlju - kaže Jakšić za "Vesti".

Šta povezuje Klintonove, naprednjake i premijera Srbije, pita Pokret Dosta je bilo, uz ocenu da su informacije o lobiranju skrivenije nego ikad, a novac građana Srbije se troši na nepoznate ciljeve.

Podsećajući da su Vlada i premijer tvrdili da ne plaćaju lobiste u SAD i EU, DJB je prezentovao dokument Ministarstva spoljnih poslova, dobijen po zahtevu za informacije od javnog značaja. U njemu je navedeno da je Vlada plaćala lobiste, a među njima i lobističku firmu Podesta grupu, koja je radila i za biznismena Miroslava Miškovića.

Rano ljubi papuče sultana

- Plaćeno je 952.010 dolara godine 2012. za lobiranje firmama Podesta grupe i 30 points strategies, koja je i ranije bila angažovana bez vidljivog rezultata. Od toga je 300.000 dolara otišlo "Roberti Njhite", zastupnicima moćne Podeste - navodi DJB.

Paralela s afričkim diktatorima

Premijer Srbije će govoriti poslednjeg dana konferencije "Klinton fondacije" koja se održava od 19. do 21. septembra.
Inače, predsednički kandidat Hilari Klinton našla se u vrlo nezgodnom položaju, zbog saznanja da je kao državna sekretarka SAD koristila svoju fondaciju u lobističke svrhe i da su diktatori iz afričkih zemalja i pojedini biznismeni uplaćivali donacije u Klintonovu fondaciju zarad povlastica od Stejt departmenta.

Ukazujući da je moćna Podesta, bliska Klintonovima i njihovom krilu Demokratske stranke, ovaj pokret Saše Radulovića pita da li su to birači SNS-a glasali za bliske veze Vučića i Klintonovih.
Poslanica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković-Ivić, uz opasku da bi srpske vlasti trebalo da razgovaraju sa svima, kaže da ne vidi razlog za Vučićevo trčanje kod Klintonove pre američkih predsedničkih izbora.

- Jurenje tamo pre nego što je izabrana, a s obzirom na njeno mišljenje o Srbima i spisak zahteva koji Srbija treba da uradi na sopstvenu štetu, odlazak je da se sultanu poljube papuče. Mislim da treba sačekati da neko postane sultan - komentariše Rašković-Ivić za naš list.

Upoznavanje s moćnicima

Vučićevo učešće, prema rečima analitičara Dušana Janjića, ne bi trebalo da čudi, s obzirom na to da je saradnja SNS-a i Vlade Srbije sa administracijom SAD, odnosno američkim demokratama, u usponu.
- Gostovanje na forumu je prilika da se bolje predstavite, uđete u taj krug ljudi i napravite kontakte s onima koji dolaze. Demokrate će ostati na vlasti, ali nekih poput Džozefa Bajdena više neće biti - kaže Janjić, ne sporeći da je konferencija ukomponovana u predizborne aktivnosti Hilari Klinton.
 

Plaćanje tajna

Novinari su otkrili i da je lobiranje za Vladu 2014. radila marketinška agencija "Bel Potinger" iz Londona, ali je tajna ko ih je i koliko plaćao.
- Da li se novcem građana plaća lobiranje za interese premijera koji se okružuje moćnim stranim lobistima, a tvrdi da nisu plaćeni iz budžeta? Suviše pitanja je bez odgovora od kada je počeo da gradi imidž velike podrške i prijateljstava sa moćnim političarima na Zapadu - kaže DJB.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online