Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 02.11.2014.
02:34
Z. Marjanović - Vesti A

Srpski heroji u grobnici osvajača

U vreme Suvoborske bitke koja se većim delom vodila i na teritoriji takovsko-rudničkog kraja i koja je u istoriji zapamćena kao jedna od briljantnih pobeda srpske vojske predvođene đeneralom Živojinom Mišićem koji je posle ove bitke zbog svojih strateških vojnih odluka dobio čin vojvode bilo je na hiljade poginulih vojnika sa obe strane.

Spomenik Živojinu Mišiću u Mionici
 

No, i vojvoda Mišić i Generalštab srpske vojske su znali da posle ove pobede slede novi napadi Austrougrske monarhije i nemačke vojske, a što se i desilo, koje su obeležene novim pogibijama sa obe strane, a potom i epopeja srpske vojske kroz gudure Albanije.

Divnino sećanje

Divna Kovačević, jedna od najstarijih žitelja takovsko-rudničkog kraja koja je rođena 1919. godine još uvek dobro pamti događaje iz detinjstva i kaže:


- Svi smo znali da su u spomeniku na kraju gradskog groblja sahranjeni austrougarski i srpski vojnici, ali ništa više od toga -kaže Divna.

Srpska vojska se povlačila pred nadmoćnim neprijateljem, a za vojskom su ostala beživotna tela i onih koji su napadali Srbiju i onih koji su je branili i koje je trebalo sahraniti na dostojanstven način. Jedna od takvih zajedničkih grobnica u kojima su sahranjeni i austrougarski i srpski vojnici nalazi se i na milanovačkom gradskom groblju.

Na spomeniku su ispisane reči :" Ovde počivaju austrougarski i srpski vojnici" i godina 1915. i ništa drugo što bi ukazivalo ko je i iz kojih razloga zajedno sahranio osvajače i branitelje.

U Muzeju rudničko-takovskog kraja, osim što čuvaju izvod iz posmrtnih lista ugarskih vojnika poginulih u ovom kraju i nisu sigurni da li su u zajedničkoj grobnici sahranjeni baš ti vojnici, a o srpskim vojnicima koji su sahranjeni zajedno sa Ugarima ne postoji nikakva evidencija.

Sveće za zadušnice

O svim zadušnicama narod prilazi spomeniku. Svi pale sveće za dušu onima koji tu počivaju, imenovanim ugarskim vojnicima i bezimenim srpskim junacima.

- Ne postoje nikakvi podaci ni o tome na čiju je inicijativu i iz kojih razloga spomenik podignut -ističe Aleksadar Marušić, kustos muzeja.

U svakom gradu u Srbiji postoje ljudi koje interesuju istorijski događaji vezani za taj grad i koji više od drugih znaju o istoriji grada. U Gornjem Milanovcu Mileta Jeremić (72) je jedan od najboljih poznavalaca onoga što je bilo.

- Istina je da znam mnogo o ljudima i događajima iz istorije ovog kraja, ali ovog puta ne mogu da budem od koristi jer i sam ne znam ko je podigao spomenik austrougarskim i srpskim vojnicima, a i zatečen sam jer ste vi prvi koji se interesuje za ovo spomen-obeležje. Samo mogu da pretpostavim da je to uradila austrougarska vlast, o čemu svedoči i mermerna ploča ispisana na nemačkom jeziku, nakon povlačenja srpske vojske preko Albanije i to u okviru sanacije terena, odnosno sakupljanja i sahranjivanja tela poginulih i austrougarskih i srpskih vojnika u ovom kraju - veli Mileta. Ko je odlučio da se izgradi spomenik od crvenog granita i iz kojih razloga, to će ostati večita tajna. Jedan od mogućih razloga da se zajedno sa austrougarskim vojnicima sahrane i srpski heroji može biti i poštovanje austrougarskih vlasti prema braniocima Srbije -objašnjava Mileta.

Nedelja 02.11.2014. 14:04
Nemci su odavali veliku pocast srpskim vojnicima i dizali im spomenike po Srbiji. To je bio prvi konflikt nemacke i srpske vojske u istoriji i zadivio je nemacke vojskovodje ali i samog cara. Samo par citata: Car Viljem III 'Ucinicu cast Srbima jer cu na njih da posaljem jednog Makenzena' (Makenzen je bio klasic sa akademije naseg Pavla Jurisica Sturma) General Fon Makenzen, citat: "Borili smo se protiv vojnika iz bajke, koji su se branili besprimernom hrabrošću. Onoga trenutka, kada smo Srbiju osvojili, nas je to bolelo više nego njene saveznice". Ovaj general ce podici spomenik 'Hrabroj Srpskoj vojsci' na topcideru, Neznanom junaku u podnozju Avale (originalni) ... Austro-ugari su bili
Nedelja 02.11.2014. 21:37
Позната су признања Србима одавали Немци и у Другом светском рату. Ни са једним противником се нису, чак ни са Русима, опходили са толиким "уважавањем". Само су Србе стрељали у пропорцији сто за једног њиховог погинулог. Нека им уважавање и хвала Русима што су им у рудницима Сибира наплатили и за нас.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online