Ponedeljak 01.06.2015.
07:39
Z. Marjanović - Vesti

Vojvoda Mišić bačen u zapećak

Z. Marjanović
Pun rupa: Put prema Struganiku

Put prepun rupa je i razlog zbog čega mnogi turisti željni novih saznanja o jednom od najbrilijantnijih srpskih vojskovođa odustaju od obilaska rodne kuće Živojina Mišića u kojoj je muzejska postavka sa njegovim ličnim stvarima. O kući u kojoj je rođen Živojin Mišić donedavno je vodio brigu Miodrag Mišić, najbliži živi vojvodin rođak.

- U Struganiku danas ima 12 kuća Mišića koji su dobili prezime po Miši Kaljeviću, koji se doselio iz Crne Gore. Kuća u kojoj je Živojin rođen je pod zaštitom države kao primer narodnog graditeljstva prve polovine 19. veka, ali najvažnije za kuću jeste to što je u njoj rođen jedan od najvećih srpskih vojskovođa kojim se ponose Mišići i cela Srbija, ili bi bar Srbija trebalo da se ponosi. Jer, kakav je to ponos čovekom koji je i te kako doprineo današnjem postojanju Srbije kada do njegove kuće vodi put koji je u tako lošem stanju da odbija i one koji su uporni da vide i da osete duh kuće vojvodeŽivojina Mišića. U ovoj državi ima novca za sve i svašta, ali nema za popravku tog puta od svega nekoliko kilometara - kaže za "Vesti" Miodrag Mišić, koji je do sada na hiljade puta i najavljenim i ne najavljenim gostima ispričao životnu priču Živojina Mišića.

Oni najuporniji koji rizikujući oštećenja na automobilima ili autobusima koji prevoze učenike iz svih krajeva Srbije u želji da vide rodnu kuću Živojina Mišića, nekako stignu do odredišta, ali sačekaju ih zamandaljena vrata kuće i obaveštenje na vratima "da se u slučaju potrebe obrate kustosu kuće koji se nalazi u Mionici na telefon taj i taj". Još je veći problem kustosu da stigne do Struganika.

Kamioni najveći problem

- Najveći problem je put koji svakodnevno uništavaju kamioni koji prevoze čuveni struganički kamen koji je na ceni u građevinarstvu, a put niko ne popravlja. Da se ja pitam, a možda ću se nekada i pitati, i selo i opština Mionica, ali pre svih država Srbija, morali bi da ulažu mnogo više u Struganik, čiju je slavu, kao i slavu Srbije, širom sveta proneo vojvoda Živojin Mišić - kaže za "Vesti" Živojin Mišić, učenik srednje škole u Valjevu i jedini među Mišićima koji je dobio ime po slavnom pretku.

Jednom će put do Struganika i vojvodine kuće morati da bude popravljen, ubeđeni su meštani ovog sela, pozivajući se na dosadašnja raznorazna obećanja političara, a do tada bi nadležna ministarstva morala da razmisle o tome da Struganik, baš kao i Takovo, Oplenac, Ljubić, Ćele kula, Marićevića jaruga, Brankovina, Tekeriš, Mačkov kamen, Toplica budu obavezna mesta za izvođenje đačkih ekskurzija, umesto obilaska mondenskih destinacija, ili ekskurzija u inostranstvu.

2024 © - Vesti online