Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.08.2016.
18:40
J. Arsenović - Vesti A

Kako je Sloba dočekao Bajdena

Pod svodovima Skupštine Srbije još čestito nije utihnula prošlonedeljna zakletva ministara druge Vučićeve vlade, a pojedini među njima već su uspeli da se posvađaju i zarade packe od premijera.

Tanjug
Očitao bukvicu ministrima: Aleksandar Vučić sa Džozefom Bajdenom

Prednjačio je potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je, posle jednog tumačenja da je presudom Radovanu Karadžiću bivši predsednik Srbije oslobođen optužbi za etničko čišćenje u BiH, veličao Slobodana Miloševića.

Na sve se nadovezao i verni Miloševićev saradnik Milutin Mrkonjić najavom da će 20. avgusta, na rođendan bivšeg predsednika, inicirati da mu se u Beogradu podigne spomenik. Bilo je to dovoljno da se pokrene lavina izjava i komentara "za" i "protiv". Na red je došao i premijer.

- Ne pada mi na pamet da živim u 90-im godinama, ja živim i radim za Srbiju budućnosti i budućnost Srbije. Bavim se državom i njenim napretkom - izbegao je Vučić da se opredeljuje u aktuelnoj polemici o Miloševićevoj odgovornosti za ratove i njegovoj zasluzi da dobije spomenik u srpskoj prestonici.

Prema pisanju beogradske štampe, Vučić je na sednici Vlade u ponedeljak očitao bukvicu ministrima, pre svega Dačiću i Aleksandru Vulinu zbog veličanja Miloševićeve politike.

Upozorio ih je da takvi nastupi ozbiljno mogu da ugroze dugo građeni imidž Srbije, a posebno se zabrinuo što do rasplamsavanja strasti iz prošlosti dolazi uoči posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena. Američki zvaničnik bi to mogao da tumači kao provokaciju, strahuje premijer.

Kako su opozicioni lideri osuli drvlje i kamenje na Dačića, šef srpske diplomatije ipak nije utihnuo. On je demantovao da radi na rehabilitaciji Slobodana Miloševića i glorifikovanju devedesetih.

"Pere" sebe ili devedesete

Predsednik DS-a Bojan Pajtić ponovio je da je Milošević bio diktator koga su građani smenili na izborima i čija su zaostavština ratovi, nemaština, korupcija, ubistva političkih neistomišljenika.
- Miloševićevi saučesnici koji su sada na vlasti u Srbiji danas bi to da izbrišu jer veruju da se tako briše i njihova odgovornost - smatra Pajtić.
Slično ocenjuje i lider LDP-a Čedomir Jovanović, optužujući Dačića da "pere sebe za politiku devedesetih". Bivši predsednik Boris Tadić optužio je SPS i SNS da već četiri godine Srbiju vraćaju u devedesete, "tako da ova vlast suštinski podiže spomenik Miloševiću i njegovom vremenu svaki dan, korak po korak od 2012. godine".

- O Miloševiću će suditi istorija - dodaje Dačić, ističući da u društvu ne bi trebalo da bude podela oko toga da Srbija nije odgovorna za ratni zločin u BiH.

U saopštenju, objavljenom i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, Dačić se potom osvrnuo na političku odgovornost svakog od opozicionih lidera koji su ga isprozivali u javnosti. Tvrdi da oni ne brinu zbog Miloševića i devedesetih, već da će izgubiti osnovni moto svog postojanja - a to je borba protiv Miloševića i njegovih navodnih zločina.

I Zorana vikala "gotov je"

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović poručila je kolegi Dačiću da bi prošlost trebalo ostaviti istoričarima.
- Ja sam 5. oktobra bila ispred Skupštine i vikala: 'Gotov je.' I ne mislim ništa lepo o režimu Slobodana Miloševića, koji je sa ostalim nacionalistima na svim stranama prouzrokovao samo rat i ljudske patnje - navela je Mihajlovićeva.
Njoj je potom odgovorio kolega Aleksandar Vulin, koji kaže da mu nije jasno da li se učešćem u petooktobarskim demonstracijama ona hvali ili zbog toga žali.
- Ovo je verovatno najbolji dokaz da samo Aleksandar Vučić može da nas drži na okupu i usmeri ka boljoj Srbiji - poentirao je Vulin.

- Tadić, Pajtić, Čeda, Čanak i ostale froncle nekadašnje opozicije žive u prošlosti, i misle da će dvaput moći da na istu priču nekoga prevare. Ovog puta Hag im nije od pomoći. Ponavljanje ove priče je farsa. O tome govore oni iz nekadašnje i sadašnje Demokratske stranke, Tadić, Čeda i Pajtić, koji su, kad je Milošević vršio pritisak na Karadžića da prihvati mirovni plan, ubeđivali Radovana na Palama da taj plan odbaci - konstatovao je Dačić.

Ivica ulaže u budućnost

Otkud ova razmimoilaženja već u prvoj nedelji rada nove vlade, pita se srpska javnost. Osim obrazloženja da su Vučiću neki ministri nametnuti spolja, postoje mišljenja da se Ivica Dačić glasno upustio u Miloševićevu odbranu, računajući tu pre svega na svoje potencijalno biračko telo na predsedničkim izborima. Lider SPS-a je među prvima potvrdio da će učestvovati u trci za šefa države sledeće godine. U to se uklapa i spekulacija da bi Dačića na poziciji šefa diplomatije i pre roka mogla da zameni Jadranka Joksimović (SNS), trenutno ministarska bez portfelja.

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online