Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 01.06.2015.
07:39
Z. Marjanović - Vesti A

Vojvoda Mišić bačen u zapećak

Za neke od žitelja sela Struganik, put koji se odvaja od magistrale Ljig-Mionica-Valjevo ka selu u kojem se nalazi rodna kuća vojvode Živojina Mišića, liči kao da je još juče pretrpeo kanonadu austrougarskih topova jer je pun rupa. Drugi misle da liči na vreme kada je vojvoda ovim izlokanim putem volujskim i konjskim zapregama dopremao topove i municiju za Kolubarsku bitku, ali svi se danas slažu da je sramota što je put u tako lošem stanju.

Z. Marjanović
Pun rupa: Put prema Struganiku

Put prepun rupa je i razlog zbog čega mnogi turisti željni novih saznanja o jednom od najbrilijantnijih srpskih vojskovođa odustaju od obilaska rodne kuće Živojina Mišića u kojoj je muzejska postavka sa njegovim ličnim stvarima. O kući u kojoj je rođen Živojin Mišić donedavno je vodio brigu Miodrag Mišić, najbliži živi vojvodin rođak.

- U Struganiku danas ima 12 kuća Mišića koji su dobili prezime po Miši Kaljeviću, koji se doselio iz Crne Gore. Kuća u kojoj je Živojin rođen je pod zaštitom države kao primer narodnog graditeljstva prve polovine 19. veka, ali najvažnije za kuću jeste to što je u njoj rođen jedan od najvećih srpskih vojskovođa kojim se ponose Mišići i cela Srbija, ili bi bar Srbija trebalo da se ponosi. Jer, kakav je to ponos čovekom koji je i te kako doprineo današnjem postojanju Srbije kada do njegove kuće vodi put koji je u tako lošem stanju da odbija i one koji su uporni da vide i da osete duh kuće vojvodeŽivojina Mišića. U ovoj državi ima novca za sve i svašta, ali nema za popravku tog puta od svega nekoliko kilometara - kaže za "Vesti" Miodrag Mišić, koji je do sada na hiljade puta i najavljenim i ne najavljenim gostima ispričao životnu priču Živojina Mišića.

Oni najuporniji koji rizikujući oštećenja na automobilima ili autobusima koji prevoze učenike iz svih krajeva Srbije u želji da vide rodnu kuću Živojina Mišića, nekako stignu do odredišta, ali sačekaju ih zamandaljena vrata kuće i obaveštenje na vratima "da se u slučaju potrebe obrate kustosu kuće koji se nalazi u Mionici na telefon taj i taj". Još je veći problem kustosu da stigne do Struganika.

Kamioni najveći problem

- Najveći problem je put koji svakodnevno uništavaju kamioni koji prevoze čuveni struganički kamen koji je na ceni u građevinarstvu, a put niko ne popravlja. Da se ja pitam, a možda ću se nekada i pitati, i selo i opština Mionica, ali pre svih država Srbija, morali bi da ulažu mnogo više u Struganik, čiju je slavu, kao i slavu Srbije, širom sveta proneo vojvoda Živojin Mišić - kaže za "Vesti" Živojin Mišić, učenik srednje škole u Valjevu i jedini među Mišićima koji je dobio ime po slavnom pretku.

Jednom će put do Struganika i vojvodine kuće morati da bude popravljen, ubeđeni su meštani ovog sela, pozivajući se na dosadašnja raznorazna obećanja političara, a do tada bi nadležna ministarstva morala da razmisle o tome da Struganik, baš kao i Takovo, Oplenac, Ljubić, Ćele kula, Marićevića jaruga, Brankovina, Tekeriš, Mačkov kamen, Toplica budu obavezna mesta za izvođenje đačkih ekskurzija, umesto obilaska mondenskih destinacija, ili ekskurzija u inostranstvu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.06.2015. 07:51
Sramota vlasti, ko ne poštuje svoje žrtve , vojnike i vojskovođe mora će da plaćaju i poštuju tuđe.
Ponedeljak 01.06.2015. 07:52
Da je ostala i opstala Austro-Ugarska, danas bi imali ceste, ali neko je došao na ideju da nas oslobodi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online