Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.08.2016.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Odjeci Bajdenove posete Srbiji: Lažne suze nad NATO žrtvama

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden je, s drugim dolaskom u Srbiju, prvi put izrazio saučešće porodicama poginulih u NATO bombardovanju, ali kako primećuju ruski mediji, ne i izvinjenje za ta zlodela.

Tanjug
Hvalio srpskog premijera: Džozef Bajden i Aleksandar Vučić

Na "licemerje" visokog američkog funkcionera koji je stigao u Beograd, da Srbiju pogura ka zapadu i NATO-u, ukazao je i deo građana Srbije. Poput jednog korisnika društvenih mreža koji je uz podsećanje Bajdenu da je stigao sa 12-godišnjom unukom, primetio i da bi potpredsednik SAD trebalo da ode na grob od bombi stradale devojčice Milice Rakić i položi cveće. Poručio mu da bi Milica punila 20 godina i možda bila na Olimpijskim igrama.

Bitići i požar neizostavni

- Bilo je razgovora o pogibiji braće Bitići i napadu na ambasadu SAD, pa ne znam kome odgovara da se to sakrije i da se šire laži. SAD neće odustati od rešenja tih problema bez obzira na to koja administracija dođe tamo na vlast, pa što pre to raščistimo bolje za nas, jer taj posao svakako mora da se uradi - kaže Dušan Janjić.

Bajdenove poruke o bombardovanju SRJ bile su i u fokusu i zapadnih i ruskih medija, ali iz različitih uglova. Dok su agencije Rojters i AP akcentirale da je izrazio saučešće, Raša tudej primećuje da je izostalo izvinjenje za 2.000 civilnih žrtava i pravi rat, koji su pre svih vodile SAD sa NATO saveznicima.

Navode i da je Bajdena srpski premijer Aleksandar Vučić dočekao kao "prijatelja zemlje", ali i podsećaju da je potpredsednik SAD "bio jedan od najglasnijih zagovornika NATO bombardovanja Beograda 1999".

Dolazak potpredsednika SAD, prema oceni bivšeg šefa diplomatije SRJ Živadina Jovanovića, pokazuje da SAD nastavljaju pritiske za priznanje Kosova i da se ne menja politika drobljenja Srbije, već taktika.

- Došao je da se predstavi kao prijatelj, iako je bio među najvatrenijim zagovornicima agresije na SRJ i potom nastavio podršku sececiji Kosova koje tretira kao nezavisno jer ga naziva našim susedom - tumači Jovanović, pita se zašto prilikom Bajdenove priče o naoružanju Srbije niko od domaćih zvaničnika nije naglasio srpsku vojnu neutralnost.

Naš sagovornik u izjavi za "Vesti" ističe i da je vidna namera SAD da smanje prostor za odnose Beograda sa Moskvom i Pekingom.

Bajden je podržao put Srbije ka EU, "u interesu SAD" i pohvalio Vučićeve napore na pomirenju u regionu sa susedima Kosovom, BiH, Hrvatskom... U dugoj istoriji dve zemlje, kaže, neke stvari su bile bolne.

- Ponosan sam što smo počeli novo poglavlje zasnovano na međusobnom poštovanju - kazao, akcentirajući važnost dijaloga Beograda i Prištine, slobodu medija i borbu protiv korupcije.

Vučić je istakao da je podrška SAD značajna za očuvanje mira u regionu, primetivši da se pritom ne sme izgubiti regionalna stabilnost. Dodao je da je zabrinut zbog moguće destabilizacije u regionu, pa je tome posvetio najveću pažnju.

Analitičar Dušan Janjić kaže za "Vesti" da su dolaskom Bajdena SAD htele još jednom da nam pruže ruku i da Srbiju otkače od 90-ih godina.

Šešelj: Zločinac toplo primljen

Radikali su se zbog dolaska Džozefa Bajdena okupili na protestu, a a njihov lider Vojislav Šešelj poručio da je potpredsednik SAD nepoželjan, uprkos "toplom prijemu" koji mu je priredila vlast.
- Takav zločinac opet ovde uživa državne počasti - rekao je Šešelj i pozvao sve Srbe koji žive u SAD da glasaju za Donalda Trampa.
Kao i lider SRS-a, većina okupljenih je nosila majicu sa Trampovim likom i transparente "Bajden i NATO, izađite iz Srbije".

- Verujem da nije bilo reči o priznanju Kosova jer najviši funkcioneri sila ne nastupaju tako. Govorilo se o pogoršanju odnosa na Balkanu i hoće li Srbija iskrenu saradnju ili da šeta malo levo malo desno i da podgreva priče da Slobodan Milošević nije ni za šta kriv - smatra Janjić, upozorivši da bez obzira na sve geostrateške priče, Rusija sa SAD ima zakulisne dogovore.

On ističe da laganje ne prolazi ni kod SAD, pa ni kod Rusije.

- Zato je poruka Vašingtona, ajde više da se ne lažemo, već da budemo iskreni - kaže Janjić i upozorava vlast u Srbiji da to ozbiljno shvati.

Tanjug

Toma prizvao Teslu i Pupina

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je naveo da se bilateralni odnosi izvanredno razvijaju i da dve zemlje dele zajedničke vrednosti, savezništvo u dva rata i dva najveća svetska naučnika, Teslu i Pupina. Istakao i privrženost članstvu u EU i naglasio da se postavlja pitanje poglavlja 35 i 31, Kosova i usaglašavanja spoljne politike.
- Kao predsednik, ne bih mogao da učestvujem u potpisivanju sporazuma koji bi podrazumevao međudržavni karakter, a sa druge strane, ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji. Vezani smo i za Rusiju i za SAD u kojima živi brojna srpska zajednica - kazao je Nikolić
Nikolićeva izjava da ne može da bude potpisnik, kako tumači Živadin Jovanović, pokazuje da je reč o reakciji šefa države na zahtev SAD da Srbija prizna Kosovo.

 

 


 

 

 

POVEZANE VESTI

Subota 20.08.2016. 22:29
Џозеф Бајден, човјек који је Србију 90-их описивао као фаш-истичку државу која је против свих у окружењу, позивао да се бомбардује Београд и разруше сви мостови на Дрини и униште складишта горива по Србији, те исте Србе 1993. називао "неписменим дегенерицима, уб-ицама беба, касапима и силоватељима", тај исти Бајден који се залагао да на Балкан дођу амерички војници како би на КиМ, ши-птари били заштићени......тај исти Бајден је дочекан са хлебом и сољу по старом српском обичају као да је драги гост....?! Код мене је овај гест и његова посјета изазвао мучнину у желуцу због свих жртава и невино пострадалих 1999. од стране његове зло-чиначке солдатеске...!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online