Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 20.08.2016.
02:00
D. Dekić - Vesti A

SAD "muče" Srbiju: Ako ne sudi Beograd, ima ko hoće?

Novi ugovor o ekstradiciji, za bolju saradnju. Ovako je potpredsednik SAD Džozef Bajden komentarisao dokument Vašingtona o međusobnom izručenju koji je doneo u Beograd na potpisivanje, ostavivši enigmu šta on podrazumeva.

Reuters
Doneo dokument, dočekan kao kralj... A šta Srbiju čeka posle Bajdenove posete?

Kako su se između SAD i Srbije isprečili dugogodišnji nerešeni problemi, od ubistva američkih državljana, braće Bitići, do paljenja Ambasade SAD u Beogradu, analitičar Dušan Janjić ne isključuje mogućnost da bi ugovor mogao da znači izručenje nekog od "krivaca", ako ih Srbija ne procesuira.

Da li se ti krivci i međusobno prozivaju, tek bivši general Žandarmerije Goran Radosavljević je optužio nekadašnjeg ministra policije Dragana Jočića da nije blagovremeno sprečio paljenje Ambasade SAD i džamije, iako je imao informacije. Jočić mu je uzvratio da bi bilo korisno i pravedno pomoći u razrešenju ubistva braće Bitići, državljana SAD i dobrovoljaca u OVK.

- Tim administracija SAD muči svaku srpsku vladu, od Koštuničine do Vučićeve, u probranim političkim momentima - kazao je Jočić.

Ako se Beograd "joguni", prema rečima Janjića, može da se desi da slučaj postane borba protiv terorizma, što bi, kako ukazuje ovaj analitičar, moglo da podrazumeva i izručenja ljudi poput Gurija.

Da je u Srbiji očito izručenje moguće i bez međunarodnog ugovora, za "Vesti" tumači bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević, ukazujući da su i bez tog dokumenta Srbiji izručena dvojica stranih državljana iz zatvora Gvantanamo, a koliko se čuje, treba da stignu još trojica.

Zatajili posetu Obaminog savetnika

- U zvaničnoj verziji posete Bajdena nije bilo ni slova o tome da se dan ranije desio možda i važniji razgovor srpskog vrha sa Obaminim savetnikom za ljudska prava. Teme su bile poglavlja 23 i 24, ratni i drugi zločini i pravosuđe - otkriva Dušan Janjić.
Dodaje da su slučajevi Bitići i paljenje Ambasade SAD preduslov za nastavak dobrih odnosa pa je, kako kaže, bolje da ih Srbija reši, nego da to čine SAD kada Vašingtonu najviše, a Beogradu najmanje odgovara.

- To je podvaljivanje Ustavu i građanima koji su na referendumu taj Ustav prihvatili - tumači ovaj pravni stručnjak.

Upitan da li bi Beograd mogao da izruči i neke od aktera afere Bitići i paljenje Ambasade SAD, Ivošević, uz napomenu da ne zna šta u ugovoru sa SAD piše, objašnjava da kada taj dokument po ratifikaciji u parlamentu preraste u zakon, predstavlja opšti akt koji ne može (nije uobičajeno) da se primenjuje pojedinačno na određena lica.

Pita li se Toma?

Javnosti je poznato samo da je posle pokušaja više ministara proteklih šest godina, sada izmenjen bilateralni akt Srbije i SAD iz 1902. godine.
- Ugovor sa SAD nije ratifikovan u Skupštini Srbije, pa nije deo našeg pravnog sistema, već će postati kada ga parlament usvoji i predsednik Republike potpiše. Znamo, međutim, i da Tomislav Nikolić ima pravo da ne potpiše zakon, već da ga vrati parlamentu, a to ne možemo sada pretpostaviti, kao što ne znamo ni šta u dokumentu piše - kaže Ivošević.

- Moglo bi leks specijalisom, kojim je svojevremeno, u vreme Tita, šest profesora najureno sa Filozofskog fakulteta u Beogradu. U vreme Miloševića su, posle međunarodnih pritisaka zbog optužbi opozicije o krađi lokalnih izbora, takođe leks specijalisom poništeni izborni rezultati - podseća Ivošević, ukazujući da su takvi atipični potezi dokaz uticaja politike na pravo.

"Obaveznija i efikasnija saradnja"

Iz Ministarstva pravde "Vestima" je prosleđeno tumačenje u kojem se kaže da se "zaključivanjem novog ugovora stvaraju uslovi za čvršću, obavezniju i efikasniju saradnju, kako lica koja se krivično gone u jednoj državi ili su u njoj osuđena ne bi bekstvom u drugu državu izbegla vođenje krivičnog postupka ili izdržavanje kazne".

Taksativno navedena krivična dela za koje se moglo tražiti izručenje u Konvenciji o izdavanju krivaca iz 1901. proširena su na skoro sva krivična dela koja poznaju zakonodavstva SAD i Srbije, čime je stvorena prilika za bolju saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala - navode u Ministarstvu.

Ističu da zaključivanje ugovora doprinosi i većoj zaštiti ljudskih prava i sloboda kada je u pitanju izručenje okrivljenih i osuđenih lica između dve zemlje.

- Napominju i da je načelo "niko ne može da bude dva puta osuđen ili da se protiv njega dva puta vodi krivični postupak za isto delo", zagarantovano novim Ugovorom o izručenju.

B. Đokić

POVEZANE VESTI

Subota 20.08.2016. 09:04
Nažalost Srbiju vode špijuni i ološ koji radi protiv Srbije i koji niti žele niti hoće da kažu Američkim zlikovcima DOSTA JE gospodo . Srbija je suverena država koja ima Svoj pravni sistem koji je svetinja za savog građanina i samu državu . To danas u Srbiji niko neće reći jer Srbija je okupirana i nju vode izzdajnici .
Subota 20.08.2016. 09:23
Živela Nezavisna Vojvodina ! ! !
Subota 20.08.2016. 23:34
Џозеф Бајден, човјек који је Србију 90-их описивао као фаш-истичку државу која је против свих у окружењу, позивао да се бомбардује Београд и разруше сви мостови на Дрини и униште складишта горива по Србији, те исте Србе 1993. називао "неписменим дегенерицима, уб-ицама беба, касапима и силоватељима", тај исти Бајден који се залагао да на Балкан дођу амерички војници како би на КиМ, ши-птари били заштићени......тај исти Бајден је дочекан са хлебом и сољу по старом српском обичају као да је драги гост....?! Код мене је овај гест и његова посјета изазвао мучнину у желуцу због свих жртава и невино пострадалих 1999. од стране његове зло-чиначке солдатеске...!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online